- کد مطلب : 11339 |
- تاریخ انتشار : 5 مرداد, 1395 - 08:35 |
- ارسال با پست الکترونیکی
نرخ رشد اقتصادی 6 درصد اعلام شد
در این حال اکنون که اعلام شده رشد اقتصادی به شش درصد رسیده است، قاعدتا مردم باید خوشحال باشند اما میبینیم که این خوشحالی در جامعه مشاهده و این رشد احساس نمیشود، بنابراین بانک مرکزی باید معیارهای محاسبه خود را اعلام کند، چنانچه این معیارها درست باشد باعث خوشحالی نیز هست ولی بعید میدانم با این شرایطی که بر اقتصاد حاکم است واقعا ما شاهد رشد شش درصدی باشیم یا این معیارها، معیارهای صحیحی باشند.
بر همین اساس از ولیالله سیف نیز بعید بود که با توجه به اینکه از آمار و ارقام آگاهی دارند و خودشان کارشناس هستند، چنین آماری را بیان کنند. چنانچه فرض را بر این بگذاریم که رشد اقتصادی شش درصد باشد، باید جواب داد که با توجه به اینکه قیمت نفت و فلزات کاهش پیدا کرده، تولید و کشاورزی در وضعیت خوبی قرار ندارند، چطور توانستهایم این رشد را در اقتصاد محقق کنیم و مبنای این رقم چه چیزی بوده است؟ پس بهترین کار این است که زود قضاوت نکنیم و ببینیم که بانک مرکزی مبنای آمار خود را چه اموری اعلام میکند چراکه این نرخ را نه افکار عمومی و نه کارشناسان نمیپذیرند.
با این وجود دولت باید از این رکود اقتصادی فعلی رهایی پیدا کند، این مساله به نفع دولت و اقتصاد است. برای خارج شدن از رکود نیز نیاز به این است که همه به صورت جمعی عمل کنیم، نه اینکه تنها دولت این وظیفه را به عهده بگیرد یا آن را به دوش بخشخصوصی بیندازد بلکه هم دولت باید حمایت کند و شرایط را برای بخشخصوصی و تولید فراهم آورد و هم بخشخصوصی باید تلاش خود را بکند. نه اینکه در یک گردونه بوروکراسی گیر کنیم و این موضوع ما را از هدفی که داریم دور کند.
*رییس خانه اقتصاد
با وجود اینکه بانک مرکزی نرخ رشد اقتصادی سال 94 را در نماگرهای اقتصادی اعلام نکرد روز گذشته رییس کل بانک مرکزی از نرخ رشد اقتصادی حدود یک درصد در سال 94 و رشد شش درصدی طی چهار ماه نخست امسال خبر داد.
این در حالی است که روز به روز به عمق رکود افزوده میشود و هیچ نشانهای از رونق به چشم نمیخورد و دولت فقط به دستاورد تورمی خود میبالد و بدون توجه به رکود حاکم بر اقتصاد که چند سالی با آن دست و پنجه نرم میکند. یا این حال نکته قابل تامل اظهارات روز گذشته سیف درباره وضعیت اقتصادی ایران است که براساس سخنان وی در چهار ماهه اول امسال پنج درصد به نرخ رشد اقتصادی اضافه شده است.
رییس کل بانک مرکزی میگوید اقتصاد در سال 94 در وضعیت خوبی قرار نداشت اما ظرف چهار ماه ابتدایی سالجاری رشد اقتصادی به شش درصد رسیده است. این در حالی است که آنچه در جامعه مشاهده میشود، تنها بخش اول این جمله را تایید میکند، در واقع نه تنها وضعیت اقتصادی سال 94 چندان بسامان نبود، بلکه در سالجاری نیز تفاوتی مشاهده نشده است.
در حقیقت با توجه به اینکه رشد اقتصادی سال گذشته بنا به گزارش مرکز آمار و همچنین گفته رییس کل بانک مرکزی، رقمی نزدیک به یک درصد بود، در نتیجه اگر فرض را بر این بگذاریم که از اول سال تاکنون این نرخ به شش درصد رسیده است یعنی باید وضعیت اقتصادی کشور، شش برابر بهبود یافته باشد، وقتی صحبت از وضعیت اقتصادی میشود یعنی باید شرایط تولید، صنعت، نظام بانکی، نسبت قیمت کالا به درآمد مردم و وضع معیشتی مردم هرکدام بهطور متوسط شش برابر بهبود یافته باشد. پرواضح است که این اتفاق نیفتاده و این موضوعی است که نهتنها مردم بلکه کارشناسان اقتصادی نیز آن را قبول دارند، مگر آنکه فرض را بر این بگذاریم که هر آنچه از افزایش رشد اقتصادی عاید میشود، یکراست به سهم مسوولان از سفره انقلاب واریز میشود و در نتیجه افراد عادی که سهمی از این سفره ندارند، از آن بیبهره میباشند.
نرخ رشد اقتصادی یک درصدی 94
براساس این گزارش ولیالله سیف، رییس کل بانک مرکزی گفت: دولت یازدهم با نگاه ویژه برای سروسامان دادن به مسایل اقتصادی و شفافیت اقتصادی روی کار آمد و توانست تورم بیش از 40 درصد و نوسانات موجود در بازار ارز را کنترل کند.
وی افزود: دولت اکنون بعد از شش ماه از توافق برجام توانسته آرامش مناسبی در بخش اقتصادی کشور ایجاد کند و با ایجاد این آرامش میتوان به رشد اقتصادی امیدوار بود.
نرخ ارز تکرقمی میشود
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: با تلاشها و برنامهریزیهای صورتگرفته تا پایان امسال نرخ ارز در کشور تکرقمی خواهد شد و شاهد وجود دو نرخ ارز متفاوت نخواهیم بود.
سیف گفت: واحدهای تولیدی دچار رکود در کشور برای بازدهی بهتر و توان رقابت نیاز به نوسازی دستگاهها و تجهیزات دارند. ضمن اینکه برنامهریزی ویژهای برای بهبود وضعیت بنگاههای کوچک و متوسط برای در امان ماندن از اتفاقات بازارهای بینالمللی در سال 95 تدوین کردهایم.
وی افزود: صنایع کوچک و متوسط یکی از مهمترین بخشها برای سوق دادن کشور از جمله استان آذربایجان غربی به سمت توسعه و رونق هستند و در این بین بیش از هفت هزار واحد نیاز به تزریق نقدینگی دارند.
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در سال 94 نرخ رشد اقتصادی در کشور نسبت به سال93 رضایتبخش نبود و به حدود یک درصد رسید ولی طبق آمار به دست آمده طی چهار ماه نخست امسال این رقم به شش درصد رسیده است که نشان از حرکت رو به جلوی واحدهای تولیدی دارد.
واحدهای راکد تولیدی
سیف گفت: گزارشهای غیرواقع در مورد واحدهای تولیدی از مشکلات گریبانگیر بخش اقتصاد است که در یکی از این موارد در استان یزد مشخص شد بسیاری از واحدهایی که به عنوان واحد راکد از آنها یاد میشد، فعال بودند.
وی افزود: دولت همچنین در زمینه نظام بانکی به دنبال کاهش نرخ سود بانکی با سیاستها و روشهای منطقی است ضمن اینکه در چهار ماه ابتدای سال 95 بیش از 30 درصد تسهیلات نظام بانکی به بخش صنعت پرداخت شده است.
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: خوشبختانه با تدابیر دولت و برنامهریزیهای صورتگرفته توانستیم از تاثیر اتفاقات جهانی از جمله کاهش قیمت نفت و اتفاقات ترکیه در ایجاد شوک در بازار ارز جلوگیری کنیم که اتفاقی امیدوارکنندهای است.
سیف در پایان گفت: قانون بانکداری اسلامی که در اوایل دهه 60 نوشته شد و قرار بود بعد از پنج سال و بعد از نتایج به دست آمده تغییر کند، تاکنون به تعویق افتاده و در تلاشیم برنامهای جدید و شفاف را جایگزین قانون کنونی کنیم.
تخصیص 550 هزار میلیارد تومان برای رونقبخشی به اقتصاد
به گفته رییس کل بانک مرکزی امسال ۵۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای رونقبخشی به اقتصاد کشور اختصاص یافته است.
وی افزود: در سال گذشته ۴۱۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای رونقبخشی به اقتصاد کشور اختصاص یافت این در حالی است که امسال این رقم به ۵۵۰ هزار میلیارد تومان میرسد.
وی با بیان اینکه با اصلاح خطوط تولید، واحدهای تولیدی میتوانند ارزشآفرین باشند، اظهار داشت: در سه ماهه اول سال ۹۵ نسبت به ۹۴ شاهد رشد ۴۴ درصدی پرداخت تسهیلات هستیم که در کشاورزی ۷۰ درصد است.
سیف با تاکید بر اینکه براساس بخشنامه هدف اصلی در سال ۹۵ در بخش تولید، رشد است، عنوان کرد: این در حالی است که در سال ۹۴ از نظر رشد اقتصادی راضیکننده نبود زیرا نسبت به سه درصد سال ۹۳ کاهش داشتیم.
رییس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه گزارش رکود در بعضی استانها مثل یزد بعد از تحقیق مشخص شد که واقعیت نداشتند و بسیاری از آنان فعال بودند، اظهارداشت: بانک مرکزی درصدد این است که ظرفیتهایی که توان کمک به بخش صنعت را دارد به صورت مشخص شناسایی و در خدمت تولید و اشتغال قرار دهد.
سیف گفت: با توجه به وجود هفت هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی کوچک و متوسط، اگر ۱۶ هزار میلیارد تومان از تسهیلات بانکی برای راهاندازی آن تخصیص یابد، میتوان شاهد یک تحرک جدی در بخش اقتصاد، صنعت و تولید شده و حتی میتوان با کمک آن شهرکهای صنعتی را نیز فعال کرد.
تسهیلات بانکی برای رونق
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته نظام بانکی کشور ۴۱۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی به رونق بخشی اقتصاد کشور اختصاص داد، تصریح کرد: این در حالی است که ۲۰۰ هزار میلیارد آن تزریق جدید بوده بنابراین در کل نظام بانکی کشور، تخصیص ۱۶ هزار میلیارد تومان برای تحرکبخشی در صنعت و تولید واحد تولیدی کوچک و متوسط کار دشواری نیست.
رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه خود بانکها نباید عوامل بازدارندگی در راه دادن تسهیلات بانکی ایجاد کنند، بیان کرد: باید بانکها اطمینان یابند که تسهیلات پرداختی آنان قابل برگشت است پس اگر این اطمینان حاصل شود سایر مسایل قابل حل بوده و باید در این کار تسریع شود و علاوه بر آن، اگر واحدی که ادامه فعالیت آن توجیه اقتصادی ندارد تسهیلات اخذ کند مشکل استان بزرگتر میشود.
سیف افزود: از کارگروه رفع موانع تولید انتظار میرود به محدودیتها فکر نکرده و به واحدی تسهیلات بانکی ارائه دهید که استحقاق دریافت تسهیلات دارند اگر نظام بانکی و کارگروه رفع موانع تولید در این قضیه یک نظر باشند میتوان به حل مشکلات اقتصادی کشور امیدوار شد. رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: نظام بانکی دارای مشکلاتی متعددی بوده و از طرفی نیز شاهد مشکلاتی در بخش صنعت کشور هستیم لذا نظام بانکی قصد دارد ظرفیتهای قابل استفاده از نظام بانکی را که میتواند به بخش صنعت کمک کند را به صورت مشخص شناسایی کرده و در خدمت هدف که اشتغال و تولید باشد قرار دهیم.
وی با اشاره به اینکه با توجه به اینکه در سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل قرار گرفتهایم لازم است در پایان سال عملکرد مشخصی از فعالیت نظام بانکی در جهت ارتقای سطح اقتصاد کشور ارائه دهیم، گفت: نظام بانکی مصصم است در جهت رفع موانع تولید کشور فعالیت کرده و از ظرفیتهای لازم در جهت تحقق این مهم استفاده میکند.
افزودن نظر جدید