- کد مطلب : 869 |
- تاریخ انتشار : 14 خرداد, 1392 - 17:51 |
- ارسال با پست الکترونیکی
نماینده عارف:برنامه جامع رفع خشونت علیه زنان تدوین خواهد شد
به گزارش امید، در ابتدای این نشست نمایندگان نامزدها در پاسخ به این سوال که مهمترین مسئله زنان درحال حاضر چیست؟ به تبیین دیدگاههای نامزدهای خود در این زمینه پرداختند.
نماینده سعید جلیلی: تعریفنشدن خانهداریدر قالب یک شغل
فرشته روحافزا، نماینده امور بانوان سعید جلیلی، در اینباره اظهار داشت: مهمترین مسئله بحث توجه به خانواده است و باید آن را در اشتغال زنان، مشکلات زنان خانهدار و توجه به فرزندان لحاظ کرد. وی تعریف نشدن خانهداری در قالب یک شغل را به عنوان مسئله دیگر عنوان کرد و گفت: هنوز خانهداری به عنوان یک شغل تعریف نشده است؛ علاوهبر اینکه اگر بسترهای مناسب در زمینه اشتغال زنان و نیز فرزندآوری فراهم نشود، اهتمام به فرزندآوری کاهش پیدا میکند. به گفته روحافزا، قطعا در دوره ریاستجمهوری سعید جلیلی بیمه زنان خانهدار از برنامههای اساسی خواهد بود.
نماینده غلامعلی حدادعادل: وجود افراط و تفریط در مباحث مربوط به زنان
پس از آن معصومه طاهری، نماینده امور بانوان دکتر حدادعادل به بیان مسائل زنان پرداخت و گفت: پیش از انقلاب دو نگاه فمینیسیتی و تحقیرآمیز به زن وجود داشت، ولی با پیروزی انقلاب، امامخمینی(ره) نگاه سومی را به جهانیان عرضه کردند که در آن بر حضور اجتماعی زنان در چارچوب اسلام و بدون نگاههای تحقیرآمیز تاکید داشت. وی وجود افراط و تفریط در مباحث مربوط به زنان را به عنوان مشکل اصلی این حوزه معرفی کرد و ادامه داد: ما هنوز به یک نگاه درست از زن نرسیدهایم؛ در دوره اصلاحات حضور اجتماعی زنان پررنگ شد و به نوعی با افراط در مسئله زن مواجه شدیم و در دوره اصولگرا لوایح زیادی برای زنان در نظر گرفته شد که متاسفانه مجال قانونگذاری برای آنها فراهم نشده و در واقع با تفریط در این حوزه مواجه شدیم.
نماینده محسن رضایی: زمان اشتغال زنان باید نصف مردان باشد
در ادامه نشست امید علی زمانی، نماینده محسن رضایی به پاسخ این پرسش پرداخت و گفت: دکتر رضایی معتقد به احیای هویت و شخصیت زنان ایران طبق مکتب تشیع، دیدگاه امامخمینی(ره) و بیانات رهبر انقلاب است. طبق اسلام، زن و مرد در حقوق انسانی برابرند و هیچ تفاوتی از این لحاظ بین زن و مرد وجود ندارد و زن حق تعیین سرنوشت خود را دارد.
نماینده محمدرضا عارف: لازم است یک استراتژی کلی را پیگیری کنیم
پس از آن زهره عالیپور، نماینده محمدرضا عارف به بیان دیدگاههای نامزد خود در این زمینه پرداخت و اظهار داشت: در بخشی از حوزههای زنان بیشتر و در بعضی، کمتر پیگیری شده است. این در حالی است که لازم است یک استراتژی کلی را پیگیری کنیم. براساس فرمایشهای مقام رهبری موضوع زنان فراتر از مشکلات حوزه خانواده است و اکنون باید فرصت را برای حل مسائل و مشکلات زنان در سایر حوزهها مغتنم بشماریم.
زنان باید از حقوقشان مطلع باشند
وی مسائل قضایی- حقوقی را به عنوان مسئله دیگر عنوان کرد و گفت: امنیت و ظلم به زنان در خانه از جمله مباحثی است که به مسئله تبدیل شده و باید چارهای برای آن اندیشید. زنان باید از حقوقشان مطلع باشند و امکان دادرسی همراه با عدالت و پیگیری حقوقشان در محاکم قضایی در استانها و شهرها فراهم باشد. عالیپور ابراز داشت: ارتقای بهرهوری و سرمایه نیروی انسانی نیز ازجمله مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد و از آنجا که ما سند 1404 را پیشرو داریم، باید توانایی زنان مورد توجه قرار گیرد و لازم است توانایی زنان شناسایی و برای استفاده از این قابلیتها برنامهریزی شود. نمیشود که بدون توجه به نقش زنان به سند چشمانداز جامه عمل پوشانید.
مشارکت مردم بهویژه زنان در دستور کار قرار گیرد
وی توجه به مشارکت فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را به عنوان مسئله بعد عنوان کرد و گفت: از نگاه دکتر عارف، مشارکت مردم بهویژه زنان باید در دستور کار قرار گیرد. بنابراین، لازم است چگونگی تحقق این مشارکت در عرصههای مختلف مانند عرصه سیاست تبیین و نسبت به آن برنامهریزی شود. نماینده محمدرضا عارف تصریح کرد: توانمندی اقتصادی زنان، دیگر موضوعی است که باید در برنامهریزیها مورد توجه قرار گیرد و متاسفانه فضای ارتقای توانمندی اقتصادی زنان در حال حاضر مطلوب نیست و براساس آخرین گزارش بانک جهانی در حوزه کسب و کار در سال2013، رتبه ایران در حوزه کسب و کار 145 از 185 است و این رقم حکایت از شرایط مطلوبی ندارد و البته اگر به جایگاه زنان در حوزه کسب و کار توجه کنیم، رتبه ما از 145 به 165 افول مییابد. پس از آن نمایندگان نامزدهای ریاستجمهوری به بیان برنامههای نامزد مورد نظر در حوزه زن و خانواده جهت رفع مسائل زنان که پیش از این برشمردند، پرداختند.
نماینده غلامعلی حدادعادل: توازن در بحث اشتغال زنان
طاهری در اینباره اظهار داشت: دکتر حدادعادل توجه خاصی به بحث ازدواج دارد و معتقد است باید در این زمینه تغییر دیدگاه صورت گیرد. وی ادامه داد: با توجه به تبلیغات سازمان بهداشت جهانی و اجرای بعضی سیاستها، بیشترین کاهش نرخ جمعیت را در جهان داشتهایم و این خطرناک است؛ زیرا در صورت تداوم روند موجود در 90-80 سال آینده هرم سنی برهممیخورد و همین امر موجب نیاز ما به مهاجران میشود. اما برای 15-10 سال آینده فرصت داریم تا جوانان در سن باروری این وضعیت را تغییر دهند.
نماینده محسن رضایی: احیای حقوق زن در تمام شئون
زمانی، نماینده محسن رضایی نیز در این زمینه ابراز داشت: برنامه دولت آقای رضایی را افراد خبرهای تدوین کردهاند و از جمله این برنامهها احیای حقوق زن در تمام شئون خاص زنان است. در زمینه رعایت حقوق زنان و احیای آن، کتابهای فراوانی منتشر و حرفهای زیادی گفته شده است؛ ولی در عمل اقدامی که در خور شأن زنان باشد، صورت نگرفته است. زنان با ایثار و گذشت خود بسیاری از موارد را رعایت میکنند.
نماینده محمدرضا عارف: امنیت و دسترسی زنان به دادرسی عادلانه با بازنگری در قوانین و مقررات
عالیپور نیز در این زمینه اظهار داشت: باید عرض کنم بسیار متاسفم که وقتی بناست از حقوق و هویت انسانی زنان صحبت کنیم بازهم به زنان تنها به عنوان یک جنس و جنسیت متفاوت میپردازیم. اما در باب این سوال معتقدیم که باید در چارچوب قانون اساسی گام برداریم. در دولت آقای عارف، امنیت و دسترسی زنان به دادرسی عادلانه با بازنگری در قوانین و مقررات تامین خواهد شد و در اینباره یک برنامه جامع رفع خشونت علیه زنان طبق بیانات رهبر انقلاب تدوین خواهد شد.
وی توانمندسازی زنان و مشارکت و حمایت از سازمانهای مردم نهاد حوزه زنان را به عنوان برنامهای مهم در دولت دکتر عارف معرفی کرد و ادامه داد: توجه به ظرفیت سازمانهای مردم نهاد زنان برای بهبود وضع موجود، از مهمترین برنامههای ما محسوب میشود و ارتقای سرمایه نیروی انسانی و تعریف خانهداری به یک شغل و حمایت از زنان خانهدار و محاسبه سهم کار ایشان در تولید ناخالص ملی در برنامههای دکتر عارف دیده شده است.
نماینده عارف، در امور بانوان به مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان اشاره و تصریح کرد: مشارکت اجتماعی، فرهنگی و سیاسی زنان از اهمیت زیادی برخوردار است. در زمینه شایسته سالاری زنان نیز با موانع بسیاری در عرصه مدیریت و بازار خصوصی روبهرو هستیم که بعضی از این موانع اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی است. بنابراین، لازم است توانمندسازی زنان، رفع تبعیضهای جنسیتی و اجرای برنامه شایسته سالاری مدنظر قرار گیرد.
افزایش فرصت سرمایهگذاری برای زنان
وی توسعه تعاونیهای زنان را به عنوان برنامه دیگر معرفی کرد و اظهار داشت: افزایش فرصت سرمایهگذاری برای زنان و توسعه تعاونیها خصوصا برای فارغالتحصیلان از جمله اموری است که باید دنبال کنیم. همچنین به دنبال تحقق حقوق بنیادین کار برای زنان هستیم.
پاسخ نماینده محمدرضا عارف به نماینده سعید جلیلی: ما با استفاده از فقه پویا توانستیم مهریه را به نرخ روز محاسبه کنیم
پس از آن نماینده محمدرضا عارف به نقدهای وارد شده پاسخ داد و اظهار داشت: ما با استفاده از فقه پویا توانستیم مهریه را به نرخ روز محاسبه کنیم و باب اصلاح احکام با توجه به تحولات روز، بسته نیست و طبق مضمون فرمایشهای مقام معظم رهبری در فقه آمده که اگر فقیهان پس از بررسی متوجه شوند که حکمی اشتباه است، میتوانند آن را اصلاح کنند.
هیچ کشوری بدون توجه به نقش فعال زنان، نمیتواند برنامههای توسعه را اجرا کند
عالیپور ادامه داد: من در صحبتهایم بحث جنسیت را از جهت تفاوت دو واژه sex و gender مطرح کردم و معتقد هستم که زن به عنوان یک انسان، تواناییها و استعدادهایی دارد و براساس این تواناییها، مسئولیتهایی را در جامعه برعهده میگیرد و مسئول امور خانه نیز هست و باید به این نقش زن توجه شود. ما به یک خانواده مشارکتی در همه امور مدیریتی زندگی و خانواده نیاز داریم و باید بدانیم که هیچ کشور و دولتی بدون توجه به نقش فعال زنان، نمیتواند برنامههای توسعه را اجرا کند.
پس از آن سوالی درباره حضور 60درصدی دختران در دانشگاه و حذف جنسیتی در بعضی رشتههای دانشگاهی از سوی یکی از حضار مطرح شد.
نماینده محمدرضا عارف: ما با سهمیهبندی بهطور کامل مخالف هستیم
عالیپور نیز در پاسخ به این سوال تصریح کرد: ما با سهمیهبندی بهطور کامل مخالف هستیم و دکتر عارف معتقد است که دختران نیز مانند پسران میتوانند در هر رشته و مقطعی که علاقه دارند، تحصیل کنند.
در ادامه نشست روحافزا، نماینده سعید جلیلی به بیان برنامههای نامزد مورد نظر خود پرداخت و ابراز داشت: ارائه برنامهای مدون در زمینه جمعیت و خانواده از جمله برنامههای آقای جلیلی است. در حال حاضر، با معضل کاهش جمعیت مواجه هستیم و تا حدود 10 سال آینده جمعیت ایران به 30میلیون نفر کاهش پیدا میکند. علاوه بر آن، برنامههایی در زمینه عفاف و حجاب، ازدواج، عدم اختلاط در محیط کار، سیاستهای ازدواج، دورکاری زنان، ترویج مشاغل خانگی، نقش زنان در اقتصاد مقاومتی و آموزش خانواده در همه سطوح، ایجاد بنیاد ملی ازدواج و بنیاد ملی مد و لباس داریم.
تاسیس دانشگاههای مخصوص زنان
وی به بیان برنامههای این نامزد ریاستجمهوری در مباحث آموزشی پرداخت و افزود: تاسیس دانشگاههای مخصوص زنان و برخورداری آموزش تخصصی متناسب با شغل ترجیحی برای زنان، از جمله برنامههای سعید جلیلی برای زنان است.
پس از آن فرصتی در اختیار نماینده نامزدها قرار گرفت تا به نقد مباحث مطرح شده بپردازند.
نماینده غلامعلی حدادعادل: دولت وظیفه دارد زمینه حضور دختران در اشتغال و تحصیل را فراهم کند
طاهری این موضوع را معضلی بزرگ نامید و خاطرنشان کرد: باید در اینباره طرح آمایش سرزمین اجرا و برنامهریزی درستی تدوین میشد و دولت وظیفه دارد زمینههای حضور دختران در اشتغال و تحصیل را فراهم کند.
با استفاده از حق تحفظ میتوانیم به این کنوانسیونها بپیوندیم
عالیپور، همچنین در پاسخ به سوال مطرح شده درباره نحوه تعامل دولت عارف با مجامع بینالمللی تصریح کرد: ما و زنان در کشورهای غربی دغدغههای مشترکی داریم و با استفاده از حق تحفظ میتوانیم به این کنوانسیونها بپیوندیم.
وی ادامه داد: مثلا در زمینه قاچاق زنان و کودکان، همه کشورها نیاز به تدوین برنامه دارند و در مجمع جهانی سازمان ملل نیز این موضوع در حال پیگیری است.
در ادامه نشست، سوالی درباره نحوه مواجهه دولت آینده با نهادها و اسناد بینالمللی حوزه زنان، طرح شد.
نماینده محسن رضایی: زنان باید تنها در وقت ضرورت در این کنوانسیونها شرکت کنند
زمانی، نماینده محسن رضایی در اینباره تصریح کرد: زنان باید تنها در وقت ضرورت در مجامع بینالمللی شرکت کنند و دلیلی وجود ندارد که آنها در این مجامع شرکت کرده و مرد نامحرمی دستش را در جلوی آنها دراز کند. خانمها اصولا به موضوعات دقت نمیکنند.
این سخن زمانی اعتراض حاضران و نمایندگان سایر نامزدها را به همراه داشت که وی در پاسخ چنین گفت:« خانمها اصولا به موضوعات دقت نمیکنند و علت اینکه حقوقشان احیا نمیشود، همین بیدقتی است. » این صحبت زمانی نیز با واکنشهایی از سوی نمایندگان سایر نامزدها مواجه شد.
نماینده غلامعلی حدادعادل در واکنش به اظهارات نماینده محسن رضایی: این اجلاسها فرصت خوبی است که ما فرهنگ و ارزشهای دینی خود را به خوبی صادر کنیم
نماینده غلامعلی حدادعادل که به واسطه حضور در مرکز امور زنان و خانواده دولت نهم سابقه حضور در چندین اجلاس بینالمللی را داشته است، درباره اظهارات زمانی گفت: این اجلاسها فرصت خوبی است که ما فرهنگ و ارزشهای دینی خود را به خوبی صادر کنیم.
نماینده محمدباقر قالیباف در واکنش به اظهارات نماینده محسن رضایی: حضور زنان را شرایط تعیین میکند، نه اینکه پیش فرض داشته باشیم
خلجی نیز در واکنش به صحبتهای نماینده محسن رضایی گفت: آقای رضایی در برنامههایشان اعلام کردهاند که یک زن را به عنوان رییس بانک مرکزی انتخاب میکنند و از این حرف میتوان فهمید ایشان قائل به ضرورت حضور زنان در اجتماع هستند و باید موضع ایشان درباره شرکت زنان در مجامع بینالمللی واضحتر از این باشد و در صورتی که ضرورت حضور زنان در هیاتهای دیپلماتیک تشخیص داده شد، باید این کار انجام شود؛ پس حضور زنان را شرایط تعیین میکند، نه اینکه پیش فرض داشته باشیم.
سوال پایانی این نشست به تغییر جایگاه مرکز امور زنان و خانواده در دولت آینده اختصاص داشت
نماینده محمدرضا عارف در پاسخ به این سوال گفت: برای حل مسائل و مشکلات زنان با نگاه ویژه و تخصصی باید عمل کرد و این مسائل باید به باور و دغدغه تبدیل شود. وی با بیان اینکه ارتقای جایگاه سازمانی زنان در دولت محمدرضا عارف مدنظر است، ابراز داشت: در دولت ایشان این جایگاه، یا به معاونت زنان ریاستجمهوری یا وزارت زنان، ارتقا می یابد و مسائل خانواده نیز در کنار آن مطرح میشود.
خلجی نیز در اینباره خروجی کار را موثر دانست و افزود: در طول دولتهای گذشته تغییراتی در حوزه زنان ریاستجمهوری داشتهایم؛ حال باید خروجی آن را مورد مطالعه قرار دهیم. این در حالی است که با وجود همه این تغییرات، بیمه زنان خانهدار 10 سال بیپاسخ مانده است و میتوان نتیجه گرفت که این مراکز نتوانسته از ظرفیتها به خوبی استفاده کند. معصومه طاهری نیز در این زمینه اظهار داشت: با توجه به بحثهای مربوط به کوچکسازی دولت، به نظر میرسد که مجلس با وزارتخانه زنان موافقت نکند. بنابراین، آقای حدادعادل قصد دارند جایگاه مرکز زنان را به معاونت زنان ارتقا دهند تا به این ترتیب معاون امور زنان حق رأی در جلسات هیات دولت را داشته باشد.
نماینده محسن رضایی: شکلگیری سازمان احیای حقوق زنان
زمانی نیز در اینباره تصریح کرد: دکتر رضایی شکلگیری سازمان احیای حقوق زنان را برای زنان در نظر دارد و براساس آن طرح نقش زنان در مدیریت خانواده، رعایت موازین شرعی در معاشرتها و پرهیز از هرگونه ناهنجاری در محیطهای اجتماعی، اهمیت دادن به مهارتهای زندگی و پاداشهای معنوی، حفظ شئون زنان در بستر جامعه، از جمله مسائلی است که در سازمان زنان باید به آن توجه شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر به اصل 3، 28، 29، 30 و 43 قانون اساسی توجه و آنها عملیاتی شود، برای دولتمردان کاری باقی نمیماند که در حوزه زنان انجام دهند.
در پایان نماینده دکتر عارف ضمن پاسخگویی به سوالات مطرح شده از سوی حاضران در جلسه اعلام کرد: نهضت حقیقی ما احیای حقوق فراوان متروک زنان است.
افزودن نظر جدید