- کد مطلب : 8651 |
- تاریخ انتشار : 14 مرداد, 1394 - 23:26 |
- ارسال با پست الکترونیکی
تحلیل احمد شیرزاد از هشدار جدید عارف
به گزارش امید به نقل از فرارو،اکنونکه تغییر در مرزبندیهای جناحی محتملترین گزینه در ساحت سیاسی کشور است، نقش جریان تازهوارد اعتدالی که پس از انتخابات سال 92 به این شکل وارد عرصه شده است، بیش از هر وقت دیگری قابلتوجه است. از همین رو هر یک از دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا تلاش خود را به کار گرفتهاند تا با شکل دادن به ائتلافی متشکل از میانهروهای جریان خود و این بخش پیروز میدان انتخابات باشند.
به نظر میرسد که اصلاح طبان در این عرصه شانس بیشتری دارند زیرا حمایت گسترده آنها از روحانی در جریان انتخابات سال 92 در پیروزی او و سپس شکل گرفتن جریان موسوم بهاعتدالگرا نقش مهی داشت. این همان مسئلهای است که محمدرضا عارف کاندیدای اصلی اصلاحطلبان در انتخابات مجلس در ديدار با اعضاي دفتر سياسي حزب مردمسالاري به آن اشاره کرد.
تأکید عارف بر این مسئله وقتی قابلتأمل تر شد که در ادامه گفت «در انتخابات مجلس آينده بايد تلاش شود جريان هواداران دولت و اصلاحطلبان به يك ليست واحد برسند و اگر هر يك از اين دو جريان بخواهند ساز جدايي بزنند مطمئناً با مشكلاتي جدي روبهرو خواهند شد.»
سؤالی که پس از شنیدن این اظهارات به ذهن میرسد این است که آیا رویدادی در جریان اصلاحطلب سبب شده که اطمینان به انسجام درونی کاهشیافته و بیان چنین هشدارهایی ضرورت یابد؟ از سوی دیگر میتوان اینطور برداشت کرد که اصلاحطلبان با یادآوری حمایتهای خود از روحانی در خرداد 92 تأکید میکنند که زمان جبران این محبت است و روی حمایت طیف اعتدالگرا حساب کردهاند!
اما فعالان سیاسی اصلاحطلب اعتقاددارند که صحبتهای عارف صرفاً جنبه تأکیدی دارد و هیچ اختلافنظر نگرانکنندهای در میان طیفهای مختلف اصلاحطلب نیست. آنان همچنین اعتقاد دارند که حمایت گروه اعتدالگرا مختص به اصلاحطلبان نخواهد بود و حتماً متوجه چهرههای میانهرو رقیب اصولگرایشان نیز خواهد شد لذا باید منتظر ماند تا ائتلاف جدید درصحنه سیاست کشور ظهور کرده و در انتخابات آتی پیروز شود.
احمد شیرزاد کارشناس سیاسی اصلاحطلب ازجمله دارندگان همین نظر است که در گفتوگو با فرارو هشدار عارف را تأکید بر ضرورتی همراهی نیروهای میانهرو در انتخابات آتی دانست و گفت: من بعید میدانم که اظهارات اخیر آقای عارف به خاطر رخداد خاصی باشد و این نگرانی را ایجاد کند که جداییهای در جریان اصلاحطلب ایجادشده است.
وی همچنین تأکید کرد: ما درصحنه سیاسی کشور چیزی به نام گروه یا جناح دولتی نداریم. آقای روحانی عضو جامعه روحانیت مبارز که متعلق به جریان اصولگرا است بودهاند اما فعالیت حزبی خاصی نداشتند. پیش از انتخابات سال 92 نیز جبهه یا گروه خاصی بهعنوان یاران ایشان وجود نداشت و تنها در جریان مبارزات انتخاباتی چهرههایی مانند آقای نوبخت، ترکان و ... در کنار روحانی قرار گرفتند اما هیچ تشکل مشخصی وجود نداشت که همراه روحانی به پاستور راه پیدا کند.
نماینده پیشین مجلس بابیان اینکه بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری نیز چنین تشکلی شکل نگرفت، گفت: اصلاحطلبان که از قبل تشکیلات خود مانند شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، احزاب مختلف و ... را داشتند و فعالیتهای خود را به شیوه سابق ادامه دادند.
وی افزود: در دولت روحانی نیز مجموعه گروههای تکنوکرات و برخی چهرههای منتسب به اصلاحطلبان و حتی اصولگرایان به دولت راه پیدا کردند اما بعد از آن اقدام به تشکیل یک تشکل خاص نکردند. کما اینکه در دوران اصلاحات که البته قبل از انتخابات فعالیتهایی وجود داشت شاهد بودیم بعد از انتخابات یک تشکل رسمی ثبت شد و فعالیت کرد اما در دو سال اخیر نیروهای دولتی چنین کاری را صلاح ندانسته و انجام ندادند.
شیرزاد همچنین گفت: به همین خاطر تأکید میکنم که جناحی به نام دولتی نداریم اما در عمل مجموعه نیروهای دولتی هویتی پیداکردهاند که بیش از آنکه سیاسی باشد، یک هویت اجرایی است.
وی با اشاره به اظهارات اخیر محمدرضا عارف، گفت: برداشت من اظهارات آقای عارف این است که این مجموعه و نیروهای اصلاحطلبان باید سعی کنند که باهم هماهنگ باشند البته توجه داشته باشید که نیروهای دولتی اجازه ندارند بهصورت مستقیم وارد عرصه انتخابات شوند.
این کارشناس مسائل سیاسی اصلاحطلب در پاسخ به اینکه آیا اصلاحطلبان از هماهنگی نیروهای دولتی با جریان اصولگرا نگران شده و به سمت ممانعت از این کار حرکت میکند، گفت: من فکر میکنم که اگر بخواهیم در انتخابات مجلس دهم موفق باشیم باید مرزهای سنتی اصلاحطلب و اصولگرا را کنار گذاریم.
وی افزود: بعد از انتخابات سال 92 تا حدودی این مرزبندیهای سیاسی جابهجاشده است و این امر ادامه خواهد یافت؛ یعنی ممکن است که نیروهایی که به لحاظ سنتی و پیشینه تاریخی در گروه اصولگرایان باشند اکنون با دولت کار کنند و یا با اصلاحطلبان رابطه خوبی داشته باشند. مثلاً آقای مطهری که ازجمله نیروهای اصولگرا هستند. هنوز هم خودشان را اصولگرا میدانند و ما همین تحت این عنوان برایشان احترام قائل هستیم در انتخابات آتی نمیتوانند در حلقه نیروهای تندروی اصولگرا قرار گیرند و حتماً درجایی قرار میگیرند که به اردوگاه اصلاحطلبی نزدیکتر است.
شیرزاد ادامه داد: به اعتقاد من در این انتخابات باید از ائتلافی که نیروهای معتدل اصلاحطلبان و نیروهای معتدل اصولگرایان در آن قرار میگیرند حمایت شود. طبعاً ممکن است که نیروهای دولتی نیز از چنین ائتلافی حمایت کنند اما حمایت آنها بر اساس صفتی دولتی بودنشان نیست بلکه بر اساس همان مشی اعتدال و میانهروی آنها است.
وی خاطرنشان کرد: برنده این انتخابات حتماً ائتلاف متشکل از نیروهای حامی دولت و نیروهای اصلاحطلب و اصولگرایی است که در انتخابات 92 بیشتر کنار روحانی بودند مگر اینکه امدادهای غیبی بتواند جریان دیگری را برنده انتخابات کند لذا تعبیر من از صحبتهای اخیر آقای عارف تأکید بر ضرورت این همکاریها است.
افزودن نظر جدید