- کد مطلب : 8550 |
- تاریخ انتشار : 4 مرداد, 1394 - 14:23 |
- ارسال با پست الکترونیکی
چرا مردم و مسوولان از توافق هسته ای خوشحالاند
این ها همه سوالاتی است که پاسخ مشخص دارد و آن هم این است که اساسا هرتلاش موفقی برای تحقق دیپلماسی و صلح پایان اش جز خرسندی نیست، چرا که ملت ها و دولت ها همه نگران از تخاصم و درگیری هستند به همین خاطر طی روزهای اخیر و با پایان یافتن مذاکرات هسته ای، بسیاری از شخصیت ها و مسئولان ایرانی و گروه 1+5 که دارای جایگاه رسمی هستند همسو با آحاد مردم از نتایج حاصله و توافقات مطرح شده اعلام رضایت و حمایت کردند.
دلایل قابل دفاع بودن توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 مولفه هایی دارد که باید آن ها را در نظر گرفت.
1- با بررسی دقیق دستاوردهای قابل دفاع توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 و آمار و مستندات موجود به خوبی مشخص است که مذاکرات اخیر وین، مذاکراتی با دستاوردهای خیلی خوب و قابل اعتنا بوده است که منافع متعددی برای جمهوری اسلامی ایران همراه داشته و با توجه به لغو تحریم ها، حفظ حقوق مسلم هسته ای ایران و تقویت جایگاه منطقه ای و جهانی ایران می توان کاملا از آن دفاع کرد.
2- نکته بعدی این است که نقشه راه تدوین شده مذاکرات بر اساس عزت، حکمت و مصلحت ملی از سوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در دولت یازدهم بعد از سال ها تحمل فشار وارده از سوی زیاده خواهان غربی توانست از تهدید و صدور قطعنامه های پی در پی علیه کشورمان که امکان حمله دشمنان به ایران را تشدید می کرد، فرصت بسازد و سبب شود تا قطعنامه ای بی نظیر در تاریخ از سوی شورای امنیت سازمان ملل صادر شود و تمام تلاش های حقوقی و سیاسی دشمنان ایران اسلامی را برای تضعیف کشورمان بی اثر سازد.
3- آنچه باعث می شود توافق هسته ای از سوی دولت، مسئولان ارشد نظام و مردم مورد حمایت قرار گیرد، این است که توافق اخیر بر ایران هراسی خط بطلان کشید و این نکته را تبیین کرد که با تحریم نه تنها عزت ایرانیان شکسته نشد، بلکه ماجرا به تکریم ملتی انجامید که جهان بارها، شاهد بزرگی و هوشمندی آنان در بزنگاه های تاریخی بوده است.
4- با این توافق قدرت های بزرگ جهان استقلال عمل ایرانیان را از نزدیک لمس کردند که این امر، خود به تنهایی دلیل مهم و موثری در حمایت همه جانبه شخصیت های ارزشمندی همچون علی اکبر ولایتی؛ مشاور امور بین الملل رهبر معظم انقلاب و علی اکبر صالحی؛ معاون رییس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران و پرچمدار فنی تیم مذاکره کننده و همچنین محمدجواد ظریف؛ وزیر امورخارجه کشورمان به عنوان سکاندار هدایت تیم سیاسی مذاکره کننده به شمار می آید. بدیهی است اگرچه در مذاکرات امتیاز داده و امتیاز گرفتیم، اما قدرت های بزرگ جهان و در راس آن آمریکا، پای میز مذاکره نشستند تا با ایرانی که همواره همه را از او می ترساندند مذاکره کنند و این به خودی خود دستاوردی بس سترگ و غیرقابل انکاری است که دنیای غرب بر همه تحرکات سی و اندی سال گذشته خود علیه ایران خط بطلان کشید.
اگرچه تردیدی نیست که توافق هسته ای، توافقی تاریخی و تحولی بنیادین است، آثار وسیع و تبعات مختلف داخلی، منطقه ای و بین المللی توافق هسته ای می تواند صحت این ارزیابی تلقی گردد. البته هر یک از این ابعاد در درون خود نیز دارای فرصت ها و تهدیداتی برای ایران خواهد بود که در جای خود نیاز به بحث و تعمق دارد. پرداختن به ابعاد بزرگ و گسترده این تحول، وظیفه آنی، خطیر و ملی مراکز مطالعاتی و اتاق های فکر خواهد بود.
اگر در شرایط کنونی دفاع جانانه و اکثریتی داخلی از توافق هسته ای کشورمان را شاهد هستیم، باید توجه داشته باشیم که تغییر روش و ذهنیت طرف های درگیر در موضوع هسته ای و جایگزینی گفت وگو و دیپلماسی به جای تهدید و جنگ، توانسته است این مهم را محقق کند. یکی از مهم ترین دستاوردهای بحران تصنعی هسته ای ایران آن است که صلح، نه پس از جنگ، بلکه قبل از جنگ، بر جنگ غلبه کرد، تا بتواند تجربه نوین در تاریخ معاصر به جهانیان عرضه نماید.
به همین روی و برمبنای مولفه های ارائه شده، دفاع از این توافق ضروری است، زیرا توافق دستاورد دولتی است که اعتقاد داشت به همراه چرخش ماشین های سانترفیوژ، باید چرخ زندگی مردم نیز بچرخد. فارغ از توانمندی های ظریف و تیم هسته ای، روحانی تحت هدایت مقام معظم رهبری توانست با درایت، ضمن تقویت وفاق ملی، با ایجاد هماهنگی کامل میان سازوکارهای مؤثر در موضوع هسته ای، به این موفقیت دست یابد، از این منظر است که امروز شاهدیم از سوی مردم و مسئولان از توافق حمایتی قاطعانه و تمام قد صورت می گیرد.
این اتفاق دور از انتظار نیست که برخی از جریانات و گروه ها که بخشی از آنان به دنبال ثبت این توافق به نام خویش بودند و بخشی دیگرشان پیگیر تضعیف دستاوردهای دولت یازدهم در مسیر توافق هستند، توافق را توافق مطلوب ندانند، اما این سخنان نباید معتقدان به تدبیر و تعامل را از راهی که انتخاب کرده اند ناامید کند.
در این موقعیت تاریخی باید به این افراد و گروه ها یادآور شد که ای کاش دیده بر واقعیت های موجود نمی بستند آن هم در شرایطی که مقام معظم رهبری بارها و بارها حمایت قاطع خود را از تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان اعلام کرده اند و تصریح داشته اند که "همه مسئولان کشور به دنبال توافق خوب هستند" آنها سعی بر فراروی از منویات ایشان نمی کردند.
ای کاش با چشم باز می دیدند که پس از اعلام رسمی به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای بین ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 موج شادی در میان مردم کشورمان جای جای ایران را فرا گرفت و از خواست و مطالبه به حق ملت مطلع و آگاه ایران که لغو تحریم ها به شرط حفظ عزت و شرف و تامین مصالح ملی است، پیش روی نمی کردند.
و البته ای کاش این گروه در نقش دايه مهربان تر از مادر تلاش نمی کردند تا اعلام کنند غير از آن ها، كسي به فكر كشور نيست.
افزودن نظر جدید