- کد مطلب : 4293 |
- تاریخ انتشار : 24 اردیبهشت, 1393 - 16:06 |
- ارسال با پست الکترونیکی
زنگ راند چهارم مذاکرات به صدا در آمد
به گزارش امید به نقل از فرارو، دور چهارم مذاکرت هسته ای ایران و گروه 1+5 از امروز با هدف نگارش پیش نویس توافق جامع و نهایی هسته ای از ساعت 10 صبح به وقت وین( 12 و نیم) به وقت تهران آغاز شد.
این نخستین دور از تلاش دو طرف برای تدوین پیش نویس توافق جامع خواهد بود. ایران و 1+5 برای نهایی کردن توافق جامع که بر اساس توافق مقدماتی که در ژنو حاصل شد و آن را برنامه اقدام مشترک نامیدند، متعهد شده اند تا 20 جولای (یکشنبه 29 تیر 1393) یعنی پایان دوره 6 ماهه توافق اولیه در ژنو، به توافق نهایی و جامع دست پیدا کنند.
پیش از دستیابی به توافق نهایی به غیر از این دور از مذاکرات دو طرف سه دور مذاکره دیگر در سطح سیاسی خواهند داشت. پیش از هر دور مذاکره هم همچون گذشته مذاکرات کارشناسی برای نزدیک کردن دیدگاه های طرفین به یکدیگر خواهند داشت.
اساسا به گفته عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای، در سه دور مذاکره پیشین ایران و گروه 1+5 در وین و پس از توافق مقدماتی، مباحث مختلف را مطرح کرده اند و از این دور به بعد مذاکرات در راستای نزدیک کردن دیدگاه ها و چانه زنی حول محور پیش نویس توافق جامع خواهد بود.
پیش از آغاز این دور از مذاکرات، شب گذشته، مذاکره کنندگان ارشد هسته ای ایران و گروه 1+5 در ضیافت شام کاری در مورد جزئیات این مرحله از گفتوگوها با یکدیگر مذاکره کردند.
محمدجواد ظریف پس از دیدار دو جانبهاش با کاترین اشتون در شامگاه سهشنبه با بیان اینکه بحث خوبی درباره نحوه و چارچوب کار داشتیم گفت: بار دیگر تاکید کردیم که دو طرف باید به طور مشترک کار را پیش ببرند.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به حساسیت این دور از مذاکرات که دو طرف وارد مرحله نگارش میشوند گفت: ضروری است دو طرف با اطمینان از روش برخورد طرف مقابل و اعتماد به نفس وارد مذاکره شوند و فکر میکنم جلسه سهشنبه شب چارچوب مناسبی را برای پیش بردن کار فراهم کرد.
به گفته مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران، در جلسه صبح امروز ایران دیدگاههای کلی خود درباره توافق جامع را به اطلاع کشورهای عضو گروه 1+5 می رساند و بعد طرف 1+5 با یکدیگر مذاکره میکنند و سپس مذاکره میان دو طرف ادامه پیدا خواهد کرد.
به این ترتیب، مذاکرات مقدماتی صبح امروز طبق معمول پس از عکس یادگاری ظریف و اشتون یک جلسه کوتاه خواهد بود.
ظریف با تاکید بر اینکه این دور از مذاکرات حساس و دقیق و به نوعی سرنوشت ساز است می گوید: وقتی وارد نگارش متن میشویم ممکن است یک نقطه و ویرگول هم محل اختلاف باشد و قابل پیشبینی نیست و به همین دلیل به جز نشست اردیبهشت، سه نشست دیگر در سطح سیاسی خواهیم داشت و دو طرف تصمیم گرفتهاند تقریبا نیمه دوم تیرماه را در برنامهشان خالی بگذارند تا تمام وقت مذاکره کنیم؛ البته اگر نیاز باشد. در عین حال امکان مذاکرات کارشناسی نیز وجود دارد.
بر این اساس نسبت به این دور از مذاکرات انتظار چندانی وجود ندارد و این دور از مذاکرات را تنها باید یک شروع دانست و تا مرحله ای که نیاز باشد وزرای خارجه کشورهای عضو گروه 1+5 خود را به محل مذاکرات برسانند برای امضای پای توافق هنوز چند دور مذاکره باقی است.
به گفته ظریف امکان دارد در یک مقطعی اواخر خرداد و اوایل تیر به نشست وزیران خارجه نیاز باشد و همه اینها احتمال دارد اما تا وقتی مذاکرات وارد نگارش متن نشود اینها روشن نمیشود.
عباس عراقچی هم درباره احتمال حضور وزیران خارجه 1+5 در این دور از مذاکرات اظهار کرد: در این مرحله خیر، اما در دورهای بعدی اگر در مقطعی برای برخی تصمیمات نیاز به حضور مقامات ارشد سیاسی باشد وزیران خارجه کشورهای دیگر هم به مذاکرات ملحق میشوند. بعد از رسیدن به توافق هم وزیران خارجه برای جلسه پایانی خواهند آمد.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه که ریاست تیم مذاکره کننده مسکو در مذاکرات هستهای با ایران را بهعهده دارد نیز با بعید دانستن سفر وزرای خارجه به وین به تسنیم گفت: فکر نمیکنم که چنین چیزی در این دور اتفاق بیفتد. ما الآن هنوز در ابتدای فاز همه تلاشها هستیم. برای اینکه وزرای خارجه شرکت کنند، ما ابتدا باید مسائل اساسی و چالشبرانگیز را بهطور واضح و با هدف یافتن راهحلهای سیاسی بر آنها شناسایی کنیم.
در این دور از مذاکرات با توجه به اینکه ایران و 1+5 در ژنو بر سر حق غنی سازی ایران به توافق رسیدند و به نوعی اختلاف بر سر این موضوع را خاتمه دادند به غیر از آن چالش اصلی دو طرف پیرامون مباحثی همچون راکتور آب سنگین اراک، همکاری صلح آمیز هسته ای و رفع تحریم ها خواهند کرد.
بر اساس اعلام دیپلمات های غربی ایران و شش قدرت جهانی در زمینه تبیین سناریوهایی برای حلو فصل اختلافات درباره رآکتور هستهای اراک هم پیشرفتهایی داشتهاند.
رآکتور اراک از بحثبرانگیزترین موضوعات در جریان مذاکرات ایران و 1+5 بوده٬ که به ادعای غربی ها حتی بدون اصلاح و تغییر عمده میتواند میزان قابل توجهی پلوتونیوم مورد نیاز برای ساخت بمب هستهای تولید کند.
بر همین اساس جمهوری اسلامی برای رفع نگرانی های غرب در مورد راکتور آب سنگین اراک طرح بازطراحی این راکتور را ارایه کرده است که به نظر می رسد این طرح مورد موافقت گروه 1+5 قرار گرفته است.
از این رو همکاری های هسته ای به منظور تامین نیازهای هسته ای ایران و رفع تحریم ها شاید مهمترین چالش دو طرف در مسیر دستیابی به توافق جامع باشد.
این دور از مذاکرات در حالی که آغاز می شود که دو طرف بر دشوار و حساس بودن آن اذعان دارند. در همین حال لورن فابیوس، وزیر خارجه فرانسه ساعاتی پیش از آغاز مذاکرات هسته ای میان ایران و قدرت های بزرگ، گفت: مذاکرات برنامه هسته ای ایران ˈدشوارˈ و فرانسه همچنان ˈهوشیارˈ خواهد بود.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا تأکید کرد که رسیدن به توافق جامع ایران و1+5 همچون حل یک مکعب روبیک است و این فرایند رسیدن به راه حل جامع بسیار دشوارتر از برنامه اقدام مشترک است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت خارجه آمریکا، یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا در جلسه توجیهی با خبرنگاران در آستانه برگزاری نشست ایران و 1+5 (آمریکا،انگلیس،فرانسه،روسیه،چین بعلاوه آلمان) در وین گفت که در این دور از مذاکرات هستهای، قرار است پیشنویس برنامه اقدام مشترک جامع نوشته شود و تمامی آنهایی که در میز مذاکرات جدی این دوره هستند، خواستار یک راهحل دیپلماتیک اند اما اینکه فقط راهحل دیپلماتیک بخواهیم، لزوماً به مفهوم آن نیست که چنین چیزی رخ دهد.
این مقام آمریکایی با بیان اینکه آنچه که ما بر روی آن کار میکنیم یک بسته نه یک فهرست بازبینی است و چگونگی رویارویی ما با هر بخش ازعناصر این بسته بر نتیجه نهایی تأثیر دارد گفت: بسته مذکور ترکیبی از عناصر است و تا زمانی که در خصوص همه عناصر توافق حاصل نشود، هیچ توافقی صورت نمیگیرد و تنها درصدی که برای ما اهمیت دارد، عدد 100 است و تا زمانیکه همه با تمامی عناصر توافقنامه موافقت نکنند، هیچ توافقی صورت نخواهد گرفت.
جلسات توجیهی پیش از آغاز مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 را از آغاز دور تازه مذاکرات در ژنو تاکنون را شخص وندی شرمن، مذاکره کننده ارشد هسته ای آمریکا برگزار کرده است.
افزودن نظر جدید