- کد مطلب : 12943 |
- تاریخ انتشار : 28 دی, 1395 - 12:51 |
- ارسال با پست الکترونیکی
فضاسازی برای امنیتی کردن کشور با کلید واژه فتنه
کشور که در آستانه پایان دولت محمود احمدی نژاد قرار گرفت، بارها به گوش رسید که فتنه ی سال 92 از فتنه ی سال 88، بزرگ تر است.» این تحلیل در آن سال ها بسیار به گوش رسید اما آنچه اتفاق افتاد، انتخاباتی با بیشترین حد مشارکت مردم بود. حال اما از انتخابات ریاست جمهوری سال 92 نزدیک به سه سال و اندی می گذرد و به انتخابات ریاست جمهوری 96 نزدیک می شویم و عده ای دوباره همان سناریو را پیش گرفته اند. سناریویی که حتی ادبیات آن هم در این سه سال تغییری پیدا نکرده است. حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات دولت محمود احمدی نژاد که روزهای آسانی را در کنار او تجربه نکرد دوباره این نظریه را مطرح کرده است. او گفته است که دشمن برای انتخابات سال آینده ایران طراحی سنگینی در جهت ایجاد فتنه کرده اند. مصلحی مدعی شده است که «یکی از مباحثی که دشمنان در بررسی های شان به آن رسیده اند و توسط جاسوسان شان آن را پیگیری می کنند، رفع نقایص شان در جریان فتنه 88 است. این گونه می گویند که باید در سال 96 طبقه متوسط به پایین جامعه را به کف خیابان بکشانیم چرا که در سال 88 طبقه متوسط به بالا در وسط میدان بودند. آیا در شرایطی که دشمن نقایصش را شناسایی می کند، ما نباید تجزیه و تحلیل داشته باشیم؟» اما این صحبت ها هر چند که تازه نیست اما این سوال را ایجاد می کند که چرا دوباره چنین بحث هایی از سوی جریانی خاص در کشور مطرح می شوند. یکی از مسائلی که بارها بزرگان اصلاحات و جریان اعتدالگرا مطرح کرده این است که باید در فضایی آرام و منظقی مسائل مربوط به سال 88 حل شود. حال اما در حالی که کشور به آرامش نسبی رسیده اما تا کنون چنین فضایی برای پرداختن صریح به این مسأله مهیا نشده است. به نظر می رسد در چنین فضایی که کشور به تعادل نسبی در حال نزدیک شدن است، برخی هراس پرداختن به مسائل 88 را دارند از این رو در جهت التهاب دوباره کشور گام بر می دارند. این در حالی است که اهالی سیاست و بیشتر تحلیلگران منطقی و معتدل اصولگرا و اصلاح طلب بر این باورند که بازگشت کشور به سال 88 دیگر امکان پذیر نیست.
محبیان:احتمال بازگشت کشور به سال 88 وجود ندارد
امیر محبیان یکی از کسانی است که چنین اعتقادی دارد. این تحلیلگر اصولگرا در گفتوگو با روزنامه «امید ایرانیان» دلیل طرح چنین مسائلی را فضاسازی برای رخ دادن چنین مسائلی می داند. امیر محبیان میگوید:« به دلایل مختلف، احتمال رخ دادن وضعیتی همچون سال 88 و تکرار فتنه در سال 96 وجود ندارد. بنابراین این تحلیل که گفته می شود فتنه 96 در راه است، قابل قبول نیست.» او به امید ایرانیان می افزاید:« احتمال بازگشت کشور به سال 88 وجود ندارد و در این راستا می توان گفت که تنها در صورتی این احتمال وجود دارد که افرادی به زمینه سازی ذهنی آن بپردازند. و الا با توجه به اقتدار نظام در برخورد با وقایع 88 و کسب تجربه در برخورد با آن، در شرایط فعلی نظام آمادگی کاملی برای مواجهه با این حوادث را دارد.» او ادامه می دهد:« از سوی دیگر پتانسیل های رخ دادن چنین وضعیتی به دلیل تجربیات جریانات آشوبگر فعلا وجود ندارد و جریان اصلاحات به دلیل هزینه ای که بابت این وضعیت در سال های 88 و پس از آن پرداخت کرد، دیگر زمینه ای را برای رویکرد های اینچنینی و بهره گیری جریانات آشوبگر، از چنین اتفاقاتی فراهم نخواهد کرد و با آنها موضع خواهند گرفت.» محبیان در پاسخ به این سوال روزنامه «امید ایرانیان» که دلیل طرح این مباحث چیست؟ می گوید:« من در مورد نیت افراد نمی توانم قضاوت کنم. افراد خودشان بر اساس برداشت هایشان باید نظر دهند. اما در عین حال معتقدم که بخش عمده ای از مسائلی که تحت عنوان آشوب رخ می دهد به زمینه سازی ذهنی برمی گردد. در واقع تکرار دائم اینکه ممکن است، چنین وضعیتی رخ دهد، ممکن است، موجب ایجاد آمادگی ذهنی افراد برای رخ دادن چنین اتفاقی شود.» او می افزاید:« زمانی این مسائل برای این مطرح می شود که مسئولان آمادگی لازم را داشته باشند. اما زمانی برای این مطرح می شود که در سطح افکار عمومی نوعی هیجان آفرینی ایجاد شود. یعنی با طرح این بحث ها برخی افراد را برای انجام این کار جسور کند. اما باید این مسأله را در نظر داشت که ایجاد این جسارت برای چیست؟ درحالی که به نفع نظام، کشور و مردم نیست. چراکه مردم از تندروی خسته اند. بنابراین به گمانم از لحاظ حرفه ای یعنی چه در حوزه رسانه و چه در حوزه امنیتی، عقلانی نیست که ما بر چنین طبلی بکوبیم.»محبیان در پایان این بحث تأکید کرد که طرح این مسائل غیر عقلانی و تندروی محسوب می شود.
غرویان: با کلماتی مثل فتنه مردم را تحریک نکنید
محسن غرویان، استاد حوزه ودانشگاه هم در همین راستا در گفتوگو با روزنامه الکترونیکی «امید ایرانیان» می گوید:« من موافق استفاده از کلماتی که مردم را تحریک می کند نیستم. کلماتی مانند فتنه باعث می شود که بین مردم دسته بندی شود. این در حالی است که کشور نیازمند وحدت است. نباید مردم را مقابل هم قرار داد.» او می افزاید:« طرح این جور مسائل و اصطلاحات در جامعه فضای انتخابات را همراه با ناآرامی و تشنج می کند. یکی از دلایلی که رهبر انقلاب، آقای احمدی نژاد را از حضور در انتخابات منع کرد این بود که فضای کشور دو قطبی و منازعات زیاد نشود و در کشور آرامش برقرار باشد. حال گویی باید این پیام را به تک تک افراد برساند که اجازه دهید انتخابات آرام برگزار شود و فضای کشور را 2 قطبی نکنید.» غرویان تصریح کرد:« این پیام را گویی نزدیکان احمدی نژاد درک نکرده اند. در حالی که دم از انقلابی و تابع رهبری بودن، می زنند اما پیام صحبت های ایشان را درک نمی کنند.» او میافزاید:«طرح اینگونه مسائل با این ادبیات و الفاظ به مصلحت نظام، کشور و مردم نیست. باید فضای انتخابات را معتدل، آرام و اخلاقی نگه داریم. استفاده از این تعابیر به نظرم بداخلاقی های سیاسی و اجتماعی است.» این استاد حوزه و دانشگاه ادامه می دهد:«کاهش رأی روحانی و عدم مشارکت در انتخابات به چه قیمتی؟ پیروزی در انتخابات به چه قیمتی؟ به این قیمت که راضی باشیم، کشور به التهاب کشیده شود؟ اگر اینطور باشد که کاملا بر ضد نظرات رهبری است. چراکه ایشان می خواهند که کشور آرام باشد و مردم در فضای آرام رأی دهند اما این جو سازی ها کشور را نا آرام و ملتهب می کند.» غرویان در پایان این بحث می گوید:«انتخابات پیش رو می تواند، انتخابات خوبی باشد اگر همه به جای منافع شخصی به منافع ملی فکر کنیم. متأسفانه برخی به جای برگزاری پر شور انتخاباتی در پی این هستند که فقط روحانی را به هر قیمتی شکست دهند. یعنی از هر طریقی از رأی او بکاهند و یا اینکه مشارکت مردم را در انتخابات کم کنند. این کارها به صلاح نظام نیست و اگر کشورمان را دوست داریم باید برای آرامش و اقتدار آن تلاش کنیم.» او همچنین معتقد است که اتفاق هولناکی در کار نیست و مطرح چنین چنین بحث هایی برای فضاسازی است و حاصل توهم عدهای است.
به نظر می رسد که بخش معتدل جریان اصولگرا نیز با راهی که بخشی از آنها پیش گرفته اند، موافق نیستد و آن را به نفع انتخابات و کشور نمی دانند. از این رو طی ماه های آتی هویت افرادی که از این ادبیات استفاده می کنند و نیت آنها مشخص شود.
افزودن نظر جدید