تحلیل داوود هرمیداس باوند از مذاکرات آلماتی:

ایران از پرونده هسته‌ای برای حل بحران سوریه استفاده می‌کند

یک کارشناس مسائل بین‌الملل با اظهار امیدواری در خصوص مذاکرات آلماتی2 می‌گوید ایران از پرونده هسته‌ای برای حل بحران سوریه استفاده می‌کند.

دکتر داوود هرمیداس باوند در گفت وگو با پایگاه خبری-تحلیلی امید با اشاره به مذاکرات آلماتی 2 به دو پیشنهاد ایران مبنی بر حق ایران برای اورانیوم و مسئله سوریه اشاره و خاطر نشان کرد: در مورد حق ایران برای اورانیوم که میزان غنی کردن مورد بحث است، در مذاکرات قبلی تا 20 درصد غنی سازی توافق شده بود و بحث بر سر مقدار غنی سازی بوده است. اما حال باید منتظر باشیم در این مذاکرات چه نتیجه ای گرفته می شود.

وی در خصوص فضای مذاکرات نیز یادآور شد: فضای مذاکرات تا دیروز خیلی مثبت به نظر نمی‌رسید و فکر می کنم امروز آخرین فرصتی است تا زمینه تفاهم ایجاد شود. ادامه مذاکرات تا اینجا فقط برای رسیدن به یک تفاهم مقدماتی بوده که  متاسفانه هنوز این تفاهم به دست نیامده است. در مذاکرات اخیر برای اینکه طرفین به بن بست نرسند امیدوارم تعدیلی در مواضع خود نشان دهند و روزنه‌ای جدید در مذاکرات اتمی ایران باز شود تا شرایط رو به بهبودی برود.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: اگر این مذاکرات به نتیجه نرسد به احتمال خیلی زیاد اقدامات تحریمی بیشتری برای ایران در نظر گرفته می‌شود و این قطعاً به ضرر ایران است. حتی ممکن است، شرایط اقتصادی و اجتماعی بدتر شود و  توافقی که در پیشنهاد قبلی 1+5 شده بود مبنی بر برداشتن برخی تحریم‌ها هم منتفی می شود.

باوند همچنین با اشاره به بسته های پیشنهادی جدید از سوی ایران در هر مذاکره اظهارداشت داشت: طی چند سال اخیر ایران سیاست تعدیل را پیش گرفته است و این مسئله تازه‌ای نیست. البته غرب هم همیشه گفته است که ایران در حال خرید زمان است.

وی با تاکید بر اینکه ایران از پرونده هسته‌ای خود برای حل بحران سوریه و بحرین استفاده می کند، اظهار داشت: نیروهای مخالف رژیم اسد از نظر تسلیحاتی از غرب کمک گرفته‌اند و بخشی از سوریه را هم تصرف کرده‌اند. خواسته ایران و روسیه راه حل سیاسی و دیپلماتیک برای حل بحران سوریه و پایان دادن به جنگ و خشونت است.

باوند ادامه داد: ایران می خواهد بحران سوریه به صورت سیاسی و دیپلماتیک حل شود. چراکه احتمال دارد بشار اسد از قدرت کناره گیری کند اما مسئله ایران این است که ایران می‌خواهد چهارچوب موجود در سوریه حفظ شود. اما باید توجه داشت که مسئله سوریه جنبه فرامنطقه ای و بر کشورهای همسایه تاثیر دارد. به همین دلیل بین کشورهای منطقه بر سر سوریه رقابت است.همچنین روسیه موضع قبلی را نسبت به سوریه ندارد و در مواضع خود کاهش چشمگیری داشته است . آمریکا هم در آغاز بحران سوریه می خواست که حکومت سوریه سقوط کند اما با شدت گرفتن و ادامه دار شدن درگیری ها و روی کار آمدن گروه های افراطی در منطقه آمریکا هم نگران شد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوار است که مذاکرات امروز به نتیجه ای مثبت برسد و طرفین مذاکره روزنه‌های امیدی را به روی هم باز کنند.

 شایان ذکر است، دور جدید مذاکرات اتمی در آلماتی برگزار شده است. این دومین دور از مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی در پنج هفته گذشته است. خاویر سولانا، مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نسبت به احتمال نتیجه‌بخش بودن مذاکرات ایران و ۵+۱ ابراز تردید کرده اما در مقابل سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران، این مذاکرات را نقطه عطفی توصیف کرده است. همچنین  کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفته است که اگر ایران می‌خواهد که مذاکرات هسته‌ای این هفته موفقیت آمیز باشد باید به پیشنهادهای قدرت‌های جهانی پاسخی روشن بدهد.

افزودن نظر جدید