جناج راست نگران از نفوذ جریان احمدی‌نژاد در انتخابات

صبا شعردوست در روزنامه الکترونیکی امید ایرانیان نوشت:

 اصولگرایان این روزها در گیرو‌دار رسیدن به ائتلاف و رسیدن به لیست مشترک هستند، ائتلافی که به همان اندازه که عدم حضور برخی اصولگرایان سرشناس در آن موجبات تعجب را فراهم کرده، حضور و طرح برخی اسامی نیز سوال‌های زیادی را ایجاد کرده است. در همین راستا روز گذشته، غلامعلی حدادعادل، نماینده فعلی تهران در مجلس در یک نشست خبری گفته است که ممکن است تعدادی از وزرای دولت احمدی‌نژاد در ائتلاف حاضر شوند. این خبر اما به مزاج برخی چندان خوش نیامده است و معتقدند که آزموده را آزمودن خطاست. حسین کنعانی مقدم در گفت‌وگو با «امید ایرانیان» می‌گوید: «اصولگرایان یک بار این راه را رفته‌اند و نتیجه آن را هم دیده‌اند. بنابراین آزموده را آزمودن خطاساست.» با این حال اما هستند اصولگرایانی که معتقدند، اصولگرایان از تجربه‌های قبلی خود درس گرفته‌اند و این‌بار درصد خطای آنها کمتر است.

 

وزرای احمدی‌نژاد هم‌پیمان اصولگرایان

نزدیک به 10 ماه تا انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی‌مانده بود که جبهه یکتا متشکل از مدیران دولت احمدی‌نژاد اعلام موجودیت کرد. جبهه‌ای که ابتدا می‌گفت تصمیم به فعالیت انتخاباتی و حضور در انتخابات به‌صورت مستقیم را ندارد. زریبافان، عضو جبهه یکتا گفت که یکتا در انتخابات حضور پیدا نمی‌کند و حضور اعضا در انتخابات به معنای حضور یکتا نیست. اما کم‌کم زمزمه‌های حضور اعضای این حزب در ائتلاف اصولگرایان به گوش رسید و زاهدی، از اعضای هیات موسس این جبهه در موضعی متفاوت اعلام کرد که حضور جبهه «یکتا» در انتخابات مجلس با توصیه آیت‌الله موحدی‌کرمانی است. پس از این اظهارنظرها اما اکنون حدادعادل به صراحت از اعضای این جبهه در ائتلاف اصولگرایان خبر می‌دهد و می‌گوید: «خط قرمز ما در اصولگرایی از نظر سیاسی و عملی روشن است و آن خط قرمز اول نه گفتن به فتنه و دوم نه گفتن به جریان انحرافی است. بنابراین از وزرای دولت گذشته ممکن است افرادی شرکت داشته باشند یا بخواهند به‌عنوان فعال در امر انتخابات شرکت کنند.»

اما سوال اینجاست که چرا اصولگرایان با افرادی هم‌پیمان شده‌اند که پیشینه آنها به دولتی برمی‌گردد که رییس دولتش و برخی نزدیکانش اصولگرا بودنش را نفی و صراحتا اعلام کرده‌اند که اصولگرا نیست، به‌نظر می‌رسد که به برخی که اصولگرا بودنشان در طول فعالیت‌های سیاسی‌شان ثابت شده، ترجیح داده شده‌اند. با این رویکرد باید دید که سرمایه‌گذاری روی آنها که پیشینه اصولگرایی‌شان در دولتی که ادعای اصولگرا بودن را همیشه تکذیب می‌کرد، چقدر به اصولگرایان کمک خواهد کرد.

 

ائتلاف بدون لاریجانی

اما نمی‌توان منکر شد که به‌واسطه عملکرد علی لاریجانی در مجلس نهم شورای اسلامی در بررسی برجام، حامیان لاریجانی و طیف منسوب به او کم هستند. طیفی که به دیدگاه مردم اصولگرایان معتدل را تشکیل می‌دهند. اما اکنون این طیف در حالی فعالیت می‌کند که اعلام استقلال از جریان اصولگرایان کرده است. طیفی که شاید حضورشان در ائتلاف هم به لحاظ سبد رأی و هم به لحاظ پیشینه اصولگرا بودن، بیش از وزرای دولت احمدی‌نژاد باشد. با این حال اما انگار اصولگرایان هم‌پیمانان جدید خود را انتخاب کرده‌اند ولی در عین حال معتقدند که لاریجانی همچنان اصولگراست. حدادعادل در این زمینه درنشست خبری‌اش گفته است که آقای لاریجانی را اصولگرا می‌دانیم. البته به نظر می‌رسد که لاریجانی و حامیانش، به‌دلیل مرزبندی با تندرو‌ها مسیر خود را انتخاب کرده‌اند و قرار نیست که سوار قرار ائتلاف اصولگرایان شوند. حتی روز گذشته یکی از نمایندگان اصولگرای مجلس از رد پای جریان انحرافی در ائتلاف اصولگرایان خبر می‌دهند. غلامعلی جعفرزاده، نماینده اصواگرای مجلس با اعلام این خبر به ایسنا می‌گوید: «از آنجایی که ما ردپای یک‌سری از انحرافی‌ها را در مجموعه ائتلاف اصولگرایان می‌بینیم، انتظار داشتیم ائتلاف بتواند خود را از این جریان انحرافی پاک و منزه کند.» او معتقد است که بخشی از اصولگرایان واقعی و روشنفکر که با چشمان باز مسایل را تعقیب می‌کنند به این دلیل وارد ائتلاف نمی‌شوند زیرا ائتلاف باید مرزبندی خود را با گروه‌های تندرو و جریان انحرافی مشخص کند و در غیر این صورت نمی‌تواند ائتلاف موفقی باشد.

با این حال اما اصولگرایان همچنان چشم امید به بازگشت لاریجانی دارند. حدادعادل در این زمینه هم گفته است که از روز اولی که صحبت از ائتلاف اصولگرایان مطرح شد، حضور آقای لاریجانی در نظر گرفته شده است و آیت‌الله موحدی‌کرمانی با وی حداقل دو بار صحبت کرده‌اند و فراکسیون رهروان ولایت که در مجلس به آقای لاریجانی نزدیک‌تر هستند، خودشان اعلام کردند که در مسیر روحانیت شرکت خواهند کرد و امیدواریم آقای لاریجانی نماینده خودشان را هر چه زودتر برای شرکت در این شورا معرفی کنند.

 

سرانجام یک ائتلاف

شاید پیش‌بینی درباره اینکه سرانجام ائتلاف و لیست اصولگرایان چه می‌شود، کمی زود باشد اما باتوجه به شرایط موجود چندان سخت نیست چراکه از یک‌سو با جدایی طیف عظیمی از اصولگرایان که شامل حامیان لاریجانی هستند، رو به رو هستند و از سوی دیگر با حضور برخی حامیان احمدی‌نژاد که برای طیف لاریجانی خط قرمز محسوب می‌شوند، مواجه‌اند. بنابراین به نظر می‌رسد که پیش‌بینی حداقل دو لیست در جریان اصولگرایی چندان بی‌راه نباشد. احمد کریمی‌اصفهانی، قائم مقام اصناف بازار در این زمینه معتقد است که اصولگرایان اگر یک لیست واحد ارایه نکنند، ترکیب مجلس آینده تغییرات زیادی خواهد کرد. او دراین‌باره به «امید ایرانیان» می‌گوید: «اصولگرایان هنوز هم پایگاه و جایگاه اجتماعی خوبی بین مردم دارند و فقط باید بتوانند از این پایگاه استفاده کنند. در صورتی هم می‌توانند موفق شوند که یک لیست واحد ارایه کنند.»

از سوی دیگر اما نگرانی‌ها برای ائتلاف اصولگرایان درون این جریان به گفته تحلیلگران نشان می‌دهد که در صورت عدم ائتلاف، کرسی‌های مجلس در اختیار اصلاح‌طلبان قرار می‌گیرد. کمال سجادی، سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری در این زمینه به ایلنا گفته است: «باتوجه به وضعیت کنونی اصلاح‌طلبان و گروه‌های مختلف دیگر در کشور باید بتوانند به انسجام دست پیدا کنند در غیر این‌صورت مجلس را دو دستی باید به اصلاح‌طلبان تقدیم کنند و این یک موضوع اجتناب‌ناپذیر و بدیهی است و همه هم به آن آگاه هستند.»

افزودن نظر جدید