زنان اگر مجتهد باشند منعی برای حضورشان در مجلس خبرگان رهبری وجود ندارد

همزمان با شکل‌گیری آرایش سیاسی احزاب برای انتخابات مجلس در اسفندماه سال جاری، گمانه‌زنی‌ها برای حضور شخصیت‌های مختلف در انتخابات مجلس خبرگان رهبری نیز بیشتر می‌شود. در این میان حضور زنان و موضوع جوان‌گرایی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری دو مسئله‌ای است که مورد توجه افکارعمومی قرار دارد. در همین بار با حجت‌الاسلام ابوالحسن نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی، گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید.

افکار عمومی انتظار دارند جوانان بیشتری در مجلس خبرگان رهبری حضور یابند. به نظر شما این امکان در انتخابات پیش روی مجلس خبرگان فراهم می‌شود؟

جوانان برای حضور منعی ندارند. اگر جوان‌ترها آمادگی داشته باشند، رأی بیاورند و مردم به آن‌ها اعتماد کنند، کسی مانع آن‌ها نیست.

ولی رویه این شده است که افرادی با سن بالاتر حضور یابند و کسی برای حضور جوانان در مجلس خبرگان تبلیغی نداشته است.

الان جوانان در مجلس خبرگان هستند.

ولی فقط حجت‌الاسلام نمازی در مجلس خبرگان به عنوان فردی جوان حضور دارند.

نه! جوان که زیاد هست. آدم‌های جوان پنجاه و شصت ساله هم هستند. جوانان هم می‌توانند نامزد شوند. اگر رأی بیاورند می‌توانند وارد مجلس خبرگان شوند. کسی منع‌شان نکرده است.

گمانه‌زنی‌های مختلفی برای حضور افراد در انتخابات مجلس خبرگان مطرح می‌شود، ارزیابی شما چیست؟‌

این خیلی‌ها باید امتحان بدهند و قبول شوند. چون خیلی‌ها امتحان داده‌اند ولی قبول نشده‌اند.

حضور چه افرادی در انتخابات خبرگان می‌تواند مؤثر باشد؟

در انتخابات خبرگان باید افراد بیشتری از قم شرکت کنند. مثلا در قم هزار نفر که اهلیت شرکت در خبرگان را دارند باید از مناطق خود نامزد شوند . کسی نمی‌تواند به فردی برای نامزد شدن فشار بیاورد و معمولا برای انتخابات خبرگان تمایل به نامزد شدن بالا نیست.

چرا نامزد نمی‌شوند؟

چون هم امتحان آن سخت است و هم به خاطر رد شدن در امتحان ابا دارند که آبروی خود را ببرند و هم اینکه یک مقداری بعضی‌ها با نظام فاصله گرفته‌اند. بعضی‌ها هم معتقدند که همین‌ افراد حاضر کافی هستند.

یک عده ممکن است بگویند شخصیت‌های فعلی کفایت می‌کند و دیگر نیازی به حضور ما نیست. افرادی هم هستند که به افراد حاضر راضی‌اند و می‌گویند مگر این افرادی که هستند چه مشکلی دارند؟

همچنین افرادی هستند که می‌گویند خدا به آقا سلامتی بدهد. فعلا که آقا هستند و سنشان هم که بالا نیست. چون دو سال دیگر مقام معظم رهبری به سنی می‌رسند که امام(ره) در آن سن وارد ایران شدند. امام(ره) هم بر اساس یک ناراحتی سرطان از دنیا رفتند و الا که امام(ره) مشکلی نداشتند. بنابراین می‌گویند ضرورتی ندارد.

نظر شما در مورد مشارکت زنان در مجلس خبرگان رهبری چست؟

زنان اگر مجتهد باشند منعی برای حضورشان در مجلس خبرگان رهبری وجود ندارد. چون برای حضور ذکر نشده که مرد باشند. همچنین برای امتحان گرفتن از حضور زنان جلوگیری نشده است.

همین مسئله در مورد غیر روحانیون و تخصص‌های دیگر هم هست. آیا آن‌ها نمی‌توانند حضور یابند؟

چون شرط اجتهاد وجود دارد بنابراین غیرمعمم ممکن است که حضور داشته باشد ولی غیرروحانی ممکن نیست. دوره قبل نیز آقای اسماعیلی عضو حقوقدان و غیرمعمم شورای نگهبان که مجتهد هم هست، نامزد بود، ولی رأی نیاورد.

شما انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری را چگونه می‌بیند؟

الان چیزی نمی‌توانم بگویم. هنوز آرایش‌ مشخص نیست و هنوز معلوم نیست چه افرادی می‌خواهند نامزد شوند.

شما گمانه‌زنی برای حضور افراد ندارید؟

دایره خیلی محدود است. یکسری افراد الان عضو خبرگان رهبری هستند و یکسری محدودی هم شرایط را دارند؛ قبول شده‌اند یا پذیرفته شده‌اند و یک تعدادی هم شاید امسال وارد شوند.

گفتید یک عده که واجد شرایط هستند شرکت نمی‌کنند. چرا شرکت نمی‌کنند؟ این افراد تحث چه شرایطی در این انتخابات حضور خواهند یافت؟

بزرگانی از آن‌ها دعوت کنند و به آن‌ها پیشنهاد کنند که در میدان حضور یابند. اگر از آن‌ها بخواهند، ممکن است که بیایند.

بعضی‌ها ممکن است که زمینه رأی نداشته باشند و بگویند که ما بیاییم و از سختی امتحان عبور کنیم ولی زمینه رأی نداریم.

الان گمانه‌زنی بسیاری در مورد حضور سیدحسن خمینی در انتخابات مجلس خبرگان وجود دارد. نظر شما در این باره چیست؟

در مورد تصمیم آقا سیدحسن خمینی من هیچ مستند و اطلاعی ندارم.

توانایی علمی ایشان خیلی خیلی خوب است. ایشان واجد صلاحیت اجتماعی، سیاسی، علمی و فرهنگی است و از هر جهت صلاحیت دارد اما اینکه خودشان چه تصمیمی دارند من خبر ندارم.

حضور سیدحسن خمینی چقدر تأثیر دارد؟

یک نفر نمی‌تواند تحولی ایجاد کند. پدر بزرگوار ایشان احمد آقا عضو مجلس خبرگان بود و اگر ایشان هم بیایند خیلی خوب است. به‌هرحال چهره جدیدی است که بیایند ولی ما نمی‌توانیم برای ایشان تصمیم بگیریم.

تا حالا به ایشان توصیه‌ای برای حضور یا عدم حضور شده است؟

من هیچ اطلاعی ندارم.

منبع:آنا

افزودن نظر جدید