- کد مطلب : 11635 |
- تاریخ انتشار : 6 شهریور, 1395 - 08:59 |
- ارسال با پست الکترونیکی
داود رشیدی: دوست دارم روی سنگ قبرم بنویسم؛ آمد، دید و رفت
روزنامه الکترونیک امیدایرانیان نوشت: مدتی بود که از بازیگر خوش اخلاق و دوست داشتنی تئاتر،سینما و تلویزیون ایران خبری نبود. داود رشیدی مهربان دیگر در هیچ فیلم و سریال جدید نقش آفرینی نمیکرد و هر چه بود همان آثار قدیمی و اما درخشان بود. کم کم زمزمههایی مبنی بر بیماری استاد شنیده شد، خانواده او ابتلای این هنرمند نازنین به بیماری بی رحم آلزایمر را تأیید کردند. همه میدانستیم دیگر استاد را نمیتوان در فیلمهای جدید دید اما میشد دیدار تازه کرد. تابستان سال 94 به اتفاق دوستان مطبوعاتی به منزلشان رفتیم. مثل همیشه خوش اخلاق و بذله گو و خندان بود. با دیدن کیکی تولد خوشحال شد و ما عصری به یاد ماندنی را کنار او و خانواده مهمان نوازش تجربه کردیم. صبح روز جمعه وقتی خبر کوچ همیشگی او را خواندم غم بزرگی در دلم نشست. شاید استاد دیگر توان بازی نداشت اما بودنش همچنان دلگرم کننده بود و میشد هرسال تابستان به بهانه زادروزش به دیدارش رفت.
داود رشیدی تحصیلات متوسطه را در ترکیه و پاریس به پایان رساند و تحصیلات دانشگاهی را در ژنو ادامه داد. وی فارغالتحصیل کنسرواترا ژنو در رشته کارگردانی و بازیگری تئاتر و لیسانس حقوق سیاسی از دانشگاه ژنو بود. پس از بازگشت به ایران گروه تئاتر امروز را پایهگذاری کرد که هنرپیشگانی همچون پرویز فنیزاده، داریوش فرهنگ، مهدی هاشمی، فهیمه راستکار، سیاوش طهمورث، مرضیه برومند، سوسن تسلیمی، به عضویت در این گروه درآمدند. این هنرمند بزرگ فعالیت بازیگریاش را با بازی روی صحنه تئاتر آغاز کرد و تا پایان عمر دلبسته هنر نمایش بود. «پیروزی در شیکاگو» و «ریچارد سوم» جزو آثار درخشان رشیدی در زمینه کارگردانی تئاتر است.
رشیدی همچنین در بسیاری از آثار خوب سینمایی و تلویزیونی ایران نقش آفرینی کرد. مجموعههای تلویزیونی «گرگها»، «هزار دستان»، «امام علی (ع)»، «کوچک چنگلی»«گل پامچال»، «تنهاترین سردار»، «ولایت عشق» و «مختار نامه» و فیلمهای درخشان و خاطره انگیزی مانند «کندو»، «کمال الملک»، «گلهای داوودی» و «تاتوره» بخشی از آثاری هستند که رشیدی در آنها ایفای نقش کرد.
خبر درگذشت داود رشیدی موجی از واکنشهای هنرمندان و دوستداران هنر و سینما را به دنبال داشت.
دکتر محمد رضاعارف رئیس فراکسیون امید جز اولین شخصیتها بود که به درگذشت داوود رشیدی واکنش نشان داد او با اشاره به خاطره انگیز بودن آثار تاریخی و مذهبی داود رشیدی در اینستاگرام خود نوشت «استاد داود رشیدی هنرمند پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون از میان ما رفت. آقای رشیدی نماد نسلی است که تاریخ هنر ایران به آن افتخار میکند. آثار ارزشمندی که استاد رشیدی در آن نقش آفرینی کرد بویژه فیلمها و سریالهایی با مضامین تاریخی و مذهبی هیچگاه از یاد و خاطرهها نخواهد رفت. در آخرین دیداری که با این هنرمند مردمی در ماه مبارک رمضان امسال داشتم به ایشان گفتم که نسل جدید باید اخلاق و مردمداری را از شما هنرمندان اصیل بیاموزد. درگذشت استاد داود رشیدی را به همسر محترمشان سرکار خانم احترام برومند و فرزند هنرمندشان خانم لیلی رشیدی و همه بستگان داغدار و جامعه هنری کشورمان تسلیت عرض میکنم. یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.»
دکتر حسن روحانی رئیس جمهور نیز در توئیتر خود نوشت «به امید آنکه آداب هنروری و پشتکار داوود رشیدی در خلق آثار ماندگار، سرمشق هنرمندان جوان کشورمان قرار بگیرد.»
عزتالله انتظامی بازیگر پیشکشوت کشورمان هم در این باره به «مهر» گفت: «من ارادت زیادی به او داشتم. او یکی از بهترین همکاران من بود که همکاری نزدیک با او داشتم، متاسفانه زود ما را ترک کرد. داود رشیدی اطلاعات بسیاری داشت. زبان فرانسه را هم به خوبی بلد بود، شخصیتی داشت که با همه کنار میآمد و درصدد رفع مشکلات دیگران برمی آمد. برای خانواده و دختر او آرزوی صبر دارم. او یکی از عزیزترین همکاران من بود، وقتی خبر فوت او را شنیدم بسیار غمگین شدم، او یکی از افرادی بود که من با او زندگی کردم و دوستی زیادی با او داشتم. ما ناگهان او را از دست دادیم، پیدا کردن چنین دوستی در این زمانه دیگر ممکن نیست امیدوارم غم آخر همه دوستان و هنردوستان این کشور باشد.»
علی نصیریان دوست و همکار داود رشیدی درباره احساسش پس از شنیدن خبر درگذشت همکار ِ هم نسلش به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: «این اتفاق مرا بسیار ناراحت کرده و نمیدانم چه میتوانم بگویم. پارهای از تن ما جدا شد. این اتفاق بسیار من را ناراحت کرده است و من این ضایعه ناگهانی و ناگوار را به همه هنرمندان و هنردوستان تسلیت عرض میکنم.»
جمشید مشایخی بازیگر پیش کسوت و دوست و هم نسل داود رشیدی نیز به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: «همکاری من با داود رشیدی از همان ابتدای ورود به ایران آغاز شد و همکاریهای فراوانی با هم داشتیم. به هیچ وجه رفتنش را باور نمیکنم و الان شوکه شدهام و نمیدانم چه بگویم. به خانواده، فرزندان و همه دوستداران و عزیزان هنر و هنرمندان تسلیت می گویم.»
اکبر زنجانپور که تجربه همکاری با رشیدی را در سریالهایی مانند «آوای فاخته» و «ولایت عشق» دارد در گفتگو با خبرآنلاین گفت «با این که میدانم این حرف تکراری است اما از آنجا که واقعیت است میگویم. داود رشیدی انسان رفیق و نازنینی بود. در دورانی که شاگردش بودم استادی خوب و نمونه بود. او هیچگاه برای رسیدن به پول و موفقیت حرص نمیزد و کاملاً معنای بینیازی را زندگی میکرد، چیزی که در این دوره و زمانه میان هنرمندان کمیاب است.»
پرویز پرستویی بازیگر خوب کشورمان نیز در واکنش به فوت داود رشیدی در پیامی نوشت «متاسفانه استاد پیشکسوت داوود رشیدی یکی از پنج تن سینمای ایران که بنده این افتخار رو داشتم که در سریال آوای فاخته بکارگردانی زنده یاد بهمن زرین پور وهمچنین در سریال امام علی در خدمتشون شاگردی کنم، دار فانی را وداع گفتند از طرف خودم به خانواده محترمش و جامعه هنری تسلیت میگم. وتسلیت مخصوص به استاد انتظامی. نصیریان. مشایخی ومحمد علی کشاورز نسل تکرار ناشدنی...»
باران کوثری بازیگر جوان کشورمان در پیامی کوتاه نوشت «غم از دست دادن شما باور نکردنی ست، استاد سفر بخیر»
رامبد جوان که در سریال «نشانی» همکاری با رشیدی را تجربه کرده بود در پیامی نوشت «خیلی متاسفم، نمیدونم چی بنویسم...»
شبنم مقدمی برای بیان احساس خود درباره درگذشت داود رشیدی از نوشته احمدرضا احمدی بهره برد و نوشت «داریم کم کم به فرشتههای مرگ که سهم ما شدهاند دل میبندیم. درختان هم با ما، در شگفتی دریا، و فرشتههای مرگ جان میبازند و ما، آرام آرام، در گردابی که فرشتههای مرگ برای ما تدارک دیدهاند، غرق میشویم.»
استاد داود رشیدی پیش از مرگ متنی را نوشته بود و در آن اشاره کرده بود دوست دارد بر روی سنگ مزارش چه جملهای نوشته شود. متن نوشته به شرح زیر است:
«از مرگ برای خودم نمیترسم، مرگ واقعیتی است که آدم باید آن را قبول کند. وقتی به مرگم فکر میکنم بغض امانم را میگیرد. به خاطر درد و غمی که خانواده و نزدیکانم تحمل میکنند.
ناراحت میشم. مخصوصاً برای نوهام «سینا» که خیلی به من وابسته است و نمیتواند مرگ را بفهمد و باور کند.
دوست دارم سرپا بمیرم مثل پدرم. دوست دارم تلپ بیافتم.
اولاً من که روی سنگ قبرم را نمینویسم، ولی اگر قرار باشد خودم نوشتهاش را انتخاب کنم، شبیه به جمله سزار خواهد بود.
او گفته: ( VENI, VIDI, VICI) یعنی «آمدم. دیدم و پیروز شدم.»
من هم روی سنگ قبرم مینویسم:
«آمدم. دیدم و رفتم.»
افزودن نظر جدید