- کد مطلب : 9241 |
- تاریخ انتشار : 25 مهر, 1394 - 11:49 |
- ارسال با پست الکترونیکی
گزارشی از نشست فرجام برجام در مجمع نیروهای خط امام(ره)
در این نشست ابراهیم متقی در خصوص اینکه چرا ایران وارد مذاکره با گروه 1+5 شد، گفت: در سیاست بینالملل رژیمهای بینالمللی وجود دارد که میتواند زمینههای لازم را برای محدود ساختن قدرت و توان برخی از بازیگران سیاسی به وجود آورد. یکی از آن رژیمها، رژیمهای تحریم است.
وی در ادامه افزود: وقتی کتابهای کلاسیک سیاست بینالملل را ورق میزنیم یکی از بحثهایی که داخلش گنجانده شدهاست، مساله تحریمها در سطح بینالملل است. به گفته وی، بعد از تسخیر سفارت آمریکا در ایران، تحریمهای دیگری علیه کشورمان تصویب و اعمال شد و نباید فراموش کرد که ذات سیاست آمریکا معطوف به کنترل جهان و منطقه بنا شده است.
تحریم تسلیحاتی
این کارشناس سیاسی با بیان اینکه رسالتگرایی، مدل و نقشه راه را آمریکاییها مشخص میکنند، تصریح کرد: ایالات متحده آمریکا همیشه به دنبال نظم و کنترل در جهان بودند و هستند که بر اساس این الگو تضادهای ایران و آمریکا گسترش پیدا کرد چراکه در دوران جنگ ایران و عراق هم سیاست آمریکاییها تحریم تسلیحاتی ایران بود.
سال 2003 بزرگترین تحول جهان
این استاد دانشگاه سال 2003 را تحولی بزرگ و جدی منطقهای دانست و تصریح کرد: آمریکا در سال 2002 به افغانستان حمله نظامی کرده بود و در مارس 2003 به عراق حمله کرد و در هر دو جنگ در زمان محدودی به پیروزی رسید. به گفته وی، قدرت آمریکاییها در آن زمان و اراده این کشور برای کاربرد هر چه بیشتر قدرت به گونهای بود که میتوانست برای ایران تهدید کننده باشد. به همین دلیل است که مذاکرات ایران با 3 کشور اروپایی در سپتامبر 2003 آغاز و منجر به این شد که جمهوری اسلامی غنیسازی را متوقف کند.
تحریمها به اقتصاد ایران شوک وارد کرد
این استاد دانشگاه اضافه کرد: این مسائل یک شوک بسیار جدی را به اقتصاد ایران وارد کرد. متاسفانه تا این مقطع زمانی کارگزاران اجرایی ایران از پولهای نفت بشکهای 140 دلار لبریز بودند و از آن طرف هزینههای کشور را به گونه قابل توجهای افزایش دادند تا زمینهای برای بیماری هلندی در اقتصاد ایران به وجود آمد و میزان واردات شدیدا افزایش یافت و هر مجموعهای در ایران در ردیف برنامه بودجه، پولی را به آن اختصاص دادند.
قطعنامههای کاغذ پاره
وی به شوکهای اقتصادی در سال 1391 و کاهش ارزش واحد پول کشور اشاره کرد و در ادامه گفت: ایران با 300 درصد کاهش واحد ارزش پولی مواجه شده بود که آثاری از جمله؛ افزایش تورم و رشد اقتصادی منفی شد و وضعیتی را به وجود آورد که احمدینژادی که احساس میکرد، قطعنامههای شورای امنیت کاغذ پاره است و هیچ تاثیری بر جای نمیگذارد، وارد مداری شد که مذاکره با آمریکا را مطرح و آغاز کرد.
این کارشناس سیاسی انتخاب علیاکبر صالحی توسط احمدینژاد بر منصب وزارت امور خارجه را گامی برای مذاکره با آمریکا دانست و تاکید کرد: درست است که صالحی دانش زیادی در حوزه دیپلماتیک نداشت اما وی از روابط عمومی بسیار خوبی برخوردار بود و از همه مهمتر به زبانهای انگلیسی و عربی تسلط کامل داشت. بنابراین احمدینژاد این احساس را داشت که از این طریق میتواند روابط ایران با آمریکا و کشورهای عربی را بهبود بخشد.
استراتژیها تغییر کند
در بخش دیگر این نشست حمید احمدی نیز در خصوص برجام گفت: به نظر من بستگی دارد که ایران چه استراتژی را برای آینده و مسائل منطقهای در پیش گیرد. اصولا بحران هستهای و تحریمهایی که برای کشورمان تحمیل شد به نوع استراتژی و سیاستی که ایران از اول انقلاب در پیش گرفته بود، بر میگردد. به گفته احمدی، برجام باید صورت میگرفت چراکه اگر سیاست ایران با روند گذشته ادامه مییافت، خطرات جبرانناپذیری گریبانگیر کشور میشد.
بقای ایران هستهای شدن نیست
وی در ادامه به فتوای رهبر معظم انقلاب درباره سلاح هستهای اشاره کرد و افزود: رهبر انقلاب استفاده از بمب اتم را حرام اعلام کردند و فرمودند ایران هیچوقت به دنبال سلاحهای کشتار جمعی نبوده و نیست اما برخی بر این باورند که هستهای بودن عامل بقاء ایران میشود در حالیکه چنین تفکری غلط و اشتباه است.
این کارشناس سیاسی ایران غیرهستهای را قدرتمند دانست و تاکید کرد: اگر جمهوری اسلامی هستهای شود، قدرت ایران از بین خواهد رفت. ایران همیشه معتدل بوده اما دشمنان و رقبای کشورمان افراطی و تندرو بودهاند. چراکه اگر آنها هستهای شوند، قطعا ایران را در ضربه اول نابود میکنند. وی اضافه کرد: وجود خطرات بسیار زیاد و تعدد دشمنان ایران در منطقه و جهان باعث شد تا رهبران ایران مذاکره را در سیاست خارجی مد نظر قرار دهند.
احمدی با بیان اینکه ایران یکی از کشورهای قدرتمند منطقه بوده و در آینده هم باید قدرتمند باقی بماند، تصریح کرد: اگر ایران در منطقه هستهای شود و از آن طرف امارات، کویت، عربستان و کشورهای دیگر در خاورمیانه هستهای شوند، دیگر قدرت معنا نمیدهد. اما اگر کشورمان غیرهستهای باشد با توجه به ارتش، فرهنگ، تمدن، وسعت و جمعیتی که در منطقه دارد، میتواند همچنان قدرتمند باقی بماند. این استاد دانشگاه افزود: به نظر من باید از گسترش سلاحهای هستهای در خاورمیانه جلوگیری شود. علیرغم مشکلاتی که برجام میتواند برای کشورمان داشته باشد، توافق اقدامی لازم برای ایران بود که باید انجام میگرفت.
استراتژیهای بلند پروازانه
این کارشناس سیاسی گفت: متاسفانه سیاست و استراتژیها بسیار بلند پروازانه بوده و به دلایلی با بحران رو به رو شدیم. بسیاری از کشورهای منطقه که با ایران دوست بودند، علاقه داشتند که جمهوری اسلامی با آمریکا درگیر و نابود شود که در راس آنها کشورهای عربی هستند و دست در دست اسرائیل داده بودند.
احمدی مذاکره را یک نعمت بسیار بزرگ دولت روحانی دانست و در ادامه افزود: اگر ایران با گروه 1+5 مذاکره نمیکرد و جنگ رخ میداد، قطعا ایران و همه کشورها متضرر میشدند. به گفته وی، اکثر کشورهای منطقه علاقه به شکست مذاکرات ایران با گروه 1+5 داشتند. ممکن است در خصوص برجام نقدهایی وجود داشته باشد اما مهم این است که جمهوری اسلامی ایران منافع ملی و کیان قدرت خود را از دست نداده است.
دشمنان دیروزی و پسر عموهای امروز
این کارشناس سیاسی به گروهها و کشورهایی که با کیان ملی ایران مخالف هستند اشاره کرد و گفت: پاناسلامیسم سلفی یا همان پانسلفیگری دشمن شماره یک کشورمان محسوب میشود چراکه این جریان با گروههایی که ضدشیعه و ایرانی باشند، اتحاد دارد. گروه بعدی پانعربیسم است که نسبت به خوزستان، مرزهای ایران و حتی خلیج فارس دشمنی خود را نشان داده است. گروه بعد پانترکیسم است که به مرزهای ایران چشم طمع دارد و کشورهای عربی و غیرعربی منطقه که با اسرائیل برای از بین بردن ایران همکاری داشتند، هستند. یعنی دشمنان دیروزی و پسر عموهای امروز هستند.
وی با بیان اینکه اگر نرمش قهرمانانه در سیاست خارجی ایران نهادینه شود تمام مشکلات کشور حل خواهد شد، تاکید کرد: امیدوارم نرمش قهرمانانه روز به روز به عنوان یک اصل سیاسی پویا تداوم داشته باشد.
افزودن نظر جدید