- کد مطلب : 9005 |
- تاریخ انتشار : 21 شهریور, 1394 - 13:43 |
- ارسال با پست الکترونیکی
خرم: مجلس توافق را تائید کند، پیش از آنکه عدهای تشت آن را سوراخ کنند
به گزارش امید به نقل از فرارو، علی خرم استاد دانشگاه، درباره توافق هستهای ایران و گروه 1+5 و مخالفتهایی که با آن در کنگره آمریکا مطرح شد گفت: آنچه در کنگره آمریکا از دو ماه پیش صورت نوعی صفآرایی سیاسی در برابر باراک اوباما و حزب دمکرات بود.
وی بابیان اینکه سه نوع دشمنی علیه توافق هستهای ایران و گروه 1+5 در وین بروز پیداکرده بود گفت: نخستین دشمنی، دشمنی پیدا و پنهان جمهوری خواهان با شخص باراک اوباما بود هم از منظر اینکه او یک رییسجمهور وابسته به حزب رقیب یعنی حزب دموکرات بود و هم از این منظر که او یک رییسجمهور سیاهپوست بود که باوجود عدم اذعان عمومی بسیاری از سناتورها از این موضوع ناراضی بودند.
این استاد دانشگاه افزود: بر این اساس این مخالفتها بروز پیدا کرد تا مانع از آن شوند که باراک اوباما و حزب دموکرات به یک دستاورد قابلتوجه دیگر در سال پایانی حضور در کاخ سفید دست پیدا کند و بهنوعی این توافق را به میراث ماندگار خود تبدیل کند که این اتفاق میتواند در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده به نفع دموکرات هم تمام شود.
خرم با تأکید بر اینکه دومین دلیل مخالفت با توافق در کنگره آمریکا ریشه در مخالفت اسرائیل با برجام داشت گفت: مخالفان در کنگره از این منظر با توافق مخالفت میکردند که آن را بر اساس فضاسازیهای اسرائیلیها تهدیدی علیه اسرائیل میدانستند.
وی افزود: بر همین اساس یک موجی در داخل کنگره بهواسطه تزریق نزدیک به 20 میلیون دلار علیه توافق به راه افتاد که همراهان آن هیچ ابایی هم نداشتند که از مقامات کاخ سفید بهجای اینکه بپرسند برجام چه نفعی برای آمریکا بپرسند که این توافق چه نفعی برای اسرائیل دارد.
این کارشناس مسائل بینالملل بابیان اینکه سومین دلیل دشمنی با توافق این بود که تندرها نمیخواستند این توافق را بهصورت عقلانی بپذیرند گفت: اوباما از زمانی که مذاکره با ایران را بهصورت جدی آغاز کرد یک بحث منطقی و عقلانی را مطرح کرد مبنی بر اینکه با ایران مذاکره میشود فراغ از اینکه ایران، متهم به نقض حقوق بشر، همکاری با گروههایی تروریستی و ... است. او گفت با ایران مذاکره میشود تا سایه یک تهدید یعنی دستیابی احتمالی ایران به تسلیحات هستهای را دور کنیم.
خرم افزود: او برای تبیین این رویکرد، دو واقعیت مهم را بیان کرد. نخست آنکه بر اساس برآوردهای سازمانهای اطلاعاتی تحریمها جز اینکه به اقتصاد و مردم ایران صدمه زد نتوانسته مانع از توقف فعالیتهای هستهای ایران شود و جلوی پیشرفت ایران را بگیرد و دوم جنگ و بمباران تأسیسات هستهای ایران جز تأخیر و مصر کردن ایران در دستیابی به سلاح هستهای هیچ سودی ندارد چراکه دانش را نمیتوان با بمب از بین برد.
وی ادامه داد: بر این اساس اوباما خطاب به افکار عمومی آمریکا اعلام کرد که هزینه دیپلماسی، مذاکره و رسیدن به توافق هستهای با ایران بهمراتب کمهزینهتر از ادامه تحریمها و جنگ و بمب باران تأسیسات هستهای ایران است. او توانست مردم آمریکا را با خود همراه کند. بر اساس نتایج نظرسنجیها تنها 7 درصد مردم آمریکا با این توافق مخالفت کردند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: اما رویکرد مخالفان و تندروهای جمهوریخواه یک رویکرد سیاسی بود، چراکه آنها به دلیل اینکه برجام در چارچوب قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد به تصویب رسیده بود و برای همه کشورها جهان ازجمله آمریکا لازم اجراشده بود پس امکان ورود به چالش حقوقی با کاخ سفید وجود نداشتند. آنها تلاش داشتند در چالش سیاسی از رقیب شکست نخورند. بر همین اساس حاضر به پذیرش این دلایل منطقی نبودند.
خرم ادامه داد: اما این دشمنیها در برابر استدلالهای اوباما و کری کم آورد و سناتورهای دموکرات ناچار شدند که تحتفشار افکار عمومی آمریکا که اکثریت آن موافق توافق هستهای بودند با این توافق همراهی کنند و مانع از میدانداری جمهوری خواهان در توافق شوند.
وی بابیان اینکه عدم توفیق جمهوری خواهان در رد توافق هستهای در سنا یک پیروزی برای اوباما، ایران، گروه 1+5 و درمجموع روشهای مسالمتآمیز بود گفت: با این پیروزی اوباما در کنار ابتکاری که برای کوبا استفاده کرده بود، به دستاوردهای خود در حوزه سیاست خارجی وزن بیشتری بخشید.
خرم در خاتمه بابیان اینکه بعد از تصمیم کنگره اجرای برجام نیازمند تصمیم ایران است گفت: بهتر است در ایران هم مجلس بدون معطلی تا دیر نشده توافق هستهای را به تأیید برساند پیش از آنکه عدهای با اغراض سیاسی گوشهای از تشت توافق را سوراخ کنند.
افزودن نظر جدید