- کد مطلب : 11970 |
- تاریخ انتشار : 11 مهر, 1395 - 10:01 |
- ارسال با پست الکترونیکی
سلیمی نمین:احمدینژاد به فعالیتهایش ادامه میدهد/هدف احمدی نژاد ضربه زدن به اصولگرایان بود/اصلاحطلبان در دام احمدینژاد نیفتادند
احمدی نژاد نمیآید و آنچه مشخص است اینکه پرونده انتخاباتی احمدی نژاد در انتخابات 96 پیچیده شد. آن طور هم که اطرافیانش گفتهاند احمدی نژاد از هر گونه فعالیت و حضور در انتخابات، به هر نحوی بر اساس توصیه رهبر انقلاب، انصراف داده است. اما از نیامدن او توصیفها و تفسیرهای زیادی مطرح میشود که آنچه از ابتدا رسانهها به ان پرداختند، موضوع وحدت اصولگرایان بود. بر این اساس که نیامدن او، موجب وحدت اصولگرایان میشود. البته خیلی از اصولگرایان این باور را ندارند و معتقدند که حضور و یا عدم حضور احمدی نژاد تأثیری روی وحدت اصولگرایان نداشته و ندارد چراکه او نه اصولگراست و نه اصولگرایان او را میپذیرند. بر این اساس عباس سلیمی نمین، تئوریسین اصولگرا در گفت و گو با امید ایرانیان میگوید که استراتژی اصولگرایان از این پس تغییری نمیکند چراکه روی او حسابی نکردهاند. با این حال اما احمدی نژاد فعالیتهایش را به قصد لطمه زدن به جریان اصولگرایی ادامه خواهد داد. مشروح این گفتوگو در ادامه میآید:
آقای سلیمی نمین ،فکر میکنید که استراتژی اصولگرایان بعد از عدم اعلام رسمی محمود احمدی نژاد از انتخابات ریاست جمهوری آتی تغییر خاصی میکند؟
خیر. چراکه عملکردهای اخیر احمدی نژاد و حتی اصولگرایان هیچ ربطی به یکدیگر نداشت. چه آقای احمدی نژاد صادقانه و چه غیر صادقانه نوشته باشند که در انتخابات حضور پیدا نمیکند، اصولگرایان مسیر خود را میروند. یعنی از ابتدا آقای احمدی نژاد سیاست خود را دنبال میکرد و اصولگرایان هم سیاستی فارغ از عملکرد او دنبال میکردند.
برخی بر این باورند که حضور محمود احمدی نژاد در انتخابات باعث ایجاد 2 قطبی بین او و روحانی میشد که در نهایت نیز به ضرر اصولگرایان تمام میشد. نظر شما چیست؟
اگر احمدی نژاد هم توصیه رهبری را گوش نمیکرد، باز هم شانس ورود به صحنه رقابت را پیدا نمیکرد، چراکه با توجه به عملکرد و اقدامتی که او در دوران ریاست جمهوریاش انجام داده، میتوانست مستند شورای نگهبان در رد صلاحیتش شود. بنابراین اصلاً آقای احمدی نژاد به آن مرحله هم نمیرسید که با آقای روحانی رقابت کند. این را هم اصولگرایان و هم اصلاح طلبان میدانستند. اما اصلاح طلبان برای اینکه برای خودشان به عنوان یک برگه برنده از احمدی نژاد بهره بگیرند او را به عنوان یک تهدید طرح میکردند.
چه برگ برندهای؟ احمدی نژاد چه طور میتوانست برگ برنده اصلاح طلبان باشد؟
ببینید اصلاح طلبان این را مطرح میکردند که بتوانند جبهه خود را متحد کنند. اما اصل ماجرا این نبود که حتی اصلاح طلبان بر این باور باشند که آقای احمدی نژاد میتواند، به عرصه رقابتها بیاید. الان هم که رهبری ایشان را منع کردند.
فکر میکنید که فعالیتهای آقای احمدی نژاد متوقف میشود؟
در واقع او از الان تا زمان ثبت نام منع شده است. یعنی اینکه کارهایی که آقای احمدی نژاد از خیلی وقت پیش آغاز کرد و تا زمان انتخابات قرار بود که ادامه دهد، تا بعد از انتخابات 96 ، متوقف میشود. چراکه این فعالیتها، التهاب زا بود. بنابراین این موضوع مستقلی از بحث رقابتهای انتخاباتی است. یعنی آقای احمدی نژاد با سفرهای استانیاش و کارهایی که انجام میدهد، یک التهاب و تنشی را به وجود میآورد.
چرا فعالیتهای آقای احمدی نژاد ممکن بود که التهاب زا باشد؟
برای اینکه شورای نگهبان را برای تأیید صلاحیتش تحت فشار قرار دهد. در واقع کاری که برخی اصلاح طلبان تندرو بعد از انتخابات در سال 88 انجام دادند، آقای احمدی نژاد قبل از انتخابات 96 میخواست انجام دهد. یعنی میخواست که شورای نگهبان را قبل از انتخابات برای تأیید صلاحیتش تحت فشار قرار دهد.
آیا نیامدن او به نفع اصولگرایان شد؟
برای من به عنوان نیروی سیاسی چنین گزینهای از ابتدا محتمل نبود که بخواهیم بگویم آیا اصلاً آمدن و یا نیامدنش به نفع اصولگرایان بوده و یا است.
شما نیامدن او را بی تأثیر بر شکل گرفتن وحدت اصولگرایان در سال 96 می دانید؟
معتقدم آقای احمدی نژاد کاری که میکرد را ادامه خواهد داد. کار او این بود که از میان اصولگرایان عدهای را به طرف خود جلب کند و سفرهای استانیاش با این انگیزه انجام میشد. شما فکر میکنید که او این کار را متوقف میکند؟ نمیکند. چراکه دیدید که سفر گرکانش را هم رفت. بنابراین تلاش میکند که از بدنه اصولگرایان عدهای را جدا کند و تبدیل به پایگاه رأی خود کند. یعنی بین اصولگرایان ایجاد اختلاف کند. بنابراین احمدی نژاد شاید با قوت بیشتری ادامه دهد. اما او یک مشکل دیگر هم دارد.
چه مشکلی؟ منظورتان منع رهبر انقلاب از حضور وی است؟
بله. مشکل این است که رهبری به نوعی برابر او موضع گرفت. قبلاً بحث شورای نگهبان بود. الان رهبری هم برخی عملکردهای اخیر او را تنش آفرین تلقی کردهاند. لذا قطعاً احمدی نژاد برای بقای خود تلاش میکند که پایگاه اجتماعیاش را تقویت کند. چون گام در وادی جذب برخی اصلاح طلبان برداشت و نتوانست آنها را جذب کند، بنابراین روی پایگاه اصولگرایی تکیه میکند. در واقع از طریق آقای مشایی مواضعی را اعلام و اتخاذ کرد که بعضاً به اصلاح طلبان نزدیک شود، اما اصلاح طلبان به او رویی نشان ندادند. حتی درخواست ملاقات از برخی اصلاح طلبان و امکاناتی را هم از قبیل دفتر ولنجک از یکی از برجستهترین چهرههای نزدیک به اصلاح طلبان به خصوص در سا لهای اخیر، دریافت کرد. اما در نهایت نتوانست پایگاه رأیی در میان اصلاح طلبان برای خود رقم زند، چون اصلاح طلبان نمیتوانستند به او اعتماد کنند و این کار درستی هم بود. بر همین اساس اصولگرایان هم به او اعتماد نمیکنند. چراکه با شعار اصولگرایی آمد اما به همه مبانی پشت پا زد.
ممکن است پس دوباره بخواهد به سمت اصولگرایان چرخ کند؟
بله. قطعاً. او این روزها کلاً به سمت مبانی اصولگرایان میآمد که برخی از آنها را به خود همراه کند. احمدی نژاد میخواهد به اصولگرایان لطمه بزند نه به اصلاح طلبان.
تحلیلهایی وجود دارد بر این اساس که با این انصراف، سناریوی اصولگرایان در زمینه حمایت از حسن روحانی هم از دستور کار خارج میشود.
قبلاً هم چنین بحثی در میان اصولگرایان مطرح نبوده است که آقای روحانی در دستور کار خود داشته باشند. بنابراین موضوع از اصل ایراد دارد.
آقای قالیباف چه طور؟ با توجه به گزینههایی که اصولگرایان مطرح میکنند، به نظر میرسد که نیم نگاهی هم به آقای قالیباف دارند.
آقای قالیباف یکی از مدیران خوب است. فکر میکنم که اصولگرایان نیروهای قوی و مطرحی در میان خود دارند که اگر منسجم عمل کنند، توفیقات قابل توجهی در انتخابات خواهند داشت. بنابراین یکی از گزینههای مناسب است. اما اینکه اصولگرایان به این جمع بندی برسند یا نه، نمیدانم و نمیتوانم الان اظهار نظر دقیقی کنم.
افزودن نظر جدید