- کد مطلب : 512 |
- تاریخ انتشار : 16 اردیبهشت, 1392 - 13:24 |
- ارسال با پست الکترونیکی
تصمیمات شخصی، کشور را به سمت فاجعه برد/عارف توانایی علمی و مدیریتی خوبی دارد
محمد خوشچهره در گفتوگو با پایگاه خبری-تحلیلی امید در پاسخ بخ سوالی در خصوص عملکرد هشت ساله اصولگرایان در مدیریت اجرایی کشور با تاکید بر اینکه کشور را با شعار نمیتوان اداره کرد، یادآور شد: اینکه نظام تصمیم گیری و سیاست گذاری، فرآیند تصمیم گیری، سیاست گذاری و یا برنامه ریزیاش چیست، بسیار حائز اهمیت است. خروجی فرایند برنامه ریزی، برنامه و خروجی فرآیند سیاست گذاری نیز سیاست است. از این رو این خروجیها را با شعار، ادعا و اینکه به ملکوت وصل هستیم، جواب نمیدهد.
خوشچهره افزود: اما در این فرآیند نکته اصلی درک شرایط و وضع موجود است که این درک صحیح باید بر اساس دادههای صحیحی باشد. اگر فرآیندهای صحیح علمی و کارشناسی را متوقف کنیم، تصمیمات و سیاست گذاریها بر اساس سلیقهها و ایدههای شخصی میشود.
وی با ارائه مثالی خاطرنشان کرد: مثلا رئیس جمهوری ایدهای مثل پرداخت نقدی یارانه یا پرداخت باغ شهر دارد. از نظر علمی ایده باید در فرآیند منطقی تجزیه و تحلیل قرار گیرد و تایید کارشنناسی به دست آورد. اگر هم درستی کارشناسی آن تایید شد باید مقابل ایدههای مشابه قرار گیرد که اگر مثلا این طرح نشد، طرح جایگزینش فلان طرح است.
نماینده مجلس هفتم اظهار داشت: یکی از چالشها این است که خیلی از تصمیم گیریها بر اساس ایدهها، سلایق شخصی و اغلب کارشناسی نشده است که متاسفانه هر چه جلو آمدیم (مخصوصا در این هشت ساله گذشته) به اوج خودش رسیده است. در عرصههای سیاسی هم تصمیمات شخصی ما را به سمت فاجعه پیش برد.
خوشچهره با انتقاد از برخورد با سیاستهای تحریمی نیز تاکید کرد: اگر اینکه قطعنامهها کاغذ پاره است، یک باور بوده باشد بسیار خطرناک است. زمانی برای تنویر افکار عمومی این حرفها گفته میشود که قابل توجیه است اما زمانی این مساله به یک باور تبدیل میشود بسیار خطرناک است.
وی افزود: ما خیلی از تحریمها را برای اینکه توانستهایم تشخیص درست از دلایل ایجادی، شیوههای اعمالی و پیامدهایش بدهیم برای آن تمهیداتی اندیشیدهایم و توانستهایم از شدت آنها کم کنیم اما زمانی که اقداماتی نمیکنیم، میبینید که بیشترین فشار تحریم بر ما وارد میشود و آمریکا نیز خوشحال میشود که فضایی برای ایجاد تحریم پیدا کرده است.
این نماینده سابق مجلس همچنین خاطرنشان کرد: از نظر آکادمیک و علمی اتخاذ تصمیم و سیاست و تدوین یک برنامه برای برنامه ریزی مستلزم این است که شما تشخیص صحیح از محیط داده باشد.
خوشچهره یادآور شد: یکی از خطاها که در کشورهای کم توسعه یافته و در ایران هم به دیده میشود این است که بین هدفها و سیاستها سازگاری نیست. مثلا به ما از بالاترین سطح کشور اشاره میکنند، بیکاری مساله مهم کشور است و متعاقبا روسای جمهور نیز این حرف را زدهاند. اما اشتغال تنها به صرف اشتغال حل نمیشود بلکه با از راه برداشتن موانع و ایجاد تولید امکان پذیر میشود.
وی ادامه داد: برای این امر باید تولید را بالا ببریم و نرخ مالیاتها نیز مناسب باشد. از طرفی هم تعرفههای منطقی برای مواد اولیه و کالاهای مشابه تولیدی یا نرخ مناسب ارز از دیگر مسائل مهم است.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: دولت میگوید که دغدغهام اشتغال است اما عمده برنامههایش ضد اشتغال است یعنی نرخهای ارز غیر متعارف و نرخ مالیاتها ضد تولید است. از طرفی واردات، سیل بیرویه کالا و خدمات قاچق بیرویه نیز باعث کم شدن اشتغال و ضد تولید در کشور میشود.
خوشچهره با اشاره به نحوه و چینش مدیریت در کشور نیز تصریح کرد: بحث چینش مدیریتها در اجرا هم نقش مهمی دارد. وقتی به جای توانایی همراه با سلامت، مناسبات قبیلهای، صنفی و باندی را حاکم کنیم قطعا عدم توانایی انحرافات را در مدیریت و تحقق اهداف ایجاد میکند که نتیجهاش فسادهای مالی و اختلاس میشود.
وی همچنین در خصوص انتخابات ریاست جمهوری پیش رو نیز یادآور شد: اگر کسی سکان دار اجرا شد همه باید به وی کمک کنند. البته به شرطی که معیار سلامت عقلی و نفسی را داشته باشد و دچار توهم نشود و ملاحظات تنگ جناحی نداشته باشد. ما تا دوره قبل تنگ نظریهای زیادی را دیدیم.
خوشچهره در خصوص کاندیداتوری عاف نیز تصریح کرد:عارف شخص سالمی است و من دوستیام با ایشان از زمان ریاست دانشگاه تهران است که به نظرم توانایی علمی و نوع مدیریتش در دانشگاه بسیار خوب بود و انشاالله بتواند در سمت ریاست جمهوری منافع ملی را در ظرفیت وسیع، اساس کارش قرار دهد و بتواند کشور را از شرایط خاص بیرون بیاورد. هر آدم سالمی اگر آمد و تنگ نظر نبود باید کمکش کرد بنابراین این ویژگی در افراد باید تقویت شود
افزودن نظر جدید