- کد مطلب : 19375 |
- تاریخ انتشار : 3 آذر, 1397 - 08:28 |
- ارسال با پست الکترونیکی
انتقاد الویری از نطق برخی نمایندگان مجلس/ دلار ۴۲۰۰ تومانی اشتباه بود
بخش هایی از مصاحبه مرتضی الویری را با برنامه دست خط بخوانید:
*آقای الویری سابقه طولانی در عرصه سیاسی و اجرایی کشور دارد! وضعیت اقتصادی کشور را چطور میبینید؟ تیم اقتصادی آقای دکتر روحانی به نظر شما چطور عمل کرده است؟
ببینید، به دو مسئله باید در اینجا اشاره کنم. یکی مسئله داخلی و دیگری خارجی است. ما یک بدشانسی خارجی آوردیم و آن عبارت است از اینکه ترامپی در امریکا روی کار آمد که یک معاهده و پیمانی را زیرپا گذاشت و مسئله دوم سیاستهایی که در داخل متناسب با آن باید عمل شود. به نظر من دولت در این زمینه ضعیف عمل کرد. به عنوان مثال درباره قیمت انرژی که انتقادی به مجلس است؛ قیمتی که الان عرضه میکنیم در دنیا بینظیر است. الان هیچ کشوری را نمیشناسم که به این قیمت بخس منابع زیرزمینی خود را در اختیار قرار دهد و نتیجه این میشود که هم محیط زیست آلوده میشود، برای اینکه با روشهای قدیمی و کهن وسائل نقلیه ما سوخت مصرف میکند، آلودگی را بالا میبریم و قاچاق این کالا را هم فراوان کردیم و راه را هموار کردیم. وقتی اختلاف قیمت به شدت بالاست یک بیزینس و کار و قاچاق شکل گرفته است؛ حالا اعداد و ارقام متفاوت است، ولی گفته اند تا ۳۰ میلیون لیتر در روز قاچاق سوخت صورت میگیرد.
*درست است؛ ولی مردم هم تحمل این افزایش قیمت را ندارند.
وضع اقتصادی مردم ما بدتر است یا مردم پاکستان و افغانستان؟ چرا آنجا سوخت این میزان گران تر است؟ حتی دولت خودش پیشنهاد داد ولی متاسفانه مجلس برخی مواقع ...
* حرف شما درست است، ولی این را هم قبول کنید که خصلتهای خوب و بدی را هر دولتی دارد. دولت قبلی را هم نمیتوان گفت همه کارها را بد انجام داده است. یکی از چیزهایی خوبی که داشت کارت سوخت بود.
بله، کارت سوخت کار خوبی بود
*کارت سوختی که دولت ساماندهی کرد و جلوی همین اسرافهایی را که شما میگویید گرفت، ولی این دولت تا بر سرکار آمد کارت سوخت را کنار گذاشت و الان دوباره دنبال احیای کارت سوخت هستند و البته میگویند با کارت بانکی میخواهند یک کارهایی کنند. این فرصت را ما از دست دادیم؛ حالا با جهش قیمت دلار مردم واقعاً نمیتوانند. دولت باید حساب کند کشش این وجود دارد که قیمت بنزین را افزایش دهند یا خیر؟
مشکل بزرگ، احتیاج به داروهای تلخ و عمل جراحی دارد؛ یعنی ما نمیتوانیم ساده از کنار این بگذریم. یونان یک کشوری بود که چندسال قبل به عنوان ورشکسته اعلام شد ولی با راهحلهایی مشکل خود را حل کرد. ما هم به خوبی میتوانیم از این مشکلات عبور کنیم. من میخواهم بگویم وقتی دولت به صورت کله قندی و عمومی به همه یارانه میدهد، این اشتباهترین کاری است که شروع شد و هنوز هم ادامه مییابد. از همان روز اول اشتباه بود.
من تصور میکنم هم تیم اقتصادی دولت خوب عمل نکرد و هم برخی از نمایندگان مجلس برای اینکه دوره بعد رای بیاورند، پشت تریبون حرفهایی بیان میکنند که یک فرد غیرمتخصص معمولی از این خوشش میآید.
*شما مشخصاً منتقد دولت قبل از آقای روحانی بودید. وضعیت اقتصادی الان را با آن زمان مقایسه میکنید الان وضعیت اقتصادی بدتر است یا آن زمان؟
سال ۹۱ رشد اقتصادی به منهای ۶.۸ درصد رسید. یعنی به این میزان کاهش یافت. این میزان کاهش را بررسی کردند مقداری بر اثر تحریمهایی بود که شروع شده بود و قیمت دلار هم یکباره سه برابر افزایش یافت ولی همین کارشناسان اقتصادی که بررسی کردند، عمدتاً این را به عملکرد اقتصادی غلط داخل کشور ربط دادند که رشد اقتصادی و انباشت سرمایه را کاهش داد و سرمایهگذاری کاهش یافت و نرخ تورم افزایش یافت و از سوی دیگر با یک رشد منهای ۶.۸ درصدی مواجه شدیم.
امسال باز رشد اقتصادی ما منفی خواهد بود، ولی به هیچ وجه به آن میزان نخواهد بود. حالا عدد را با جزئیات نمیتوانم بیان کنم ولی گمان میکنم رشد اقتصادی ما به منهای یک و نیم درصد میرسد، برخلاف سال گذشته که رشد اقتصادی بالایی داشتیم. بنابراین از نظر اقتصادی ما وضعیت بدتری آن زمان از نظر رشد اقتصادی پیدا کردیم.
*برخیها قضیه دلار و افزایش قیمت آن را این گونه برداشت میکنند که دولت خودش این را اداره کرد تا برخی از بدهیها را پرداخت کند. این نظریه درست است؟
خیر؛ به نظر من این شایعه است. البته دولت اشتباه بزرگی کرد که دلار ۴۲۰۰ تومانی را مطرح کرد. منظقی این است که در این شرایط اجازه دهیم دلار قیمت واقعی خودش را داشته باشد. این اشتباه در مقاطع مختلفی اتفاق افتاد. متاسفانه زمان مرحوم آقای هاشمی رفسنجانی این اتفاق افتاد. به یاد دارم در آن مقطع پیشنهاد اقتصاددانها این بود که قیمت دلار را ۱۰۰ تومان اعلام کنیم.
افزودن نظر جدید