- کد مطلب : 4656 |
- تاریخ انتشار : 31 خرداد, 1393 - 12:02 |
- ارسال با پست الکترونیکی
گروه فشار حق فشار به دادگاه و قاضی را ندارد/چرا گاهی اصل برائت فراموش میشود؟/ قوه قضاییه باید فراجناحی باشد
به گزارش امید به نقل از ایلنا،حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی در مراسم بزرگداشت هفته قوه قضاییه که صبح امروز در سالن اجلاس سران در حال برگزاری است ضمن گرامیداشت این هفته گفت: من برای مسئولین عالی قضایی برای موفقیت در احقاق حقوق شهروندی مردم و اجرای عدالت آرزو می کنم.
وی با بیان اینکه بی تردید شهید بهشتی نمونه روشن و بارز از یک مدیریت پخته، آگاه و توام با سعه صدر و صبر و استقامت بود اظهار داشت: شهید بهشتی هم از دیدگاه جایگاه علمی و هم از حوزه علمیه قم بهره گرفته بود و هم از علوم و دانشهای روز و از مکاتب فطری غرب بهرهبرداری کرده بود و دارای فکر و اندیشه بلندی بود و توانست در تمام مراحل زندگی خود خدمات کمنظیر و گاه بینظیری داشته باشد.
رئیس دولت تدبیر و امید ادامه داد: تاسیس مدارس در حوزههای علمیه در چارچوب نظم جدید و آشنایی طلاب و دانشپژوهان با علوم و دانشهای روز، نشان از تفکر عمیق و مدیریت صحیح آن مرد بزرگ بود.
روحانی با اشاره به حضور شاگردان شهید بهشتی در قوه قضاییه، مجلس و دولت به سابقه آشنایی خود با شهید بهشتی اشاره کرد و افزود: من از سال ۴۰ با این مرد بزرگ از نزدیک آشنا بودم و تا یکی، دو روز قبل از شهادت ایشان در کاخ دادگستری با وی جلسه داشتم. ایشان خوب فکر می کرد، عادلانه تصمیم می گرفت، مصمم بود و هراسی نداشت و همه وجود و حتی آبرویش را برای انقلاب و نظام در کف اخلاص گذاشت.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: من در اوایل تیر سال ۶۰ در روز چهارشنبه که یکشنبه بعد ایشان به شهادت رسید در کاخ دادگستری به حضورشان رسیدم و با یکدیگر گفتگو کردیم ایشان به من گفت که من یکی، دو هفته قبل خدمت امام رفته بودم و می خواستم از ایشان اجازه بگیرم تا از سمت قضاییام استعفا بدهم امام وقتی احساس کرد که من چه میخواهم بگویم به من گفت صدای مردم که در بیرون شعار می دهند و می گویند درود بر خمینی را می شنوی اگر آنها شعار مرگ هم بدهند برای من مهم نیست و وقتی من این حرف امام را شنیدم پیشنهادم را پس گرفتم.
وی با تاکید بر اینکه اگر ملت، بزرگان و مدیران به این نقطه برسند که شعار درود و مرگ و موافق و مخالف در راه درست و منطقیشان تاثیرگذار نباشد آنگاه ما در راه درست گام برداشته ایم ابراز داشت: ما ترور شخصیت را به راحتی تحمل می کنیم همانطور که شهید بهشتی قبل از شهادت ترور شخصیتی شد. کمتر مسجد و دانشگاهی در آن روز بود که سخنی از ایشان بگویید و عده و اکثریتی با ایشان مخالفت نکند اما او به راهش ادامه داد.
رئیس دولت یازدهم با بیان اینکه بعد از گذشت سالیان دراز هنوز بداخلاقیها ادامه دارد تاکید کرد: هنوز بداخلاقانی فکر می کنند که راه پیشرفت آنها بد حرف زدن،مسائل را واژگونه مطرح کردن، به اتهام و درشتگویی افتخار کردن و آنها را انقلابی پنداشتن در جامعه است.
روحانی با یادآوری اینکه وظیفه ماست که راه شهید بهشتی را ادامه بدهیم تصریح کرد: افراط و خشونت بالاترین خطر برای اخلاق، مدیریت صحیح، امنیت و ثبات بوده و است.
رئیس جمهور با طرح این سوال که افراط و خشونت در منطقه از لبنان تا افغانستان چه میکند یادآور شد: راه صحیح، راه عدالت و اعتدال و میانهروی و اجرای صحیح و پیروی درست از سیره و روش نبی مکرم (ص) اسلام و ائمه اطهار (ع) است.
وی ادامه داد: شهید بهشتی از میان ما رفت اما قوه قضاییه آبرومند،اسلامی و قانونی از خود به یادگار گذاشت.
روحانی در ادامه سخنان خود در سالن اجلاس سران با بیان اینکه ما دارای قانون اساسی مترقی هستیم گفت: ما در کشور داوریهایی داریم که در چارچوب معیارهای اسلامی و مقررات قابل قبول مدرن درسطح دنیا قرار دارد و کار سخت وسنگینی بر دوش قضات کشور است. همه میدانیم که چه کار حساسی در عدل گستری و دادگستری ما در حال انجام است اما این کار درعین حال مهم و تاثیرگذار است.
وی افزود: نسبت به قوه قضاییه که از دید قانون اساسی قوهای مستقل است و قضات آن با استقلال به داوری مینشینند، هیچ قوه و صاحب نفوذی نمیتواند و نباید بر داوری عادلانه آن تاثیر بگذارد.
روحانی با تاکید بر اینکه بگذاریم یک قاضی در برابر خدا و برای اجرای عدل در چار چوب قانون بیندیشد و آنچه وظیفه خود میداند انجام دهد، گفت: دولت کمک به این دستگاه را که مسئولیت سنگینی بر دوش دارد وظیفه خود میداند. هیچ کس نمیتواند برابر اجرای عدالت و احقاق حقوق به دادگستری کشور وقوه قضاییه احترام نگذارد همه و همه از بالاترین مقام کشور که رهبری است تا همه مردم در برابر قانون مساوی و یکسان هستند.
وی خاطر نشان کرد: قاضی میتواند نسبت به هر مقامی که دارای هر مسئولیتی باشد در چارچوب قانون اساسی درصورتی که دارای تخلف و شاکی باشد رسیدگی انجام دهد اما در عین حال سه قوه وهمه مسئولین کشور رسالتهای مشترکی دارند.
رئیس جمهور تصریح کرد: درست است که سه قوه از یکدیگر مستقل هستند اما برای دستیابی به اهداف نظام و کمک به آن همه در کنار هم هستند و با ید دست به دست هم بدهند.
رئیس جمهور به عنوان مسئول اجرای قانون اساسی و پاسدار مذهب رسمی کشور، حقوق مردم و عدالت وظیفه سنگینی بر دوش دارد همه قوا باید کشور را به نقطه مطلوب برسانیم. نقطه مطلوبی که یا اسلام ما را به آن امر میکند و یا قانون اساسی و یا مطالبات جامعه آنرا از ما میخواهند.
روحانی یادآور شد: تنها انتخابات مستقیمی که در کشور تمام مردم میتوانند پای صندوقهای رای بروند و طبق برنامه کاندیداهای خود را انتخاب کرده و آنکه اکثریت آرا را کسب می کند مسئولیت اجرای قانون اساسی را بر عهده دارد انتخابات ریاست جمهوری است. یعنی مردم در انتخابات به برنامه، شعارها و مطالباتی که خود بر آن اصرار داشتهاند رای دادهاند. این رای باید برای همه محترم باشد.
وی افزود: هر سه قوه برابر رای مردم تکریم میکنند وخواهند کرد. خوشحالم که به ملت ایران و مردم بگویم که یکی از آثار انتخابات بزرگ 24 خرداد سال گذشته که رهبری آنرا حماسه سیاسی نامید همکاری و هماهنگی روسای سه قوه در کنار یکدیگر بود. امروز دولت، مجلس وقوه قضاییه به فکر مطالبات مردم، توسعه کشور و اجرای سیاستهای کلی ابلاغی رهبری و قانون اساسی هستند.
روحانی با تاکید بر اینکه ما امروز درکشور نیاز به توسعه همه جانبه داریم گفت: پس از قانون اساسی چشم انداز بیست ساله بالاترین سیاست کلی کشور است که باید مد نظر قرار گیرد این چشم انداز به ما میگوید که ایران باید در سال 1404 کشوری توسعه یافته باشد در اینجا مقصود توسعه در همه عرصهها است.
وی با بیان اینکه اگر می خواهیم به توسعه برسیم راهی جز سپردن کار به مردم وجود نداردگفت: اقتصاد،فرهنگ، مسائل سیاسی و اجتماعی تا جای ممکن باید به مردم سپرده شود البته این بدان معنانیست که قوه قضاییه، دولت یا مجلس وظایفی بر دوش ندارند وظایف همه قوا تعیین شده است اما باید بدانیم اگر دولت به معنای عام کلمه راه را پیش روی مردم باز کند و امور به مردم واگذار شود سریعتر به مقصد می رسیم.
رئیس جمهور تاکید کرد: امروز کشورهایی توسعه یافته است که دولتشان دولت کارفرمانیست. دولتهای کارفرما همه جا دچار شکست شدهاند. باید بخش خصوصی، تعاونیها و مردم را دعوت کنیم و به آنها کمک کنیم، راه پیش پای آنها بگذاریم. چه کسانی این انقلاب را به سرانجام رساندند و فرزندانی متدین تربیت کردند؟ امروز باید مردم، علما، مساجد، دانشگاهیان، فرهیختگان و نویسندگان به میدان بیایند. همه ما امروزه از آسیبهای اجتماعی مینالیم و دغدغه فرهنگی داریم. برخی فکر میکنند که در اقتصاد باید نگاهشان به دولت باشد در حالی که دولت تنها بخشی از مسائل را میتواند بر دوش بگیرد و بار اصلی بر دوش مردم است. بنابراین باید مردم را دعوت کنیم و تمام رسانهها نیز باید زمینه حضور مردم را فراهم کنند.
وی ادامه داد: باید در کنار استقلال سه قوه به فکر مسئولیتهای مشترک این سه قوه نیز باشیم که هستیم. اگر بخش خصوصی میخواهد در اقتصاد حضور پیدا کند اولین اصل آن امنیت است. بخش بزرگی از این امنیت بر دوش عزیزان ما در قوه قضاییه است. آنها که مشروطه را به پا کردند درست فکر کردند که قبل از مصلحتخانه به دنبال عدالتخانه بودند.
روحانی خاطر نشان کرد: کسانی که توانستند در خرداد سال گذشته ما را سرفراز کنند همین مردم وحضورشان بود که میتوانند بازهم حماسه بیافرینند. ما امروز هم برای اقتصاد و فرهنگ نیاز به عزم ملی داریم. قوه قضاییه در این راه میتواند تسهیل کننده باشد.
رئیس جمهور افزود: اگر سرمایهگذار ببیند که حرکت قوه قضاییه در مسیری است که میتواند روی پای خود محکم بایستد به خوبی کار خود را انجام میدهد. آشکار کردن ثروت امروز شهامت میخواهد. بسیاری از ثروتمندان ثروت خود را مخفی میکنند تا مالیات پرداخت نکنند. چون فکر میکنند اگر ثروتشان آشکار شود باید مالیات بدهند و نگاه برخی به ثروتشان را تحمل کنند.
وی با بیان اینکه ما باید فرهنگ جامعه خود را اصلاح کنیم گفت: برخی افراد جامعه ما سرمایهدار را ضد ارزش میدانند. یک روز شهید بهشتی در سخنرانی خود از عنوان سرمایهدار مومن یاد کرد که فردای آن روز بداخلاقهای آن زمان گفتند رئیس دیوان عالی کشور متناقضات میگوید. تا این افکار وجود دارد و عدهای سرمایه را نجس میدانند وفقر را نوعی افتخار تلقی میکنند به مقصد نمی رسیم.
روحانی با بیان اینکه زندگی مردم باید زندگی متوسطی باشد تا آنها بتوانند به راحتی زندگی کنند ابراز داشت: دولت قادر نیست به راحتی و به تنهایی همه مشکلات را رفع کند بلکه دولت میتواند تنها راه را برای جذب سرمایهگذار و فراهم كردن زیربناها درست کند.
وی با اشاره به سیاستهای ابلاغی اصل 44 قانون اساسی توسط مقام معظم رهبری در سالهای پیش خاطر نشان کرد: این سیاستها که تفسیر درستی از اصل 44 قانون اساسی از سوی مقام معظم رهبری بود و ایشان آنها را تایید کردند برای سپرده شدن اقتصاد به بخش خصوصی بود اما در مقام عمل سرمایهها از دولت به شبه دولت رفت ولذا اجرا و عملیاتی نشد.
رئیس جمهور با تاکید براینکه برای جذب کارآفرینان وسرمایه گذاران داخلی و خارجی نیاز به قوه قضاییه است تا با فساد مبارزه کنند تاکید کرد: در زمانی که فساد وجود داشته باشد کسی سرمایهگذاری نمیکند و دولت و مجلس وقوه قضاییه باید دست در دست هم بدهیم تا با فساد مبارزه شود.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با یادآوری این مسئله که با مجازات کاری درست نمیشود بیان کرد: بجای مبارزه با مجرم ما میخواهیم با جرم مبارزه کنیم و قوه قضاییه نیز تلاش در پیشگیری وقوع جرم دارد تا جرمی صورت نگیرد. البته خود دادگاه و قوه قضاییه سالم، کارا و بدون فساد پیشگیر در وقوع جرم است.
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه اگر مردم ببینند که دادگاه سالم و کارایی وجود دارد که میتوانند در آنجا تظلم خواهی کنند خاطر نشان کرد: این مسئله در جلوگیری از جرم بسیار موثر است اما باید کارهای بسیار دیگری انجام داد. به طور مثال یک فرد وقتی به ادارهای میآید به دهها میز رجوع میکند فارغ از اینکه چه بر خوردی با وی می شود ممکن است در این جا رشوه و فسادی صورت گیردو ما باید تلاش کنیم تا رابطه مراجعه کننده با این میز را بکاهیم و دولت الکترونیک یکی از راههای پیشگیری از فساد است.
روحانی شفافیت را یکی دیگر از راههای پیشگیری از فساد دانست و افزود: اولین شفافیت، شفافیت درقانون است چرا که ما زمانی ممکن است یک قانونی را بنویسیم که خود نیازمند به تفسیر است و تفاسیر مختلفی از آن میشود که این تفاسیر سلیقهای ممکن است فساد آفرین باشد. بنابراین شفافیت در قانون نویسی وشفافیت در عمل واحکام بسیار مهم و تاثیر گذار است.
رئیس دولت یازدهم با تاکید بر اینکه سلامت قوه قضاییه برای ما مهم است، اظهار داشت: تلاش قوهقضاییه به انجام سلامت کار است چون در پی تحقق عدالت و سلامت است و احساس سلامت از سوی مردم بسیار با اهمیت است واگر احساس عدالت و سلامت در دستگاه قضا وجود داشته باشد تاثیر بسیاری برای جامعه و آینده ما دارد.
وی با بیان اینکه هم دولت و هم مجلس میتوانند جناحی یا فراجناحی باشند وتنها جایی که نمیتواند جناحی باشد و باید فراجناحی عمل کند، دستگاه قضا است تاکید کرد:در هیچ کجا نباید احساس شود که قاضی یا دستگاهی از قوه قضاییه میان این و آن فرق میگذارد.
رئیس جمهور با بیان اینکه کرسی قضاوت غیر از کرسی خطابه است گفت: زبان کرسی قضاوت، زبان قانون است و باید طبق قانون عمل کرد و برایش فرقی نکند که برابرش کیست چه آنکه یک سویش مولای متقیان باشد و سوی دیگرش یک فرد عادی؛ هر چند که این مسئله مشکل است اما ضروری است.
رئیس دولت تدبیر وامید با بیان اینکه آنچه مردم از قوه قضاییه میخواهند عدالت و سلامت است خاطر نشان کرد: اگر این سلامت برای مردم تشریح شود که مردم احساس سلامت کنند، ما به سوی توسعه گام برداشتهایم چرا که برای توسعه به قوهقضاییهای سالم، کارآمد و توانمند نیازمندیم.
روحانی با یادآوری این مسئله که ملت و دولت احساس میکنند در کشور یک قوه قضاییه بیشتر وجود ندارد، ابراز داشت: ما فکر نمیکنیم دو قوه قضاییه درکشور است که یکی در کاخ دادگستری و دیگری در کف خیابان است. هیچ کسی حق ندارد به قاضی فشار آورد و هیچ گروه فشاری حق ندارد به دادگاه یا قاضی و یا کادر اداری دستگاه قضا فشار آورد چرا که اینجا قوه قضاییه مستقل است و از سیره پیامبر(ص) و ائمه اطهار پیروی میکند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: احزاب میتوانند حرف بزنند ولی نمی توانندحکم صادر کنند و هر کس فکر میکند جایی نشسته و میتواند حکم صادر کند، اشتباه میکند چرا که حکم یک جا صادر می شود وآن دادگستری و مبنای دادگستری هم قانون است.
وی با بیان اینکه تا زمانی که دادگاه حکمی صادر نکرده اصل برائت برای همه افراد جاری است تصریح کرد: چطور میشود که اصل برائت تضعیف میشود و هیچ کسی حق ندارد علیه فرد، جناح وحزبی حکم صادر کند و فقط دادگاه صالحه باید براساس قانون حاکمیت داشته باشد.
روحانی با تاکید بر اینکه قوه قضاییه و دادگاه امنیت آفرین است، بیان کرد: ما فقط یک قوه قضاییه داریم و دولت و ملت نیز از آن حمایت میکنند.
رئیس جمهور با اشاره به خدمات وکلا و کانون وکلا یادآور شد: وکلا وکانون وکلا یار وکمک کار دستگاه قضا هستند چرا که قاضی اولین گامش کشف جرم و بعد صدور حکم است و وکیل هم در کشف و هم درانطباق جرم با قانون وصدور حکم به قاضی کمک میكنند و باید بگویم وکیل خوب یاری کننده دادگاه است و ما باید قدردان خدمات آنها باشیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی افزود: شوراهای حل اختلاف نیز کمک بسیار خوبی برای دستگاه قضایی هستند وباید با حمایت از آنها کمک کنیم تا بار از دوش قوه قضاییه کم شود.
رئیس دولت یازدهم با بیان اینکه ما در قوه قضاییه نیازمند اجتهاد پویا هستیم خاطر نشان کرد: اینکه مجتهدی در راس آن است نشان دهنده این مسئله است و باید قضات ما هم از مجتهدین باشند و روحانیت و مراجع هم کمک کننده قوه قضاییه در اجتهاد پویا باشند.
وی با اشاره به وجود دو هئیت منصفه در دادگاهها براساس قانون اساسی ابراز داشت: میتوان این هیاتهای منصفه را گسترش داد. هیاتهای منصفه نه به تقلید از غرب بلکه توسط خبرگان ما در مجلس قانون اساسی تصویب شده و ما را برای اجرای عدالت واقعی کمک میکند.
افزودن نظر جدید