آزاداندیش ترین فرد در صدر انقلاب اسلامی مهندس بازرگان بود

ایرنا گزارش داد: مصطفی تاج زاده فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه همه منازعات در نهایت به مذاکره و مصالحه می انجامد، گفت: جنگ تحمیلی و تسخیر سفارت آمریکا تا ابد ادامه نیافت، تقابل ایران و آمریکا و بحث برجام و هسته ای نیز تا ابد ادامه نمی یابد.

سید مصطفی تاجزاده عصر سه شنبه در نشست توسعه و سیاست خارجی در دفتر حزب اتحاد ملت ایران اسلامی افزود: روحانی همیشه گفته اگر نفت ما صادر نشود نفت دیگران هم صادر نمی شود این ادبیات دیپلماتیک و اثر گذار است. لذا معنایش این است که باب مذاکره در شرایط برابر همیشه باز است. 

وی اضافه کرد: به صراحت می گویم اگر روحانی و ظریف از طرفی و اوباما و جان کری از طرف دیگر نبودند قرارداد برجام امضا نمی شد.
تاج زاده افزود: می گویند اصلاح طلبان به دلیل حمایت از روحانی پایگاه اجتماعی خود را از دست داده اند، این گونه نیست و حتی اگر در انتخابات بعدی هم شکست بخوریم از این حمایت پشیمان نیستیم. 

وی اضافه کرد: اولویت من اصلاحات است نه اصلاح طلبان. لذا معتقدم باید بارها شکست و پیروزی را تجربه کرد و برای رقبا نیز احترام قایل شد. عضو حزب اتحاد ملت ایران تصریح کرد: دستور مذاکرات هسته ای در زمان احمدی نژاد صادر شد و روحانی و ظریف آن را به خوبی مدیریت کردند، به دلیل مشکلات اقتصادی عدیده در دوره دوم دولت احمدی نژاد همه به ضرورت مذاکرات هسته ای پی برده بودند، به همین دلیل رهبری در سال 91 فرمودند؛ این تحریم نیست بلکه جنگی تمام عیار است. 
وی ادامه داد: در سالهای 90 و 91 کسی نمانده بود که تحریم را موهبت الهی بداند و تقریبا همه طرف های داخلی در خصوص اصل مذاکره هم صدا بودند و نمود آن در سخنرانی رهبری در مشهد بود. 
تاج زاده اظهار کرد: ما باید از تجربیات تاریخی استفاده کنیم و جلوی اشتباهات را قبل از وقوع بگیریم. مرحوم هاشمی رفسنجانی در سال 68 به صراحت گفت، ما می توانستیم از وقوع جنگ با صدام و بعد از ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر جلوگیری کنیم، این حرف را فرمانده جنگ می زند نه یک منتقد جنگ. 

ریشه مشکلات 
وی تاکید کرد: من ریشه مشکلات اقتصادی را داخلی می دانم ولی فکر می کنم با روابط خارجی درست، می توانیم نتایجی در اقتصاد به دست بیاوریم. تاج زاده در پاسخ به پرسشی در خصوص عدم استفاده از همه اقوام و مذاهب در مدیرت کشور، ادامه داد: هر کس در ایران می خواهد در قدرت باشد مجبور است تکثر و شراکت را بپذیزد.به نفع کشور است که از اهل سنت در وزارت خانه ها و استانداری ها استفاده کنیم که همه متوجه تفاوت ایران در جهان اسلام شوند. 

وی اظهار کرد : امروز در عراق و افغانستان معیار استفاده از افراد، مذهب و قوم، اکثریت و اقلیت نیست بلکه معیار قانون است، انتخابات نیز در این دو کشور در سطح خوبی بر گزار می شود. 
وی یادآورور شد: رسانه های ما هم در حال عقب افتادن از کشور های اطراف هستند، صدا و سیما در مخالفت با برجام هر شب مناظره برگزار می کرد و در مناظره از مخالفین قوی و موافقین ضعیف دعوت می کرد. چه ایرادی دارد در دیگر موضوعات هم صدا وسیما آن گونه عمل کند؟ 
عضو حزب اتحاد ملت خاطر نشان کرد: اتفاق مهم و خوب این است که به رغم همه اختلاف و تکثر هنوز یک ملت واحد هستیم و مهم تر اینکه کسی ایرانی ها را مجبور نکرده که یک ملت واحد باشند.

آزادی هست 
وی با اشاره به بحث آزادی افزود: هرگز در عربستان سعودی مباحث و جلساتی مثل این جلسه برگزار نمی شود، همین که می گوییم آزادی نیست خودش آزادی است و باید به فال نیک گرفت و این خود دریچه است به آینده. وی در پاسخ به این پرسش که آیا نگران آینده اصلاح طلبان نیستید، گفت: نگران حذف اصلاح طلبان نیستم زیرا پشتوانه آن مفهوم اصلاحات است. همان گونه که مشروطه تا امروز زنده مانده است، اصلاحات هم ادامه می یابد. 
عضو حزب اتحاد ملت ادامه داد: تکثر در ایران ریشه در تاریخ شیعه دارد و بر خلاف نگاه کاتولیک، ارتدوکس و پروتستان، اختلاف نظر در شیعه رسمیت و اصالت دارد و در نهاد روحانیت نهادینه شده است و این نقطه قوت ماست. 

وی ادامه داد: روابط خارجی ما باید مبتی بر سیاست دوری از تنش و ضد تحریم باشد که در آینده نگوییم می شد بهتر عمل کنیم. این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه علاوه بر اصلاحات داخلی نیازمند حل مشکلات خود در منطقه هستیم ، گفت: در مجموع هدف سیاست خارجی ایران توسعه همه جانبه اقتصادی کشور نبوده است و به جای اقتصاد اهداف دیگر اولویت داشته است.
تاجزاده افزود: باید با اجماع همه نیروهای سیاسی به رغم تمامی اختلاف سلایق، سیاست خارجی در خدمت توسعه کشور قرار گیرد نه در خدمت بلندپروازی ها. 
وی با بیان اینکه بزرگترین و جدی ترین مشکل کشور وجود تنگناهای اقتصادی است به سه روایت کلان برای حل این مشکل اشاره کرد و افزود: عده ای راه حل این مشکل را اصلاح دموکراتیک با تغییر دولت، گروهی هم اصلاح سیاست خارجی و شماری هم بازنگری در مشی، برنامه و استراتژی چهل سال گذشته را راه حل وضعیت فعلی می دانند که در وهله نخست باید اصلاحات ساختاری و در صورت ناکامی، تغییرات رفتاری صورت گیرد. 

توسعه سیاسی و اقتصادی 
وی ادامه داد: باید به طور جدی تصمیم بگیریم توسعه سیاسی و اقتصادی را اصل قرار داده و آن را چارچوب سیاست خارجی قرار دهیم یا عکس آن. وی ادامه داد: مشکلات کنونی کشور با تحریم سنگینی همراه شده که جهانی نیست و آمریکا برخلاف دوره های قبل راه دور زدن و منافذ تحریم های نامشروع را بسته است.

معاون سیاسی پیشین وزارت کشور با طرح این پرسش که باید چه کنیم، خاطرنشان کرد: در این وضعیت یا باید همه علیه هم بجنگیم یا به تفاهم برسیم و با مشارکت همگانی مشکلات جامعه را حل کنیم. بزرگترین واقعیت ایران معاصر این است که با وجود گرایش و سلایق متفاوت و گاه متضاد،گروهی که اکثریت جامعه را نمایندگی کند، وجود ندارد. یعنی هیچ جریانی نمی تواند خودش را اکثریت بداند و با استفاده از آن بخواهد اقلیت را حذف کند.

وی یادآور شد: جامعه زنده و متکثر ما دو راه بیشتر ندارد، نزاع همه علیه همه یا دموکراسی. این موضوعی است که سال هاست تحت عنوان لبنانیزه کردن منطقه از آن یاد می کنم. در لبنان امکان دیکتاتوری وجود ندارد چون در این کشور یا جنگ داخلی رخ می دهد یا دموکراسی برقرار می شود، عکس تاریخ ایران که برپایه دوگانه استبداد و هرج و مرج استوار بوده است طوری که مردم برای دوری از هرج و مرج، استبداد را ترجیح می دادند. 
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه تمام گرایش ها در سال 1357 در پی بازی صفر و یک بودند، گفت: آزاداندیش ترین فرد در صدر انقلاب اسلامی مهندس بازرگان بود که در انحصار طلبی فرقی با سایر گروه ها نداشت. 

تاجزاده با بیان اینکه متن جامعه خواهان پذیرش تکثر است، یادآور شد: به جرات می گویم اگر در جامعه ما رای گیری شود بالای 50 درصد به آزادی حجاب رای می دهند ولی این به معنای این نیست بالای 50 درصد بی حجاب خواهند شد چون آنها به حقوق و سبک زندگی متفاوت رای می دهند. 
معاون سیاسی پیشین وزارت کشور خاطرنشان کرد: می گویند باید مقابل تحریم ها مقاومت کرد چرا نباید استراتژی جمهوری اسلامی تحریم شکنی باشد؟ کشورهای که در چهاردهه گذشته توسعه یافتند نه مزدور آمریکا شدند و نه با آمریکا جنگیدند بلکه راه سوم و آگاهانه ای را انتخاب کردند. 
تاجزاده در ادامه سخنان خود با بیان اینکه باید به گفتمان دفاع از حقوق مردم باز گردیم، به سخنان بنیانگذار جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: بیشترین واژه ای که در گفتار و نوشتار امام (ه) تکرار شده واژه مردم است و این واژه بیش از اسلام به کار رفته است. علت دین گریزی جامعه ما این است که از این گفتمان فاصله گرفته ایم.

جنگ یا ماندن در کنار هم 
این فعالی سیاسی اصلاح طلب با بیان این که کشورهای خاورمیانه چاره ای جز انتخاب میان وضعیت جنگ باهم یا کنار آمدن باهم ندارند، گفت که فضای مجازی، جهانی شدن ارتباطات و اقتصاد، دیکتاتوری را پرهزینه کرده است.
با تاکید براینکه هیچ جریانی نمی تواند به تنهایی خاورمیانه را فتح کند ، تصریح کرد: در منطقه بازی برد و باخت منتفی است طرفین بازی در خاورمیانه یا خواهند باخت یا همگی سود خواهند برد. 
وی با بیان اینکه قرن بیست و یکم قرن آسیا است و از سال 2030 پس از آمریکا سه کشور چین، هند و ژاپن و روسیه اقتصادهای برتر جهان را تشکیل می دهند، گفت:در جهان اقتصاد حرف اول را می زند و تمام کشورهایی که جهش بزرگ اقتصادی داشتند در چهار دهه گذشته به این موقعیت رسیدند.

' قبل انقلاب اگر خواستیم مثالی بزنیم نزدیکترین کشور، ژاپن بود اما پس از انقلاب چه رخ داد؟ چین جهش اقتصادی خود را همزمان با پیروزی انقلاب آغاز کرد. سهم ایران در این وضعیت کجاست و چه عاملی باعث شده است که اقتصاد ایران همپایه ترکیه رشد کند؟ '
تاجزاده تاکید کرد: تمام کشورهایی که در چهار دهه گذشته جهش اقتصادی داشته اند به رغم تفاوت ها یک اصل مشترک داشته اند و آن تنش زدایی سیاست خارجی بوده است. آنها همه سیاست خارجی خود را در خدمت اهداف توسعه ای خود قرار دادند. شاید بارزترین مصداق آن را می توان چین سال 1979 دانست.
وی ادامه داد: در این سال ها چین 752 میلیون نفر، یعنی 10 برابر جمعیت ایران را از زیر خط فقر خارج کرده است.

 

افزودن نظر جدید