سنگ‌اند‌‌‌‌‌ازی تروریست‌ها د‌‌‌‌‌ر جاد‌‌‌‌‌ه جهانی‌سازی

قانون نوشت: چند روزی است که خیلی ها در اروپا، تابلوی تعطیل کردن پیمان شنگن را بالا برده اند و اصرار دارند که دوباره کشورهای اروپایی، دیوارهای آهنین دورو بر خود بکشند تا شهروندان اروپایی مثل صد سال پیش ، برای سفر از ویزا استفاده کنند. آیا تروریست ها این‌قدر قوی عمل کرده اند که حتی «جهانی شدن» یا به‌طور اخص «اروپایی» شدن را به پرتگاه نابودی کشانده اند؟ آیا با لغو پیمان شنگن، دیگر تروریست ها در پاریس، کاری از پیش نمی برند؟ دیگر همه اروپا امن می شود؟ این نسخه حتی قبل از اجرا شکست خورده است. اروپا در طول‌یک قرن اخیر، نماد اتحاد و همدلی بوده است اینکه فارغ از ملیت بتوانی در سراسر اتحادیه اروپا به راحتی سفر کنی، خیلی سال پیش یک رویا بود که ساکنان قاره سبز این ایده را عملی کرده اند حالا اما رهبرانی که محافظه کار ند قصد دارند کم کاری های امنیتی خود را با لغو قانون شنگن جبران کنند.

دو روز پیش بود که وزیران کشور و دادگستری اتحادیه اروپا در مبارزه با تروریسم بر سر تدابیری چون کنترل مرزها و ثبت اطلاعات پروازهای مسافران به توافق رسیدند. این تدابیر به​ رغم مخالفت کشورهای اروپای شرقی باید تا پایان سال به تصویب برسد. همین توافق کافی بود تا مخالفان پیمان شنگن دوباره دست به کار شوند و دوباره برای تعطیلی این قانون، فعال شوند. به نوشته اشپیگل آنلاین بحث درباره این تدابیر از ماه ژانویه امسال یعنی بعد از حملات تروریستی به دفتر مجله  شارلی ابدو  در پاریس آغاز شده بود. اما اکنون وزیران کشور اعضای اتحادیه اروپا در یک نشست اضطراری آن هم در نیمی از یک‌ روز برسرآن توافق کردند.بر اساس این توافق، در مرزهای خارجی اتحادیه اروپا از این به بعد شهروندان این اتحادیه نیز مورد کنترل قرار خواهند گرفت. این چاره​اندیشی از جمله شامل کنترل هویت افراد براساس پایگاه​های اطلاعات مشترک بین کشورهای عضو منطقه قرارداد شنگن خواهد بود. بنابراین شهروندان اتحادیه اروپا که پیش از این در داخل حوزه شنگن که شامل ۲۸ کشور می​شود تنها با نشان دادن پاسپورت معتبر خود مسافرت می​کردند، اکنون باید در انتظار صفی طولانی باشند.
مورد دوم مربوط به ثبت اطلاعات پروازهای مسافران می شود؛ این تدبیر مربوط است به پروازهای داخلی اروپا که تمامی اطلاعات مربوط به کارت اعتباری، برنامه سفر و آدرس تماس مسافرین را شامل می​شود.مورد سوم که کمی عجیب است، کنترل سلاح گرم است؛ بر اساس این تبصره،  تمرکز بیشتر روی سلاح‌هایی است که غیر قابل استفاده بوده​اند و در شرایطی دوباره مورد استفاده قرار گرفته‌اند اکنون با تدبیری چون علامت​گذاری، ردیابی آنها امکان‌پذیر می​شود. برنار کازنوو، وزیر کشور فرانسه می​گوید:اروپا مدیون قربانیان ترور و خانواده‌های آنهاست که به سرعت و با قدرت عمل کند اما واقعا آن گونه که وزیران اروپایی می​خواهند این تدابیرعملی خواهد شد؟
کمیسیون اروپا برای کنترل مرزهای بیرونی خود تا پایان سال جاری باید تغییراتی در قانون شنگن انجام دهد. تا به حال این کمیسیون به شدت با تغییر این قانون به دلیل محدود شدن آزادی سفر در داخل اتحادیه اروپا مخالفت کرده بود.
بحث بر سر ثبت اطلاعات مربوط به پروازهای مسافرین نیز مدت‌هاست ادامه دارد. طرفداران آن بر این باورند که این تدبیر سبب شناسایی برنامه سفر آن دسته از اسلام​گرایان افراطی خواهد بود که خود از اروپا برخاسته​اند. گفته می​شود حدود ۵ هزار اروپایی به سوریه سفر کردند و در این کشور می​جنگند. توماس دمزیر، وزیر کشور آلمان می​گوید: «حملات تروریستی در داخل اروپا از سوریه برنامه​ ریزی می​شود و هر هفته تقریبا یک نفر از افرادی که قصد سفر به سوریه دارند در آلمان دستگیر می​شود.»
مخالفان ثبت اطلاعات پروازهای مسافران که بسیاری از آنها در پارلمان اروپا حضور دارند نیز هشدار می​دهند که این تدبیر سبب مراقبت و کنترل کامل سفرها و محدودیت آزادی سفر می​شود. همین مخالفان در پارلمان اروپا پیش از این حتی با ثبت اطلاعات مربوط به پروازهای مسافران به مدت یک ماه مخالفت کرده بودند.
بیرگیت زیپل، نماینده حزب سوسیال دموکرات در پارلمان اروپا در مخالفت با ثبت اطلاعات پرواز مسافران در داخل اروپا می​گوید، در صورت استفاده دقیق از سیستم اطلاعاتی شنگن این تدبیر در مبارزه با تروریسم بی​معنا خواهد بود.
همان طور که گفتم، مقامات اروپایی اصلا به فکر مردم خود نیستند که چگونه باید از فردا در صف های طولانی، اجازه ورود به کشور اروپایی دیگری را دریافت کنند.به نظر می رسد در زمان فعلی فشار به دولت اردوغان در ترکیه برای جلوگیری از بازگشت تروریست ها از مرزهای این کشور به اروپا، گزینه ای بهتر باشد. در واقع اروپا باید دست از عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا بکشد. ترکیه کشوری است که بیشتر آسیایی است تا اروپایی و مولفه های فرهنگی و سیاسی آن، هیچ سنخیتی با اروپا ندارد. خانم مرکل هم به‌جای اینکه به ترکیه سفر کند تا قول همکاری به دولت اردوغان بدهد که راه برای رفت و آمد تروریست ها در منطقه را باز گذاشته ، باید از همان پشت دیوار برلین، عواقب خطرناک کارهای اردوغان را گوشزد می‌کرد. به هر حال، شنگن به‌عنوان پیمانی آوانگارد و تسهیل کننده برای احترام به شخصیت اروپاییان باید حفظ شود؛ چاره کارچیز دیگری است.

افزودن نظر جدید