رسولی: نگرش مسئولان به احزاب اصلاح شود

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه "مسئولان کشور باید نقش و جایگاه احزاب را به رسمیت بشمارند"، گفت: باید با یک نگاه توانمندسازانه از احزاب حمایت کرد و سازمان‌یابی جامعه و حضور افراد در احزاب و نهادهای مدنی در فرهنگ عمومی جامعه به عنوان یک ارزش تلقی شود.

به گزارش امید به نقل از ایسنا، حسن رسولی، با اشاره به اینکه "نهادهای مدنی رابط بین دولت و شهروندان هستند"، خاطرنشان کرد: از طریق احزاب و سازمان‌های مردم‌نهاد، انتظارات‌، مطالبات‌، انتقادات و اعتراضات مردم نسبت به شرایط موجود به دولتمردان منتقل می‌شود و بدین صورت دولتمردان از خواسته‌های مردم آگاهی پیدا می‌کنند.

وی در ادامه افزود: دولتمردان نیز از طریق همین نهادهای مدنی می‌توانند نگرش‌ها‌، بینش، سیاست‌ها و برنامه‌های اجرایی خود را به آحاد جامعه منتقل کنند؛ بنابراین وجود نهادهای مدنی و احزاب یکی از نشانه‌های توسعه‌یافتگی جامعه است زیرا این مبادله نقطه‌نظرات، در قالب گفتمانی توسعه‌یافته و مسالمت‌آمیز جریان پیدا می‌کند و از متراکم شدن خواسته‌های مردمی جلوگیری می‌شود.

رسولی ادامه داد: اگر این کارکرد از نهادهای مدنی گرفته شود، ارتباط مردم با دولت‌ کاهش می‌یابد و در نتیجه سوءظن‌ها‌، سوءتفاهمات و ابهامات ما بین دولت و جامعه افزایش پیدا می‌کند و این امر می‌تواند موجب مخدوش شدن رابطه مردم دولت می‌شود.

به گفته این عضو بنیاد باران، ارتباط برخی دولت‌ها با شهروندان خود به وسیله ابزار و زبان قدرت پلیسی نشانه توسعه‌نیافتگی این جوامع است.

این فعال سیاسی همچنین به بیان دلایل توسعه‌نیافتگی نهادهای مدنی در ایران پرداخت و گفت: مهم‌ترین دلیل توسعه نیافتن نهادهای مدنی در واقع عملکرد احزاب سیاسی و سندیکاها در طول تاریخ است. کارنامه احزاب و تشکل‌های سیاسی در ایران فراز و فرودهای زیادی داشته و کمتر مورد اقبال دولت‌ها قرار گرفته است. حافظه ملت و دولت از عملکرد احزاب، مثبت نیست و بهبود این روند و ذهنیت، کار فرهنگی طولانی‌مدت نیاز دارد.

وی یکی از ملزومات نهادینه شدن احزاب در ایران را متعادل و متوازن شدن مناسبات دولت و ملت در عرصه‌های اجتماعی و اقتصادی دانست و افزود: افزایش سهم مردم و بخش خصوصی در اقتصاد و همزمان کاهش حضور غول‌آسای دولت در این عرصه، شرایط گسترش تشکل‌های سیاسی را فراهم می‌کند زیرا در این شرایط بخش خصوصی دست برتر را در اقتصاد دارد و از طریق پرداخت مالیات،‌ از دولت حساب‌کشی کرده و قدرت لازم برای نفوذ در تعیین رفتار دولت را تصاحب می‌کند. متأسفانه هم‌اکنون این موازنه در حوزه اقتصاد به ضرر بخش خصوصی و به نفع دولت است.

رسولی در همین رابطه اظهار کرد: دولت به دلیل دارا بودن منابع مالی ناشی از فروش نفت و تخصیص این منابع در جامعه در عرصه‌های اجتماعی‌،‌ فرهنگی و سیاسی دست برتر را دارد و تا زمانی که در ایران بخش خصوصی قدرتمند نداشته باشیم، نمی‌توان انتظار داشت که یک جامعه مدنی قدرتمند را مشاهده کنیم.

این فعال سیاسی اصلا‌ح‌طلب با تاکید بر لزوم اهمیت‌دهی به جایگاه احزاب اضافه کرد: کوچک‌پنداری نقش و جایگاه نهادهای اجتماعی و احزاب و گاه زخم‌زبان‌های سیاسی به حوزه مدنی، ما را از رسیدن به یک جامعه توسعه‌یافته دور می‌کند.

عضو بنیاد باران در پایان گفت: بعد از اصلاح نگرش دولتمردان به تساوی‌های حقوقی و فرهنگی، اصلاح نظام انتخاباتی ایران می‌تواند به عنوان بخشی از راهکار منتهی به توسعه احزاب، مورد توجه قرار بگیرد.

برچسب‌ها :

افزودن نظر جدید