در همین رهگذر نگارنده به عنوان شخصی که تا حدی پروژه پالایشی سیراف را میشناسد به صورت خلاصه مواردی را به صورت آموزشی برای منتقدین غیر کارشناس در زیر آورده است.
1- توصیه به مطالعه:
در خبرها آمده است که این طرح پالایشی واقع در جزیره سیراف است ! حال آنکه جزیرهای به این نام وجود خارجی ندارد!
2- آشنایی با ساختار وزارت نفت و ساز و کارهای جاری آن :
فرموده بودند وزیر نفت بدون هیچ مکثی طرح را تأیید کرده است ! نویسنده محترم یقیناً نه با روحیات مهندس زنگنه آشنا هستند و نه با سلسله مراتب موجود در وزارت نفت! هر کس کوچکترین شناختی از وزیر نفت داشته باشد میداند ایشان هیچ طرحی را بدون بررسی دقیق و گذر از فیلترهای مختلف تأیید نمیکند! ذکر این نکته خالی از لطف نیست که این طرح بعد از عبور از لایه کارشناسی وزارت نفت تقریباً توسط تمام معاونین وزارت نفت در جلسات متعددی بررسی و تأیید شده است.
3- توصیه به تأمل و تفکر:
منتقدین بد اخلاق در بخشی از مقالات خود به ضعف در طراحی مهندسی این پالایشگاهها اشاره کردهاند. بهتر میبود ایشان در ابتدا تحقیقی در خصوص پیمانکار مهندسی این طرح انجام میدادند تا متوجه گردند که شرکت EIED بعنوان یکی از خوشنام ترین شرکتهای مهندس داخلی و شرکت TOYO ژاپن به عنوان یک شرکت تراز اول جهانی مسئولیت این بخش از کار را بعهده داشتهاند.
4- مطالعه فراخوان وزارت نفت در خصوص طرح پالایشی سیراف :
فرموده بودند شرکتهای خصوصی که در فراخوان حاضر بودند به سرعت کنار کشیدند! بد نیست ایشان مروری به مسیر انتخاب شرکتها بیاندازند. بالغ بر 50 شرکت خصوصی و صندوقهای بازنشستگی برای حضور در این طرح اعلام آمادگی کردند و مدارک به وزارت نفت تحویل دادند. از ابتدا نیز در فراخوان شرط ارائه 35٪ سهام نهایتاً تا یکسال بعد از بهره برداری قید شده بود.
از میان این پنجاه و اندی شرکت نهایتاً هشت کنسرسیوم حائز شرایط لازم جهت ساخت و بهر برداری از این پالایشگاهها شدند. سؤال اینجاست که شاید نویسنده محترم تفاوتی ماهوی بین عبارت « حائز امتیاز لازم شدن» و « به سرعت کنار کشیدن » قائل نیست.
5- بدون شرح ! :
فرموده بودند نفتا وگازوئیل بعد از نفت کوره کم ارزشترین فرآورده نفتی هستند! نگارنده به جهت واضح بودن پاسخ و جلوگیری از اتلاف وقت کارشناسان و خوانندگان محترم از توضیح در این خصوص صرف نظر میکند.
6- مطالعه گزارشات منابع معتبر:
از دیدگاه برخی از منتقدین طرح نفتا از تقاضای پایینی در آینده برخوردار است. مطابق گزارش اوپک در سال 2015 سریعترین رشد در میان محصولات پالایشی بین سالهای 2014 و 2020 به نفتا اختصاص خواهد داشت که رشدی سالانه معادل 3/1٪ را تجربه خواهد نمود! از طرفی کروسین هم بعنوان محصول دیگر این پالایشگاه با متوسط نرخ 2/1٪ رشد سالانه تقاضا در جایگاه دوم محصولات پالایشی است. شایان ذکر است بواسطه تصفیه هیدروژنی، نفتا و گازوئیل این پالایشگاه کیفیت بسیار بالائی داشته و امکان ارائه آن به کلیه بازارهای جهانی وجود دارد.
7- یک تذکر اخلاقی:
پرهیز از رواج دروغ در جامعه در یکی از مقالات گفته شده از 8 شرکت تنها 4 شرکت تا به اینجا پای کار ماندهاند! نگارنده ضمن دعوت از نویسنده منتقد به حضور در جلسات منظم هفتگی مدیران عامل شرکتهای هشت گانه، آماده است تا کلیه اطلاعات پیشرفت را در اخختیار ایشان قرار دهد تا در مقالات آتی دست به دامان صحبتهای بی پایه و اساس و شایعات کم ارزش نشود.
8- مطالعه سایت شرکت زیر ساخت فراگیر پالایشی سیراف:
غلط بودن و بعضاً بی ربط بودن بخش عمدهای از سطور نگارش شده متأسفانه ناشی از عدم اختصاص حداقل زمان برای بررسی حتی وب سایت شرکت زیر ساخت فراگیر پالایشی سیراف است.
با توجه به مفصل بودن اقدامات انجام شده در حوزه نرم افزاری و سخت افزاری که از حوصله این نوشته خارج است، راقم سطور منتقدین بد اخلاق را به مطالعه وب سایت شرکت زیر ساخت فراگیر پالایشی سیراف به آدرس ذیل دعوت میکند:
WWW.SRIC- CO.COM
نکته آخر:
مطبوعات و سایتها به ویژه دستهای از آنها که خاستگاه تخصصی دارند باید به مثابه چشم تیزبینی باشند که شرایط را رصد کرده و در فضای کارشناسی به نقد منصفانه بپردازند. در این میان رسالت اصلی مدیران و گردانندگان این رسانهها استفاده از نویسندگان حرفهای و با دانشی است که نه تنها شأن آن رسانه را حفظ نمایند بلکه منجر به افزایش سطح دانش و آگاهی مخاطبان خود گردند.
*مدیر عامل یکی از پالایشگاههای هشت گانه سیراف