دیوار کشی بین« مر دم» و مجلس

قانون نوشت: تاریخ همچنان قربانی توسعه است اما این‌بار به‌دستور قانونگذاران كشور، ديواري مابين خيابان «مردم» و مجلس كشيده مي‌شود. براساس قانوني كه مجلس‌نشينان تصويب كرده‌اند، اين ديواركشي تخلفي آشكار است.

ديواري مقابل ساختمان تاریخی مجلس شورای اسلامی، به‌بهانه افزايش سطح امنيت مجلس، در حال احداث است كه با واكنش فعالان، كارشناسان ميراث فرهنگي و البته شوراي شهر و شهرداري تهران مواجه شده است.

ماجراي ديوار يك متري و امنيت مجلس

ماجراي ديواركشي مقابل مجلس به حوادث تروريستي تهران و حمله اخير داعش به مجلس باز مي‌گردد؛ اين ديوار به ارتفاع بيش از يك متر براي افزايش سطح امنيت مجلس احداث شده است اما به‌گفته بسياري از كارشناسان، ديواري با ارتفاع حدود يك متر، افزايش چشمگيري در سطح امنيتي مجلس نخواهد داشت.

البته عده‌اي نيز بر اين باورند كه اين ديوار بهانه‌اي براي اجراي طرح الحاق پیاده‌روی شرقی میدان بهارستان به مجلس و حذف خیابان علامه شریف رضی است.

اعتراض به ديواركشي بهارستاني‌ها

ديواركشي بهارستان با اعتراض شديد شوراي شهر تهران مواجه بود. حسن خلیل آبادی، عضو شوراي شهر، در اين‌باره گفت: « این روزها شاهد دیوارکشی در اطراف مجلس هستیم، حتی قرار است جلوی نمای مجلس ملی نیز دیوارکشی شود که این مغایر هویت میراثی، ملی و... است. شهردار تهران باید دستور توقف این دیوارکشی را بدهد، مجلس اصلی‌ترین نماد میدان بهارستان است و باید دیوارکشی را متوقف و از روش‌های به روزتری برای برقراری امنیت مجلس استفاده کرد».

همچنين شهرداری منطقه 12 نيز اعلام کرده است، برای دیواركشي مقابل مجلس مشروطه در میدان بهارستان هیچ مجوزی از سوی شهرداری صادر نشده است. در اطلاعیه شهرداری منطقه 12 آمده است: «باید پیش از آغاز دیوارچینی هماهنگی‌ها انجام می‌شد و مجوزهای لازم اخذ می‌شد که این کار صورت نگرفته است. باید مصوباتی که در این خصوص وجود دارد، به شورای اسلامی شهر تهران، ری و تجریش ارائه شود تا براساس آن مجوزهای لازم صادر شود».

رجب‌علی خسروآبادی، مدير ميراث فرهنگي استان تهران، نيز با تاكيد بر اينكه انتظار می‌رود قانونگذار از قانونی که خود تصویب کرده است به نحو شایسته حمایت کند، گفت:« بي‌شك به دلیل ملاحظات مسايل امنیتی و حفاظتی طرح دیوارکشی در اطراف ساختمان مجلس شورای اسلامی در حال اجرایی شدن است اما این موضوع باید در شورای فنی میراث‌فرهنگی استان تهران بررسی شود تا هیچ گونه لطمه‌ای به حریم بصری ابنیه تاریخی در محوطه تملک مجلس شورای اسلامی وارد نشود.در حال حاضر، مکاتبات لازم با اداره کل مهندسی و پشتیبانی مجلس شورای اسلامی صورت گرفته است و از معاونت حقوقی سازمان درخواست کرده‌ایم تا موضوع را از نمایندگان خانه ملت تا رسیدن به نتیجه پیگیری کند». تخريب بافت تاريخي توسط مجلس  ديواركشي مقابل مجلس، نخستين تخريب ميراث فرهنگي در محله بهارستان نيست. در چند سال اخير طرحي به‌بهانه توسعه مجلس درحال اجراست كه آسيب فراواني به بافت تاريخي محله بهارستان وارد كرده است. براساس شواهد، «طرح جامع مجلس شورای اسلامی در منطقه بهارستان» در سال‌های ۷۷- ۷۶ به کمک مهندسان مشاور یک شرکت و با هدایت «سازمان مجری ساختمان‌ها و تاسیسات دولتی و عمومی وابسته به وزارت مسکن و شهرسازی» تهیه شده و در سال ۷۸ به‌تصویب برخی دستگاه‌ها رسیده است. در پی اجرایی کردن این طرح، چند سالی است در ضلع جنوبی محدوده‌ مجلس، خیابان «مردم»، مجتمع‌هایی در حال ساخت است که مالکیت آن را به مجلس شورای اسلامی نسبت می‌دهند و ارتفاع بیش از حد آن‌ها حریم منظری میدان بهارستان را خدشه‌دار کرده است. سجاد عسكري، دبير كميته خانه‌هاي تاريخي تهران، درباره طرح توسعه مجلس به «قانون» مي‌گويد:« اين طرح با چراغ سبز قاليباف شروع شد؛ طرحي كه پيش از آن هيچ شهرداري زير بار موافقت يا صدور مجوز براي آن نرفته بود. در گذشته، به‌بهانه گسترش كتابخانه و مركز اسناد مجلس و ايجاد مركز پژوهشي، بافت تاريخي محله بهارستان را نابود كردند. همچنين براي احداث خانه‌هاي سازماني نمايندگان و كاركنان مجلس نيز بازهم بافت تاريخي را تخريب كردند.

درحال حاضر، مجلس به‌بهانه حملات تروريستي اخير داعش، خيابان «مردم» را مسدود كرده است. نمايندگان مردم، خيابان مردم را بسته‌اند. حيدري، نماينده مردم تهران در مجلس، نيز به اين موضوع اعتراض كرده است. با اجراي كامل اين طرح، خيابان «مردم»، «ديالمه» و خياباني ديگر در پشت ساختمان مجلس نابود مي‌شود».

براي امنيت ديوار نمي‌كشند

عسكري با تاكيد بر اينكه ديواركشي اشتباه بزرگي است و بيش از افزايش سطح امنيت، به مردم اين‌گونه القا مي‌كند كه خطر داعش بسيار نزديك است، گفت: «اين درحالي است كه ما مقابل داعش ايستاده‌ايم و مي‌جنگيم. حملات تروريستي تهران حادثه‌اي بود كه ديگر تمام شده است. مشابه چنين حملاتي در بسياري از كشورهاي اروپايي و آسيايي رخ داده است. آيا آن‌ها نيز چنين واكنشي داشته‌اند. اگر چنين باشد، بايد موزه لوور پاريس يا مسجد اياصوفيه را تعطيل كنند. اما آن‌ها با قدرت به‌كار خود ادامه داده‌اند.

همچنين مساله ديگر درباره حملات تروريستي، ورود تروريست‌هاست. آن‌ها از در پشتي كه محل مراجعه مردمي بود، وارد شدند و هيچ ارتباطي به اين بخش كه ديواركشي شده است، ندارد.0 حادثه‌اي رخ داده است و بايد سيستم امنيتي تقويت شود».

طرح توسعه مجلس بلاي جان بهارستان

همان‌طور كه گفته شد، مساله بهارستان فقط ديواركشي نيست و طرح توسعه مجلس، بلاي جان بافت تاريخي بهارستان شده است. اداره ميراث فرهنگي تهران درحكم متولي اين بخش، وظيفه اجراي كامل قانون در اين‌باره را بر عهده دارد. عسكري با اشاره به اينكه اداره ميراث فرهنگي تهران به دبيرخانه‌ تبديل شده است، مي‌گويد:«اين اداره بيشتر ميرزابنويسي است كه براي رفع تكليف در برخورد با چنين تخلف‌هايي نامه‌اي مي‌نويسد كه براي مثال، در آن ذكر مي‌شود: مقام محترم... خواهشا اين كار را انجام ندهيد. اين درحالي است كه براساس قانون، اداره ميراث فرهنگي در چنين مواردي اعلام جرم مي‌كند و پيگيري رسيدگي به آن، به عهده مراجع قضايي است».

تيغ مجلسي‌ها روي تاريخ

دبير كميته خانه‌هاي تاريخي تهران با اشاره به اينكه نبايد ساختمان اسناد و پژوهش‌هاي مجلس روي تاريخ كشور ساخته شود، تصريح مي‌كند:«بايد يك‌بار براي هميشه اين طرح تعيين تكليف شود و مجلس به‌بهاي نابودي بافت تاريخي ارزشمند بهارستان توسعه نيابد. براي حل اين مساله شوراي عالي معماري و شهرسازي و همچنين وزير راه و شهرسازي بايد به اين پرونده ورود پيدا كنند».

بي‌قانوني از سوي قانونگذاران، پرسش‌هاي بسياري را براي افكار عمومي به‌وجود آورده است. نمايندگان مجلسي كه خود اين چنين خلاف قانون عمل مي‌كنند، چگونه مي‌توانند قوانيني براي حفاظت از ميراث فرهنگي كشور تصويب كنند. به‌طوري‌كه به‌راحتي بافت تاریخی و ارزشمندي را كه ثبت ملي شده است، به‌بهانه‌هاي گوناگون نابودمي‌كنند.

ارسال دیدگاه شما

برچسب‌ها :

افزودن نظر جدید