- کد مطلب : 1137 |
- تاریخ انتشار : 15 تیر, 1392 - 10:44 |
- ارسال با پست الکترونیکی
گزارش روزنامه قانون از آینده سیاسی محمدرضا عارف
به گزارش امید در این گزارش به قلم علیرضا شاکر می خوانیم:
چهره جدی ، ذهن پرسشگر و شخصیت ویژه مرد میانسال یزدی ، سالهای سال او را در قد و قواره ای ظاهر کرد که متناسب با ظاهر ، افتخارات علمی و شخصیت او بود . بدین ترتیب محمدرضا عارف چندین دهه در دانشگاههای طراز اول کشور در کسوت استادی برق و مخابرات قرار گرفت . اما بازی روزگار ، سرنوشت دو همشهری را سخت به هم گره داد. سید محمد خاتمی یزدی در دولت دوم اصلاحات ، محمدرضا عارف دیگر نخبه یزدی را به معاون اولی خود برگزید. بدین ترتیب این دو چهره میانه رو ، نفرات اول و دوم دولت اصلاحات شدند .
عارف درخشید
با وجود همه میانه روی و احتیاط گری یزدی ها ، بعد از دولت اصلاحات فشار بر این دو نیز مانند دیگر چهرههای اصلاح طلب افزایش یافت ؛ تا جایی که کاملا حاشیه نشین شدند. از خاتمی دفتر و دستکش را گرفتند. عارف هم به دانشگاه برگشت و تدریس در دانشگاه صنعتی شریف را ادامه داد. انتخابات سال 1392 برای خاتمی ، عارف و دیگر اصلاح طلبان فرصتی طلایی برای خروج از انزوا و بازگشت به متن قدرت بود . اما خاتمی امکان حضور در انتخابات را پیدا نکرد و هاشمی رد صلاحیت شد. در این فرصت تاریخی بود که ، عارف درخشید و با موضع گیریهای صریح و غیرمنتظره خود شگفتی ساز شد. اینگونه بود که محمدرضا عارف توانست گروه قابل توجهی از وفاداران اصلاحات را به خود جذب کند.
اگرچه پاسخ ندادن به سوالات تستی مجری مناظرهها اقدامی در خور تحسین بود ولی عصبانیتش مناسب یک کاندیدای ریاست جمهوری نبود ؛ همین عصبانیت را حسن روحانی هنگام مجادله با قالیباف مخفی کرد و آنچه از خود نشان داد سخنان بلند و رسا و صد البته تیکههای شیطنت آمیزی ( روش گازانبری ، من سرهنگ نیستم و ... ) بود که بالواقع قالیباف را نابود کرد.
کشمکش بر سر یک نفر
بدون تردید کناره گیری عارف از انتخابات در موفقیت روحانی تاثیر بسزایی داشت . رئیس جمهوری منتخب نیز به این موضوع معترف است ولی همین مسئله به چالش اصلی روحانی تبدیل شده است. اصلاح طلبان دوآتشه ای که هوادار عارف بود ، انتظار دارند که این اقدام با انتصاب وی در سمت معاون اولی رئیس جمهور منتخب پاسخ داده شود . اما مخالفان شناسنامه دار اصلاحات نمیخواهند روحانی چنین کاری کند . برای همین بود که روزنامه کیهان اخیرا در مطلبی به روحانی درباره استفاده از عارف هشدار داد. حسین شریعتمداری در یادداشت خود با اینکه به تعریف از دکتر عارف میپردازد، ضمن اشاره به حوادث بعد از انتخابات سال 88 نوشت: "به نظر میرسد ( دکتر عارف ) هنوز به ابعاد جنایت بزرگی که اصحاب فتنه مرتکب شدهاند آنگونه که انتظار میرفت و میرود، پینبرده است. بنابراین در صورتی که آقای روحانی قصد استفاده از ایشان یا هر یک از اعضای شناخته شده جبهه اصلاحات را داشته باشند، لازم است به این نکته توجه کنند که افراد مورد نظر اولا؛ سابقه حضور در فتنه آمریکایی- اسرائیلی 88 یا دفاع و حمایت از فتنهگران را نداشته باشند و ثانیا؛ از آنجا که هنوز مدعیان اصلاحات مرزبندی مشخص و تعریف شدهای با اصحاب فتنه نکردهاند، حضور آنها در کابینه میتواند به مفهوم حضور فتنهگران تلقی شود." با اینکه گفته میشود حسن روحانی شخصیتی نیست که با تهدیدهای اینچنینی از تصمیم خود عقب نشینی کند. اما بنا به گفته حسن رسولی سخنگوی ستاد انتخاباتی عارف، هنوز دکتر روحانی هیچ پیشنهادی به معاون اول دولت اصلاحات نداده است.
سخنگوی ستاد انتخاباتی محمدرضا عارف در گفت و گو با " قانون آنلاین " خاطرنشان کرد: آقای دکتر عارف در دیدار اخیری که با رئیس جمهور منتخب داشتند برای هرگونه همکاری با دولت ایشان اعلام آمادگی کردند. رسولی افزود: با این حال هنوز نه تنها پیشنهادی به ایشان داده نشده است بلکه حتی هیچ حرفی نفیا و اثباتا با ایشان مطرح نشده است. البته اخیرا نیز اکبر ترکان قائم مقام ستاد انتخاباتی روحانی و از مشاوران ارشد رئیس جمهور منتخب در گفت و گو با روزنامه قانون تاکید کرده بود که مذاکرات احتمالی دکتر روحانی با برخی چهرهها از جمله کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری بهصورت شخصی و بهصورت کاملا محرمانه پیگیری میشود.
سیاست پیشگی در حاشیه
حتی اگر روحانی از عارف در جایگاه معاون اولی دولت تدبیر و امید استفاده نکند ، باز هم عارف جایی برای مانور در عرصه سیاست دارد . وی پیش از انتخابات از چنین جایگاهی برخوردار نبود ولی اکنون دیگر به شخصیتی طراز اول تبدیل شده است. عارف پیش از انقلاب و با بورس تحصیلی دانشگاه صنعتی اصفهان برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت و کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشته برق _ مخابرات از این دانشگاه گرفت . دانشگاه استنفورد در جدیدترین رتبه بندی دانشگاههای دنیا رتبه 2 را کسب کرده است. تحصیل در آمریکا این شانس را به عارف داد که با فعالان اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان اروپا و آمریکا مراوده کند و به همکاری با این تشکل انقلابی بپردازد. بنابراین بعد از بازگشت به ایران و پیروزی انقلاب اسلامی در نهادهای مرتبط با رشته خود پستهای عالی رتبهای را عهده دار شد. در کارنامه محمدرضا عارف ؛ معاونت و سپس سرپرستی شرکت مخابرات از سال 1359 تا 1361 ، مشاورت، معاونت و همچنین قائم مقامی وزارت فرهنگ و آموزش عالی از سال 1361 تا 1373 و ریاست دانشگاه تهران از سال 1373 تا 1376 مشاهده میشود . دکتر عارف پس از روی کار آمدن سیدمحمد خاتمی دیگر چهره فرهنگی یزدی ، برای نخستین بار به هیات دولت راه یافت . در دولت اول اصلاحات سکاندار وزارت پست و تلگراف و تلفن و در دولت دوم نیز معاون اولی رئیس جمهور را عهده دار شد.
و اکنون نگاهها به سمت اوست
عارف در طول حیات سیاسی خود ، هیچگاه در منازعات سیاسی ورود نکرد و با نشان دادن چهرهای دانشگاهی از خود همواره بهعنوان یک مدیر میانی در جمهوری اسلامی نقش آفرینی کرد تا اینکه کاندیداتوری در انتخابات اخیر ، وی را در قامت چهرهای طراز اول سیاسی قرار داد. در حال حاضر حضور موثر عارف در کابینه به مطالبه جدی جمعی از اصلاح طلبان تبدیل شده است . از سوی دیگر گروهی درصدد هستند از پتانسیل عارف برای صف آرایی اصلاح طلبان در انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی بهره ببرند. در این طرح اصلاح طلبان کاندیداهای متعددی را ارائه خواهند داد و خود عارف نیز کاندیدا می شود و پس از پیروزی احتمالی در مقام ریاست مجلس شورای اسلامی قرار می گیرد. در این راستا به عارف توصیه می شود که از پذیرش سمت دولتی خودداری کند و به جانشینی حسن روحانی در مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت اکتفا کند. بحث جدی تر البته تشکیل حزب فراگیر از سوی عارف است . این تنها خبر مرتبط با محمدرضا عارف است که وی آنرا تایید کرده است. خبرهای منتشره ابتدا از تشکیل یک حزب فراگیر با عنوان «امید ایرانیان» به دبیرکلی معاون اول اصلاحات حکایت داشت.
«امید ایرانیان» بنیادی است که جعفر توفیقی، محمدرضا عارف و شماری دیگر از وزرای دولت اصلاحات و تعدادی از تکنوکراتها در آن فعالیت میکنند. پس از انتشار این خبر «محمدرضا عارف» در مراسم «تقدیر از عملکرد وی در عرصه انتخابات یازدهم ریاستجمهوری» گفت: «تشکیل حزب فراگیر در دست بررسی است.» بدین ترتیب گمانه افزایش فعالیت سیاسیاش در آینده را تقویت کرد. احتمال حضور فعال سیاسی از سوی عارف در حالی هر روز بیشتر از قبل جدی تر می شود که باید گفت در جریان انتخابات 1392 بود که شانس دیده شدن بهسوی این چهره 62 ساله روی آورد. عارف اکنون خط قرمز اصلاحطلبان تندرو و اصولگرایان افراطی برای حضور و عدم حضور در کابینه است.
دیدگاهها
استفاده کردن از عارف در
افزودن نظر جدید