- کد مطلب : 11681 |
- تاریخ انتشار : 8 شهریور, 1395 - 15:23 |
- ارسال با پست الکترونیکی
محدوديت استفاده سپاه از هواپيماهاي جديد!
به گزارش امیدنامه، نشریه "فارین افیرز" با انتشار گزارشی اشاره می کند که اخیرا نمایندگانی از بوئینگ به تهران سفر کردند تا جزئیات فروش چند میلیارد دلاری هواپیماهای تجاری خود به ایران را مشخص کنند. این نشریه اشاره می کند که فروش احتمالی این هواپیماها در کنگره امریکا حساسیت هایی را برانگیخته است.
این نشریه می نویسد:"بسیاری از نمایندگان در کنگره امریکا باور دارند که دولت ایران اجازه داده تا این هواپیماها توسط سپاه مورد استفاده قرار گیرند و سلاح و کالاهای غیر قانونی را به سوریه برای کمک رسانی به هواداران اسد و گروه هایی چون حزب الله لبنان ارسال کنند.
سنا قرار است در هفته های آینده قانونی را در این باره آماده کرده و به وزارت خزانه داری امریکا درباره قراردادهای بوئینگ وتوافق ایرباس با ایران ارائه کند. منتقدان قراردادهای بوئینگ و ایرباس با ایران می گویند که در سال 2011 میلادی وزارت خزانه داری امریکا گزارش داد که ایران ایر شرکت اصلی دریافت کننده محصولات خارجی در قراردادهای اخیر با سپاه همکاری کرده بود.
آنان ادعا مي كنند که این شرکت هواپیمایی در ماه ژوئن گذشته به سوریه سلاح رسانده اند. با این وجود به نظر می رسد که دولت امریکا با شرایط خاصی اجازه فروش هواپیماهای خارجی با ایران را داده است. در برجام اشاره شده است که شرکای امریکا در ازای محدودیت در برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران اجازه خواهند داد که هواپیماهای مسافربری و قطعات ان به ایران ارائه شود".
فارین افیرز در ادامه اشاره می کند که با این حال، حتی اگر ایالات متحده خود را موظف به صدور مجوز برای فروش هواپیماهای بوئینگ و ایرباس به ایران لزوما نیازی به رها کردن اهرم خود برای کسب اطمینان از این موضوع نمی بیند که هواپیماها به طور انحصاری برای اهداف غیر نظامی مورد استفاده قرار گیرند. این نشریه می نویسد:"با تعمیق در ساختار این قرارداد مشخص می شود که ایالات متحده می تواند بر ایران ایر فشار آورد تا اجازه استفاده سپاه از این هواپیماها و تجهیزات را ندهد و هم چنین می تواند توانایی جمهوری اسلامی به استفاده از ده ها میلیارد دلار را تحت عنوان حمایت از تروریسم محدود کند".
این نشریه در ادامه می نويسد که به طور خاص، بوئینگ و ایرباس می توانند بخشی از مبلغ خریداری را هم اکنون از ایران ایر دریافت کنند. آنان می توانند از ایران ایر 10 میلیارد دلار از 17.8 میلیارد دلار کل قرارداد را مطالبه کنند. قراردادها به گونه ای تنظیم شده اند که در صورتی که یک دستگاه اطلاعاتی ایران ایر را متهم به حمایت از اقدامات سپاه و لیزینگ هواپیما به آن نهاد کند (مانند اتفاقی که برای ماهان روی داد) بلافاصله قرارداد می تواند لغو شده و ایران ایر نیز می تواند جریمه شود. دامنه این قوانین می توانند به سایر خطوط هوایی ایران نیز تعمیم یابند".
فارین افیرز اشاره می کند که این گونه مفاد در قرارداد بوئینگ و ایرباس می توانند نگرانی نمایندگان کنگره امریکا را برطرف سازند و در این باره می نویسد:"این موضوع نشان می دهد که این نوع قراردادها نمی توانند برای اهداف غیر قانونی مورد استفاده قرار گیرند".
به گزارش روزنو،این نشریه در پایان می نویسد:"این موضوع نشان می دهد که امریکا چگونه می تواند از ابزار تحریم ها را برای هدفی استراتژیک حفظ کند و در صورتی که طرف ایرانی به تعهدات خود برای استفاده غیر نظامی از هواپیماها پایبند نباشد این موضوع می تواند آن کشور را در معرض مخاطراتی قرار دهد".
افزودن نظر جدید