تصاویر/داستان «سیب زمینی»، از کاشت تا برداشت

سیب‌زمینی یکی از مهمترین منابع غذایی دنیا محسوب می‌وشد و در تامین غذای جامعه نقش مهمی دارد. برابر آمار سازمان جهانی خوار و بار، سالانه ۲۳ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در جهان زیر کشت این محصول قرار گرفته است و افزون بر ۳۱۰ میلیون تن محصول از آن برداشت می‌شود که سهم ایران از این مقدار ۱۸۵ هزار هکتار سطح زیر کشت و افزون بر ۵ میلیون تن تولید است. در استان همدان به عنوان یکی از مناطق عمده کشت سیب زمینی،سالانه از ۲۲ هزار تا ۲۶ هزار هکتار سیب زمینی کشت می‌شود.

 اولین مرحله سم پاشی یک ماه بعد از کاشت «سیب زمینی» انجام می‌شود.<br />
اوایل اسفند ماه شروع فصل کاری کشاورزان برای کاشت بذر «سیب زمینی» در مزراع کشاورزی است.<br />

«سیب زمینی» بدون جوانه زنی قبلی در دمای ۸ درجه سانتی گراد جوانه زده می‌شود وغده‌های جوانه زده وغده‌های جولانه زده در ۸ الی ۹ درجه سانتی گراد شروع به رشد می‌كنند.<br />
معمولاً از اواسط اسفند یا اوایل فروردین شیاری به عمق۷/۵ تا ۱۳ سانتی متر ایجادمی‌شود که البته عمق دقیق آن بسته به گونه‌ای که کاشته می‌شود، متفاوت است.

 بخشى از کود ازته را که به‌صورت اوره يا فسفات آمونيوم است به‌صورت سرک و به ‌هنگامى که گياه سبز است به زمين مى‌دهند.<br />
 نام علمی‌سیب زمینی solanum tubersum است (solanum برگرفته از كلمه لاتین به معنی "آرام بخش"است). سیب زمینی یک گیاه یک ساله از خانواده (solanacea) است.<br />

 بسيارى از کشاورزان از زمان کاشت تا زمان سبز شدن غده‌هاى سيب‌زمينى مزرعه را آبيارى نمى‌کنند. اين دسته از کشاورزان به اتکاء رطوبت موجود در خاک و ذخيره آب غده سيب‌زميني، اين‌گونه عمل مى‌کنند. در چنين حالتى خاک خشک، آب غده‌ها را مى‌کشد و در نتيجه ريشه کوتاه و قدرت غده‌ دهى‌ کم مى‌شود. برخى از کشاورزان نيز پس از کاشت و بلافاصله مزرعه را آبيارى مى‌کنند.<br />
 در بعضی از مزارع «سیب زمینی» که از مساحت کمتری برخوردار هستند با ماشین آلات کوچک موتوری و دستی، مراحل داشت انجام می‌شود.<br />

 زراعت «سیب زمینی» نیز همانند سایر زراعت‌ها مورد هجوم عامل‌های خسارت‌ زا اعم از آفات ، امراض و علفهای هرز قرار می‌گیرد. چنانچه این آفت‌ها و بیماری‌ها مورد توجه و کنترل قرار نگیرند خسارت قابل توجهی به تولید این محصول وارد می‌کنند.<br />
 مرحله  وجين کردن و خاک دادن سيب زمينى توسط تراکتور انجام می‌شود.<br />

 وقتی بوته سیب زمینی شروع به گل دادن می‌کند یعنی کم کم به مرحله برداشت محصول نزدیک می‌شویم.<br />
 مرحله  وجين کردن و خاک دادن سيب زمينى توسط تراکتور انجام می شود.<br />

 مرحله گل دهی سیب زمینی در مزارع کشاورزی همدان<br />
 تولید بالای این محصول در کنار نبود امکانات و صنایع مناسب فرآوری و نگهداری این محصول موجب ضایعات ۲۰ تا ۳۰  درصدی تولید «سیب زمینی»در مراحل مختلف کشت، نگهداری و بخش صنایع تبدیلی شده است.<br />

 کشت «سیب زمینی» به طور متوالی در یك قطعه زمین موجب شیوع بیماری‌ها مخصوصا بیماری‌های باكتریایی می‌شود .قرار گرفتن «سیب زمینی» با یونجه ،ذرت،گندم وجو در سیكل تناوبی از لحاظ جلوگیری از گسترش بیماریهای بسیار مطلوب است.<br />
 از اواسط تیر ماه فصل برداشت محصول «سیب زمینی» در مزارع کشاورزی همدان شروع می‌شود.<br />

 سطح زیرکشت «سیب زمینی» در استان همدان ۲۳ هزار هکتار است که ۱۰ هزار هکتار به سیب‌زمینی تابستانه و ۱۳ هزار هکتار آن  به سیب‌زمینی پاییزه اختصاص دارد.«سیب زمینی» پاییزه با مشکلات کمتری نسبت به سیب‌زمینی تابستانه ازنظر ماندگاری مواجه است، به‌طوری‌که در انبارهای سرد ممکن است چند سال بدون آنکه کیفیت اولیه آن تغییر کند، نگهداری شود.

 وضعیت کشاورزان همدان به علت اینکه تشکل منسجم و قدرتمندی نداشتند همیشه آشفته است به طوری‌که سال‌هایی که کشت زیاد می‌‌شود، کشاورزان ضرر می‌کنند و از طرفی افرادی که سیب‌زمینی‌کار نیستند وارد این عرصه شده و باعث ضرر و زیان کشاورزان واقعی می‌شوند.<br />
 احتمال افت دما و تجربه دمای زیر صفر در فصل پاییز برای استان همدان وجود دارد، بنابراین از سیب‌زمینی‌ کاران باید محصولات خود را به موقع برداشت کنند و آن را به تأخیر نیندازند.<br />

 در روزهایی که کشاورزان کشت بهاره محصول «سیب زمینی» را انجام می‌دهند، واسطه‌هایی که در فصل پائیز این محصول را با قیمت پایین از زارع خریداری کرده‌اند و از طرفی نیز محصولی در سطح شهرستان جز محصول انبار شده توسط کشاورز که از آن به عنوان بذر استفاده می‌کند، برای عرضه با قیمت مناسب وجود ندارد، کالای خریداری شده را با قیمتی تقریبا دو برابر قیمت خرید به مردم می‌فروشند.<br />
 بارگیری گونی‌های «سیب زمینی» از سر زمین برای عرضه در بازار و یا صادرات به کشور‌های همسایه انجام می‌شود.<br />

 با وجود كمبودهايي مثل كمبود آب، كمبود زمين زراعي داراي خاك مناسب به علت اينكه اين استان از زمين هاي جلگه اي و هموار كه مناسب كشاورزي است بي بهره است و استان روز به روز به سوی بحران کم آبی پیش می‌رود با این محصول پر طرفدار که آب بسیار زیادی هم مصرف می کند چه باید کرد. وجود دلالها در خرید و فروش و هزینه بالای کاشت، داشت و برداشت محصول سیب زمینی که کشاورزان آن به نوعی به عنوان تولید کنندگان اصلی محصول سیب زمینی در کشور به شمار می روند، يكي از عمده دلايل بالا بودن قيمت اين محصول است.<br />

منبع: ایسنا

افزودن نظر جدید