- کد مطلب : 17529 |
- تاریخ انتشار : 18 اردیبهشت, 1397 - 23:12 |
- ارسال با پست الکترونیکی
ترامپ:از توافق هستهای خارج میشویم/ شدیدترین تحریمها علیه ایران را بازمیگردانم
به گزارش امیدنامه، ویدر سخنانی در کاخ سفید به طرح ادعاهای واهی علیه ایران پرداخت و با طرح این ادعا که ایران حکومت پیشتاز در عرصه تروریسم است و مشغول صادر کردن سلاحهای خود به گروههای تروریستی و مجهز کردن آنهاست، ادامه داد: ایران از گروههای تروریستی و شبه نظامی در منطقه از جمله حزبالله، حماس و القاعده حمایت کرده و در طول سالهای گذشته سفارتخانههای آمریکا را در نقاط مختلف جهان مورد حمله قرار داده، به تاسیسات نظامی حمله کرده و صدها خدمه نظامی ما را ربوده و مورد شکنجه قرار داده است.
ترامپ با طرح این ادعا که حکومت ایران هرج و مرج خود را تحت حمایت مالی از این گروهها و غارت اموال مردم کشورش به پیش برده، اظهار کرد: ایران دست به اقدامات خطرناکی زده است و از همه آنها خطرناکتر تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای است.
ترامپ گفت: در سالهای گذشته دولتهای قبلی وارد توافق هستهای با ایران شدند تحت عنوان برجام. بر روی کاغذ این توافق قرار بود از آمریکا و متحدان ما در برابر یک جنون هستهای از طرف ایران حفاظت کند. سلاحی که فقط باعث به خطر افتادن ایران و دنیا میشد. اما این توافق کمک کرد به ایران که هستهای شود و به آستانه هستهای شدن برسد.
وی با بیان این ادعا که این توافق باعث رفع تحریمهای فلجکننده بدون گذاشتن هیچ محدودیتی بر روی رفتارهای سوء ایران در یمن، سوریه و دیگر نقاط شد، گفت: در جایی که آمریکا نهایت اهرم فشار را در دست داشت و این توافق فاجعهبار شکل گرفت تا به این حکومت دست بالا را بدهد و میلیونها دلار پول به این کشور داد و برخی از این پولها نقد داده شد که مایه شرمساری من و شهروندان آمریکا است. توافق هستهای ایران یک افسانه را پرورش داد که یک حکومت جنایتکار میتواند به دنبال برنامه صلحآمیز هستهای باشد اما این غیرممکن است.
رئیسجمهوری آمریکا گفت: هفته گذشته اسرائیل اسناد اطلاعاتی را منتشر کرد که قاطعانه نشان داد که حکومت ایران در سالهای گذشته به دنبال سلاح هستهای بوده است بنابراین این توافق هرگز نباید منعقد میشد و باعث ایجاد صلح نشد و هرگز هم نمیتوانست بشود.
ترامپ با بیان این که بودجه نظامی ایران بعد از برجام 40 درصد افزایش یافته است، ادعا کرد: در حالی که اقتصاد ایران در شرایط خیلی بد است و پولها صرف سلاحهایی شده است تا از تروریسم حمایت کند و هرج و مرج در منطقه ایجاد کند.
وی گفت: حتی اگر ایران به توافق عمل کند باز حکومتش میتواند در آستانه تولید سلاح هستهای باشد. اگر اجازه دهیم این توافق پابرجا بماند چراکه به زودی مسابقه تسلیحاتی در منطقه خواهیم داشت.
رییسجمهور آمریکا مدعی شد: ایران پس از این توافق همواره به بلندپروازیهای خونین خود در منطقه ادامه داده است و این توافق پوسیده هیچ فایدهای برای ایران نداشته است. ما با دوستانمان در منطقه و متحدان خود در این باره گفتوگو کردیم و ما در درک این خطر که ایران احتمال دستیابی به سلاح هستهای را دارد همصدا هستیم. این توافق یک توافق ناقص است ایران یکی از حامیان اصلی تروریسم در دنیا است.
وی گفت: من اعلام میکنم که ایالات متحده آمریکا از برجام خارج میشود و طی چند روز آینده با صدور یک فرمان اجرایی، شدیدترین تحریمهای هستهای و اقتصادی را علیه ایران باز میگردانم. هر کشوری که به ایران کمک کند نیز میتواند تحت تحریمهای ایران قرار گیرد. آمریکا را هیچ کشوری نمیتواند گروگان بگیرد.
ضربالاجل تعیین شده توسط ترامپ ۲۲ اردیبهشت (۱۲ مِی) بود اما وی روز گذشته اعلام کرد که ساعت ۲ بعد از ظهر به وقت واشنگتن، تصمیم نهایی خود درباره برجام را اعلام میکند.
ترامپ از زمان آغاز رقابتهای انتخاباتی ۲۰۱۶، بارها از توافق هستهای ایران با گروه ۱+۵ انتقاد کرده و پس از ورود به کاخسفید در ژانویه ۲۰۱۷، تمام تلاش خود برای لغو برجام یا خارج شدن آمریکا از این توافق را به کار گرفت.
فشارهای جامعه جهانی و داخلی به ترامپ موجب شد تا وی در توافق هستهای باقی بماند، اما سرانجام او، در ماه اکتبر سال گذشته، مدعی شد که ایران به تعهداتش نبوده و براساس اینارا، کنگره در ضربالعجلی دو ماه مقرر شد تا درباره خروج امریکا از توافق هستهای تصمیمگیری کند اما کنگره نتوانست در این باره به توافق برسد و خروج یا ماندن امریکا در این توافق بار دیگر منوط به تصمیمگیری ترامپ شد.
با وجود تایید بیش از ده بار پایبندی ایران به تعهداتش از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ترامپ بار دیگر در ماه ژانویه (دی ماه) اعلام کرد که ایران به تعهداتش پایبند نیست، ضربالاجلی سه ماه برای تغییر این توافق برای اروپاییها تعیین کرد.
قدرتهای جهانی و سازمانهای بینالمللی از زمان اعلام این ضربالاجل تلاش کردند ترامپ را مجاب کنند که برجام بهترین توافق ممکن است.
کشورهای آلمان، فرانسه و بریتانیا در این میان بیش از سایرین برای نگه داشتن آمریکا در برجام تلاش کرده و طی هفتههای اخیر بارها تلفنی با ترامپ مذاکره کردهاند. همچنین امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان طی هفتههای گذشته با سفر به واشنگتن، درصدد متقاعد کردن رئیسجمهور ایالات متحده بودند که به نظر میرسد آنها در انجام این کار راضی نبودهاند.
از سوی دیگر، ایران نیز در مقابل این اقدام ترامپ بیکار نمانده است. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در سفری که برای شرکت اجلاس توسعه پایدار به نیویورک داشت، در گفتوگوهایی که با رسانههای امریکایی داشت اعلام کرد که با خروج امریکا از توافق هستهای، ایران هم از این توافق خارج میشود. او همچنین از احتمال خروج ایران از معاهده منع اشاعه تسلیحات هستهای سخن گفت. احتمالی که حسن روحانی نیز آن را بیان کرده است و به نظر میرسد، این مسئله یکی از گزینههای است که ایران در برابر خروج امریکا انجام خواهد داد.
با این وجود، تصمیم ایران در برابر اقدام امریکا در خروج از برجام به نوع واکنش اروپا در این باره نیز وابسته است. باید اروپاییها تنها به حمایت لفظی از برجام اکتفا خواهند کرد یا آنکه تلاشهایش برای بقای برجام، جنبه عملی نیز خواهد داشت.
افزودن نظر جدید