پیش‌بینی سیاسیون از برخورد احمدی‌نژاد با نهی رهبری/ حمایت از کاندیدای در سایه 

روزنامه الکترونیک امیدایرانیان نوشت:«نیاید» این پیامی از سوی رهبر انقلاب به احمدی‌نژاد درباره ورودش به انتخابات 96 بوده است. این خبر را امیری فر، رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری اعلام کرده و گفته است که رهبر انقلاب، محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت نهم و دهم را از حضور در انتخابات آتی ریاست جمهوری «نهی صریح» کرده است. این در حالی است که احمدی‌نژاد طی ماه‌های اخیر سفرهای استانی زیاده رفته است.

 سفرهایی که خودش مدعی شده که ربطی به انتخابات ندارد اما به تشخیص وزارت کشور اعلام شده است که صحبت‌ها، دیدارها و برنامه‌های اخیر احمدی‌نژاد شائبه‌های انتخاباتی دارد تا آنجا که حتی از شورای نگهبان خواسته است که این موضوع را در تأیید صلاحیت‌ها لحاظ کند. اما خبری که از سوی امیری اعلام شده، به نظر می‌رسد نقطه پایانی بر سفرهای استانی احمدی‌نژاد باشد. چه آنکه امیری نیز گفته است که طبق خبر موثقی که دارم کلاً نامزد شدن احمدی‌نژاد منتفی است و طبق نظر ارشادی یکی از مقامات عالی‌رتبه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران سفر استانی هم به صلاح نیست و طبق خبر موثق و دقیقی که دارم سفر استانی گرگان هم آخرین سفر استانی بوده و بنا بر اخبار غیررسمی 10 نفر از اعضای محترم شورای نگهبان در جلسه غیررسمی که داشته‌اند نظرشان رد صلاحیت بوده است و فقط دو نفر موافق ایشان بوده‌اند. مهدی فضایلی مدیر عامل اسبق خبرگزاری فارس هم در یادداشتی در این خبرگزاری نوشته «چند روزی است محافل رسانه‌ای و سیاسی گوناگون از‌جمله کانال‌های نزدیک به دکتر احمدی‌نژاد، از ملاقات وی با رهبر انقلاب اسلامی خبر می‌دهند؛ دیداری مهم که به ‌درخواست و پیگیری خود او انجام شده...  اما ظاهراً نتیجه‌اش خلاف انتظار وی بوده‌ است! هرچند هنوز جزئیات این دیدار که چند هفته قبل انجام شده است، منتشر نشده؛ ولی این مقدار قطعی است که وی با نهی صریح رهبر معظم انقلاب، برای ورود به میدان رقابت انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده مواجه شده است! نهی‌ای برخاسته از تدبیر، یعنی لایه‌های زیرین و صفحات پسینی ماجراها را دیدن. نهی‌ای حاکی از شجاعت در بیان آن چیزی که رهبری برای انقلاب و نظام و چه ‌بسا مصالح خود وی لازم دانسته‌اند و نهی‌ای که مؤید قدرت مدیریت برای راهبری انقلاب است. حضرت آقا این بار نه به شیوه معمول و غالب خود- و البته نه همیشگی- بلکه مبتنی بر مصالح کشور و مشابه موارد خاص و استثنا، در برابر آمدن دکتر احمدی‌نژاد به میدان رقابت‌های ریاست‌جمهوری سکوت نکرده و صراحتاً نظر مخالف خود را ابراز کرده‌اند»

در ادامه این یادداشت پرسشی طرح شده که احمدی‌نژاد را بر سر یک دوراهی تصمیم‌گیری ترسیم می‌کند. «ولایت‌پذیری یا ناپذیری»: «بنابراین بدون تردید، اعلام نظر صریح رهبری، حدود ٩ ماه مانده به انتخابات را باید اقدامی پر خیر و برکت و البته توأم با اتمام حجت دانست. امروز احمدی‌نژاد و یاران دوآتشه و سینه‌چاک او در معرض آزمونی مهم قرار گرفته‌اند؛ آزمون «ولایت‌پذیری»! احمدی‌نژاد که مدتی است نشست‌های «تبیین آرمان‌های انقلاب اسلامی و بازخوانی خط امام و رهبری» را برگزار می‌کند، امروز باید در عمل نشان دهد با نهی مهم‌ترین «ثقل» احیا‌شده از سوی امام (ره) یعنی «ولایت فقیه» چگونه برخورد خواهد کرد و تمکین می‌کند یا خود را «مأذون»! نمی‌داند و راه خود را می‌رود؟ او در دوران ریاست‌جمهوری‌اش در گفت‌وگو با نویسنده این سطور، مدعی بود سینه‌اش را سپر کرده تا تیرهای نشانه رفته به سمت آقا به او اصابت کند!».

با این وجود اما باید دید که آیا نقطه پایان فعالیت‌های احمدی‌نژاد همین جا خواهد بود و یا اینکه او همچنان گذشته، بی‌توجه به نصایح و حتی دستورات به راه خود ادامه می‌دهد. چه آنکه در دولت دهم، احمدی‌نژاد سابقه نه چندان درخشانی در گوش سپردن به فرامین و نصایح بزرگان دارد. در همین راستا نیز می‌توان یادآور خاطره 11 روز خانه‌نشینی‌اش، کنار نگذاشتن مشایی از دولت و بسیار موارد دیگری از این قبیل بود. پیش‌بینی برخی از اهالی سیاست نیز همین است که احمدی‌نژاد به دلیل سابقه نه چندان درخشانش در گوش سپردن به نصایح و فرامین بزرگان، ممکن است این بار هم راه خود را برود که اگر چنین شود، قطعاً ضربه بزرگی به خود و کشور خواهد زد.

 

ترقی: بعید می‌دانم احمدی‌نژاد دوباره تصمیمی برخلاف نظر رهبری بگیرد

حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه، در همین راستا به «امید ایرانیان» می‌گوید: «اولین بار نیست که رهبر انقلاب، کسی را نهی می‌کند. رهبر انقلاب سال 84 هم هاشمی رفسنجانی را از حضور در انتخابات نهی کردند و گفتند که شما یک دوره بیشتر مصلحت نیست در انتخابات شرکت کنید. البته هاشمی هم گوش نداد و پا به عرصه رقابت گذاشت اما در نهایت در اثر رقابتی که شکل گرفت، شکست خورد. بنابراین قبل از آقای احمدی نژادهم رهبری این بحث نهی کردن را با دیگران داشته‌اند.» او در عین حال معتقد است که اما اگر قطعاً رهبری، احمدی‌نژاد را از حضور در عرصه رقابت نهی کرده باشد، ایشان مصالح کشور را بر مصالح شخصی ترجیح می‌دهد و بعید می‌دانم که دوباره کاری بر خلافت صحبت‌های رهبری انجام دهند.

غرویان: احمدی‌نژاد، از انتخابات کناره‌گیری نمی‌کند

حجت اسلام محسن غرویان، استاد حوزه و دانشگاه اما نظری برخلاف ترقی دارد و معتقد است که احمدی‌نژاد برابر این نهی، مقاومت می‌کند. او در گفت و گویش با «امید ایرانیان» می‌گوید: «درباره صحت و یا سقم این خبر اطلاع دقیقی ندارم اما اگر درست باشد، طبیعتاً ولایت‌پذیری اقتضاء می‌کند که احمدی‌نژاد فعالیت‌های انتخاباتی‌اش را متوقف کند.»

 او میگو ید: «این نهی حکومتی است و ولی‌فقیه، وقتی این نهی را می‌کند باید اطاعت کرد. به خصوص اینکه احمدی‌نژاد و اطرافیانش، ادعای تبعیت از ولایت هم دارند. بنابراین اگر ولایت‌پذیرند باید بلافاصله تمام فعالیت‌های انتخاباتی را تعطیل کنند.»

 غرویان همچنین معتقد است که نه تنها احمدی‌نژاد بلکه کسانی که فکر ایشان را دارند و ایشان را به عنوان الگوی خودشان در حرکت سیاسی و فعالیت‌های انتخاباتی می‌دانند باید فعالیتشان را متوقف کنند. چون تفکر احمدی‌نژاد مورد نهی است باید این تفکر متوقف شود.

 او در پایان می‌گوید: «نباید خلاف رهبری حرکت کنند. اما متأسفانه روحیات شخصی احمدی‌نژاد نشان داده است که او مقاومت می‌کند و برابر این نهی، می‌ایستد.»

اکرمی: احمدی‌نژاد غیر قابل پیش‌بینی است

سید رضا اکرمی، عضو جامعه روحانیت مبارز نیز به «امید ایرانیان» می‌گوید: «انتخابات آزاد است و هر کسی حق دارد در آن شرکت کند اما زمانی که رهبر انقلاب به این بحث ورود می‌کند و کسی را نهی می‌کند، دیگر شوخی بردارد نیست. باید از منافع شخصی گذر کرد و به منافع و مصالح کشور فکر کرد.»

 او معتقد است: «احمدی‌نژاد غیر قابل پیش‌بینی است و نمی‌توان گفت که چه کار می‌کند اما موضوع این است که ما یک الگو داریم که آن نهی احمدی‌نژاد از ورود به انتخابات است. حال با این موضوع باید بسنجیم که فرد تا چه اندازه ولایت مدار است و در این راستا عمل می‌کند. اگر ورود نکرد که هیچ اما اگر ورود کرد، قطعاً می‌توان گفت که باید با توجه به صحت این خبر، در صلاحیت او باید شک کرد.»

 کنعانی مقدم: بازگشت به قدرت برای احمدی‌نژاد مهم است

حسین کنعانی مقدم، دبیر کل جبهه سبز نیز به «امید ایرانیان» می‌گوید:" احمدی‌نژاد از ابتدا تأیید صلاحیت نمی‌شد. با اقدامتی که مخصوصاً در دولت آخرش انجام داد، تأیید صلاحیت او از سوی شورای نگهبان بعید به نظر می‌رسید. از این رو می‌توان گفت که نهی رهبر انقلاب به او درباره عدم ورودش به انتخابات، اتفاقاً خیلی بحث هوشمندانه‌ای بود. در واقع ایشان او را با هوشمندی کامل از ورود به انتخابات نهی کردند.»

 کنعانی مقدم با اشاره به اتفاقاتی که در دولت محمود احمدی‌نژاد افتاد نیز به «امید ایرانیان» تصریح کرد: «به نظر می‌رسد که او باید از این دوره از انتخابات خداحافظی کند اما به واقع با توجه به روحیه‌ای که او دارد اگر برابر این نهی، مقاومت کند، نه تنها تأیید صلاحیت نخواهد شد بلکه همان اندک پایگاه اجتماعی هم که دارد از دست می‌دهد. بنابراین به نفعش است که چنین نکند. اما از آنجایی که او بازگشت به عرصه قدرت برایش مهم است، احتمال می‌رود که شخصاً در انتخابات ورود نکند و فرد دیگری را به عرصه انتخابات بفرستد و از آن حمایت کند.»

داریوش قنبری: نمی‌توان امیدوار بود که به نصیحت رهبری گوش دهد

داریوش قنبری، نماینده اصلاح‌طلب ایلام در دور هشتم مجلس شورای اسلامی نیز به «امید ایرانیان» می‌گوید: «احمدی‌نژاد در هشت سال دوران ریاست‌جمهوری‌اش از هیچ کاری فروگذاری نکرد. از بر هم خوردن روابط ایران با کشورهای دیگر گرفته تا هدایت کشور به سمت چند قطبی شدن. نمونه‌های بارز سرپیچی کردن او از نصایح و حتی دستورات رهبری را هم در دوران ریاست‌جمهوری‌اش دیده‌ایم. از این رو نمی‌توان امیدوار بود که او به این نصیحت رهبری نیز گوش فرا دهد.»

 او معتقد است که احمدی‌نژاد، خودش اگر در انتخابات شرکت نکند، فردی را از جانب خود حتماً به عرصه رقابت سیاسی می‌فرستد تا با این ترفند هم بگوید که به نهی رهبری گوش کرده است و هم اینکه دوباره به سیاست از طریق یارانش وصل می‌شود. قنبری در پایان به «امید ایرانیان» می‌گوید:» احمدی‌نژاد، به فعالیت‌هایش ادامه می‌دهد و برای ادامه فعالیت‌هایش هم حرف‌های دیگران را هزار جور به نفع خود تفسیر می‌کند.»

رئوفیان: احمدی‌نژاد نمی‌خواهد فراموش شود

ابوالقاسم رئوفیان، دبیرکل حزب ایران زمین نیز معتقد است که احمدی‌نژاد، بخواهد هم نمی‌تواند به انتخابات بیاید. او به «لمید ایرانیان» می‌گوید: «احمدی‌نژاد حمایت اصولگرایان را ندارد و اصولگرایان هم می‌دانند که حمایت از او اشتباه است. از طرف دیگر هم او پایگاه اجتماعی چندانی هم ندارد. پایگاه اجتماعی‌اش در 88 هم همان پایگاه رأی اصولگرایان بود و او از سبد رأی اصولگرایان استفاده کرد. بنابراین اگر بخواهد بیاید، هم نمی‌تواند چون نه حمایت اصولگرایان را دارد و نه پایگاه اجتماعی چندان مناسبی دارد.» او در پایان گفت: «این سفرهایی هم که می‌رود برای این نیست که در انتخابات شرکت کند، برای این است که از عرصه سیاست فراموش نشود. به هر حال اگر او به انتخابات هم بیاید، بد نیست، چون بعید است شورای نگهبان تأیید صلاحیتش کند و در این صورت او کلاً متوجه نهی رهبری می‌شود.»

افزودن نظر جدید