- کد مطلب : 21120 |
- تاریخ انتشار : 19 تیر, 1398 - 14:32 |
- ارسال با پست الکترونیکی
دو سناریوی توقف تولید خودروهای چینی
به گزارش اميدنامه به نقل از دنیای اقتصاد، ورود همهجانبه خودروسازان چینی به ایران از اوایل دهه ۸۰ کلید خورد و هرچه گذشت، حضور آنها در بازار خودرو پررنگ و پررنگتر شد. چینیها در آن مقطع بهدنبال آزمون و خطا در بازار ایران بودند و توانستند ظرف مدتی نهچندان طولانی، بیشتر سنگرهای بخش خصوصی صنعت خودروی کشور را فتح کنند. با تحریم خودروسازی ایران در سالهای ۹۱ و ۹۲، چینیها بهترین استفاده را از انزوای صنعت خودروی کشور برده و نفوذشان را گستردهتر کردند و بعدها پای ایرانخودرو و سایپا نیز به مونتاژ محصولات چینی باز شد.
نگاهی به آمار تولید خودروسازان طی سالهای ۹۳ تا ۹۶ نشان میدهد تیراژ مونتاژیهای چینی ایرانخودرو و سایپا روندی رو به رشد داشته و این خودروها توانستند در این مدت بازار نسبتا قابلتوجهی را برای خود دست و پا کنند. این در حالی است که تولید مونتاژیهای چینی ایرانخودرو و سایپا طی یک سال گذشته رو به افت رفته و برخی حتی در آستانه توقف قرار گرفتهاند. هرچند گمان میرفت تولید خودروهای چینی در تحریمهای جدید نیز مانند دور قبلی روندی رو به رشد یا حداقل با ثبات داشته باشد، با این حال عکس این اتفاق رخ داد. آمارها نشان میدهد هرچه از آغاز تحریم علیه خودروسازی ایران گذشته، آمار مونتاژیهای چینی در «جاده مخصوص» آب رفته است و حالا نیز احتمال میرود تولید برخی از آنها طی سالجاری بهطور کامل متوقف شود.
طبق سناریوی اول، دلیل اصلی افت تولید محصولات چینی در ایرانخودرو و سایپا به کمبود قطعات و بیمیلی چینیها به ادامه همکاری با خودروسازی ایران مربوط میشود. اردیبهشت سال گذشته که آمریکا از توافق هستهای و برجام خارج شد، خودروسازی را در اولویت تحریم قرار داد و سه ماه بعد به وعدهاش عمل کرد.
آنطور که در گزارش ارائه شده به بورس توسط خودروسازان آمده است، برنامه ایرانخودرو و سایپا برای محصولات چینی، حول محور افت شدید و توقف تولید میچرخد. در این بین، گویا تولید برلیانس طی سالجاری متوقف خواهد شد و برای چانگان و آریو نیز تیراژی بسیار پایین در نظر گرفته شده است. البته با توجه به اطلاعیه اخیر سایپا، احتمالا آریو نیز بر خلاف آنچه در صورتهای مالی آمده، به سمت توقف تولید خواهد رفت. از آنسو، اما ایرانخودرو نیز به بورس اعلام کرده تولید هایما و دانگفنگ را ادامه میدهد، منتها با تیراژی پایین. با در نظر گرفتن سناریوی مورد بحث، هیچ بعید نیست میهمانان چینی ایرانخودرو نیز بر خلاف آنچه پیشبینی شده، با توقف تولید مواجه شوند.
به سراغ سناریو دوم برویم، همان که میگوید تولید محصولات چینی ایرانخودرو و سایپا بهطور موقت و بهدلیل ناهمخوانی هزینههای تولید و قیمت فروش، افت کرده یا متوقف شده است. ریشه این سناریو را باید در قیمتگذاری دستوری دانست، چه آنکه خودروسازان مجبورند با وجود رشد هزینههای تولید مربوط به مواد اولیه و ارز و دستمزد نیروی انسانی و بیمه و...، محصولات خود را با قیمتهای قدیم بفروشند. این یعنی محصولات چینی ایرانخودرو و سایپا با هزینهای گزاف به تولید میرسند و با قیمتی بسیار پایینتر به فروش میروند و در نتیجه، ضرر و زیان کلانی نصیب آنها میشود؛ بنابراین اگر این سناریو را ملاک قرار دهیم، خودروسازان به عمد و برای آنکه بیش از اینها دچار ضرر و زیان ناشی از تفاوت قیمت تمام شده و نرخ فروش محصولات چینی نشوند، تولید را محدود یا متوقف کردهاند. در حال حاضر اگرچه در ظاهر قیمت خودروها مطابق فرمول حاشیه بازار تعیین میشود، اما در عمل، تعیین قیمتها دستوری است و به همین دلیل، هزینه تولید با قیمت فروش همخوانی ندارد.
اگر این سناریو درست باشد، تلاش خودروسازان برای جلب رضایت مشتریان به انصراف از خرید محصولات چینی، در راستای حواله کردن تولید به آینده است. در واقع خودروسازان میخواهند ابتدا از پیشفروشهای قبلی که با قیمتهایی بسیار پایینتر از نرخ فعلی بازار انجام شدهاند، خلاص و سپس تولید را از سر گرفته و محصولات چینی را با قیمتهای جدید بفروشند. جدا از اینکه این رفتار خودروسازان در شرایط فعلی توجیه دارد یا نه، نکته دیگر اینجاست که این سناریو (در صورت درست بودن) نتیجه سیاست دولت مبنی بر سرکوب قیمت است. به نظر میرسد اگر قیمتگذاری آزاد بود و خودروسازان میتوانستند محصولات خود به ویژه چینیهای مونتاژی را نزدیک به نرخ بازار بفروشند، دلیلی برای توقف تولید وجود نداشت.
افزودن نظر جدید