دکتر عارف در کنگره ملی آموزش عالی:

نباید به روابط علمی با دنیا نگاه امنیتی داشت/واردات افتخار نیست بلکه تعامل و ارتباط افتخار است/آمادگی برای کمک به کشورهای دوست در حوزه دفاعی

منتخب مردم تهران در مجلس دهم گفت: متاسفانه برخی‌ها افتخارشان این است که برای تولید داخل برخی مواد را از بیرون به کشور وارد کنند در حالی که واردات افتخار نیست ذلت است.

به گزارش امیدنامه، دکتر محمدرضا عارف منتخب مردم تهران در مجلس دهم صبح امروز (پنجشنبه) در کنگره ملی آموزش عالی در دانشگاه تربیت مدرس به اعیاد رجبیه اشاره و اظهار کرد: امیدوارم که از فروضات این ماه حداکثر بهره‌وری را ببریم.

وی به اقتصاد مقاومتی اشاره و تصریح کرد: ما بر این باوریم که بار مهمی از عملیاتی شدن اقتصاد مقاومتی بر دوش دانشگاه‌ است.

منتخب مردم تهران در مجلس دهم با بیان اینکه در آستانه تصویب قانون برنامه ششم قرار داریم، اظهار امیدواری کرد: ان‌شاءالله جمع‌بندی این همایش اثر مثبتی در قانون برنامه ششم توسعه داشته باشد.

عارف با اشاره به انتخابات هفتم اسفند ماه سال گذشته، گفت: از همگان انتظار داریم که در مرحله دوم یعنی دهم اردیبهشت ماه سال جاری با شور و نشاط بر پای صندوق‌های رای حضور یابند تا مجلسی در شان ملت و راهبردهای کشور تشکیل شود.

وی با اشاره به مشکلات و موانع آموزش عالی خاطرنشان کرد: در سال 1358 ما 175 هزار دانشجو داشتیم اما امروز بیش از 4 میلیون و 800 هزار دانشجو در کشور وجود دارد که این مرهون تلاش‌های همه است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: مهم‌ترین وظیفه و جایگاه دانشگاه باید اتاق فکر برای کشور باشد. اگر می‌خواهیم شعارهای انقلاب تحقق یابد تنها مزیت نیروی انسانی و دانشگاه است.

عارف وظیفه فرابخشی آموزش عالی را مشارکت در اسناد بالادستی دانست و تصریح کرد: دانشگاه با ید سهم کلیدی و اصلی را داشته باشد.

وی «جهت‌دهی، آینده‌نگری و آینده‌نگاری»، «مشارکت در تدوین برنامه‌های پنج ساله»، «پاسداری از ارزش‌های انقلاب و تلاش برای حاکمیت آن»، «نقد،‌بررسی و عملکرد بخش‌های مختلف و ارائه راهکار»، «توسعه علم و فناوری»، «رسیدن به مرجعیت علمی در جهان» و «تحقق خودکفایی و نگاه به تولید داخل» از وظایف فرابخشی آموزش عالی و دانشگاه دانست.

منتخب اول  مردم تهران در مجلس دهم با بیان اینکه مزیت ما نیروی انسانی است، گفت: امروز از نفت عبور کرده‌ایم. بنا نیست که نفت بنای توسعه ما باشد بلکه مزیت ما نیروی انسانی است و باید با این شاخص جلو برویم.

به اعتقاد عارف نظامند کردن آموزش پژوهشی و فناوری در کشور مهم‌ترین راهبرد ما است و امروز به عنوان یک الزام مهم تلقی می‌شود.

وی در ادامه به چالش ساختاری آموزش عالی پرداخت و با اشاره به شورای گسترش، خاطرنشان کرد: ضمن احترامی که برای اعضای شورای گسترش دارم نقد جدی در این زمینه این است که چرا علم کشور تحت تاثیر مسائل منطقه‌ای و سیاسی قرار می‌گیرد و برای آمار دادن یک مسئول فلان مرکز آموزشی در فلان نقطه کشور بدون توجه به زیرساخت‌های لازم شکل گرفته است و همه هم می‌دانیم که از سرجمع هزینه می‌شود.

عارف با تاکید براینکه همه باید در دهه چهارم انقلاب به سمت دانشگاه‌سالاری حرکت کنیم، اظهار کرد: ما در دانشگاه باید فراتر از شایسته‌سالاری حرکت کنیم و آن دنبال کردن دانشگاه‌سالاری است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید براینکه باید به مفهوم واقعی دانشگاه هیات امنایی باشد، گفت: متاسفانه برخی از اعضای هیات امنای دانشگاه‌ها حتی به دانشگاه متبوع قدم نمی‌گذارند تا ببینند وضعیت آموزشی این دانشگاه در چه وضعی است. بنابراین اعضای هیات امنای دانشگاه‌ها باید مسئولیت‌پذیر باشند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تاکید بر حل کردن جدی تشکیلات موازی در دانشگاه‌ها به چالش‌های آموزشی اشاره و تصریح کرد: من مخالف توسعه آموزش عالی نیستم اما توجه به بازار کار هم مهم است. این رشد کمی تا کجا می‌خواهد ادامه یابد. لااقل حداقل‌های کیفی را نیز مدنظر داشته باشیم.

عارف بی‌توجهی به اقتصاد آموزش عالی را آسیبی بزرگ عنوان و اضافه کرد: مهم‌ترین دغدغه رئیس دانشگاه ما پس از تعطیلات عید نوروز تامین کسری‌های دانشگاه است در حالی که باید دانشگاه‌ها بزرگ‌ترین دغدغه‌اش تولید علم باشد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به مقوله دیپلماسی علمی نیز پرداخت و افزود: چرا باید به مسئله روابط علمی با دنیا نگاه امنیتی شود. ما باید تمام امکاناتی که می‌تواند در اختیار علم باشد را صورت دهیم. دیپلماسی علمی می‌تواند بسیاری از نگاه‌های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و بین‌المللی را اصلاح کند.

وی عدم موفقیت در جذب دانشجویان خارجی را معضل دانست و خاطرنشان کرد: هر دانشجوی خارجی که در کشور ما تحصیل کند می‌تواند پس از بازگشت به کشور خود برای ما یک سفیر باشد اما ما موفق نشده‌ایم آن گونه که باید و شاید دانشجویان خارجی را جذب کنیم.

عارف با تاکید براینکه درگیری ما در همه سیاست‌ها اتکا به نیروی داخل است، گفت: اقتصاد مقاومتی یعنی درون‌زایی و تولید داخل.

منتخب مردم تهران در مجلس دهم به توانمندی‌های دفاعی ایران اشاره و خاطرنشان کرد: در بخش دفاعی امروز ما مدعی هستیم که نه تنها نیاز خود را می‌توانیم با فناوری‌های پیشرفته رفع کنیم بلکه آمادگی داریم که به کشورهای دوست نیز در چارچوب قوانین و مقررات کمک کنیم.

وی با انتقاد از ضعف صنعت در مسئله تولید خودروی داخل نیز گفت: چرا در مسئله خودرو با این وضعیت روبرو هستیم. ما همزمان با کره تولید خودرو را شروع کردیم اما الان ما کجای تولید خودرو قرار داریم و کره در کجا ایستاده است.

عارف خاطرنشان کرد: با کمال معذرت در خیلی از بخش‌ها نگاه ما به خارج است. ما نمی‌گوییم با دنیا قطع رابطه کنیم اما نگاه به خارج ذلت است. باید افتخار ما این باشد که صنعت ما با تولید داخل بچرخد.

رئیس شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان افزود: واقعا دغدغه ما و مسائل جدی در امر اقتصاد پاسخ به نیازهای ضروری مردم است. ما به کمک آموزش عالی می‌توانیم شغل ایجاد کنیم. مبنای اقتصاد ما نیز باید دانش‌بنیان و نگاه به داخل باشد.

وی در پایان گفت: باید برای تاثیرگذاری دانشگاه به این نهاد علمی میدان داده شود و به آن اعتماد کنند.

افزودن نظر جدید