سید حسن خمینی: متحجران دیروز، امروز معیار شناسایی حق و باطل شده‌اند / پیش از انقلاب مبارزه را حرام می‌دانستند، اما الان سردمداران اندیشه‌ای شده‌ و دیگران را به محاکمه می‌کشانند

تولیت آستان امام خمینی (ره) با بیان اینکه گفتمان امام (ره) هیچ گاه اجازه ترور و خشونت را صادر نکرده است، گفت: صدور انقلاب اسلامی ایران در جهان نیز با تفکر بود نه با سلاح.
 

به گزارش امیدنامه به نقل از فارس، حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی نوه بنیان‌گذار کبیر انقلاب اسلامی در همایش گفتمان اسلام سیاسی و جهان معاصر امام خمینی (ره) که صبح امروز در مجموعه کتابخانه ملی برگزار شد، گفت: اسلام سیاسی به این معنا نیست که ما چندین اسلام داریم و یک اسلام سیاسی و اسلامی غیرسیاسی وجود دارد.

وی با طرح این سوال که باید بدانیم امام کدام گفتمان سیاسی را در درون اندیشه دینی باور کرده‌اند، ادامه داد: امروز جهان اسلامی درگیر یکی از تلخ‌ترین دوران خود شده و قطعا آیندگان این دوره را یکی از دردآورترین برهه‌های تاریخی جهان اسلام عنوان خواهند کرد.

سیدحسن خمینی با اشاره به تاریخچه درگیری‌های میان مسلمانان در صدر اسلام، افزود: امروز اما هسته مرکزی جهان اسلام درگیر یک فاجعه است و ما شاهد بروز یک فاجعه عظیم در یمن، سوریه، عراق، بحرین، لبنان و شمال آفریقا هستیم که ممکن است دامنه آن به دیگر کشورهای اسلامی نیز گسترش پیدا کند.

تولیت آستان امام خمینی با بیان اینکه ما امروز محتاج نوعی از گفتمان سیاسی برآمده از تمدن دینی هستیم، تصریح  کرد: دراین گفتمان خبری از جنگ و نزاع نیست و این گفتمان مبتنی بر تفکرات دینی خواهد بود.

وی تغییر نگرش زمان اسلام به مسائل بین‌المللی را یادآور شد و ادامه داد: زمانی تمام دغدغه جامعه اسلامی از بین بردن رژیم صهیونیستی بود ولی از روزی که جهان اسلام به خود مشغول شد دیگر سخنی درباره مبارزه با اسرائیل نمی‌شنویم و فقط خبر از کشتارهایی می‌رسد که در جامعه اسلامی در رخ دادن است.

سیدحسن خمینی ادامه داد: ما امروز نیز محتاج این بیان هستیم که گفتمانی مورد اتفاق همه اندیشمندان جهان اسلام شکل بگیرد که جامعه اسلامی را به وحدت درونی برساند.

تولیت آستان امام خمینی (ره) تأکید کرد: گفتمان سیاسی امام امکان این را دارد که به عنوان گفتمان غالب و اندیشه ناجی از طرف مردم در جهان اسلام پذیرفته شود.

وی ادامه داد: اولین رکن گفتمان سیاسی امام بازگشت به معنویت دینی و اسلامی است و قطعا تفکر امام اندیشه‌ای سکولار نبوده و نیست.

سیدحسن خمینی اضافه کرد: یکی از وجوه تمایز گفتمان سیاسی امام توجه به رای مردم است؛ اگر نظر اکثریت را به عنوان ملاک اطاعت و نه حقیقت مورد قبول قرار دادید مشکلات جامعه کاهش پیدا می‌کند و ما اگر بپذیریم که مردم در کشورهای اسلامی براساس خواسته اکثریت جامعه خود عمل کنند دیگر کسی که دسترسی به یک قبضه سلاح دارد احساس تکلیف برای قیام نمی‌کند.

وی ادامه داد: اگر همه بپذیرند که مردم‌سالاری دینی روح و جوهره حاکمیت در کشورهای اسلامی باشد امکان رقابت‌های سالم نیز ایجاد خواهد شد.

تولیت آستان امام خمینی (ره) با تأکید بر اینکه خشونت بی‌منطق ایجاد شده در جهان اسلام یک فاجعه است اظهار داشت: نتیجه نپذیرفتن مردم‌سالاری دینی در جامعه همین خشونت‌ها و وقایعی است که در جهان اسلام شاهد آن هستیم.

وی در ادامه با اشاره به وجه تمایز دیگر گفتمان سیاسی امام گفت: نفی تحجر یکی دیگر از وجوه تمایز گفتمان امام خمینی است؛ ما تردید نداریم آنچه پیامبر و اولیای خدا گفته‌اند حکم خدا و دستور الهی است اما از سوی دیگر تردیدی نیز نداریم که خداوند حجتی به نام عقل را در اختیار ما قرار داده است.

سیدحسن خمینی با تأکید بر اینکه نفی تحجر یکی از پایه‌های اصلی تفکر امام خمینی است که کمتر به آن پرداخته شده اضافه کرد: صدور احکامی متفاوت پیرامون موسیقی، شطرنج، تحصیل بانوان و ... در روزگار خود بسیار موج‌شکن بود و ما می‌دانیم که انقلاب اسلامی و رهبران آن در هیچ دوره‌ای متحجر نبوده‌اند.

تولیت آستان امام خمینی ادامه داد: متحجرین در پیش از انقلاب هیچ گاه در مبارزه وارد نمی‌شدند و بعضا مبارزه را حرام می‌دانستند؛ حالا برخی از این افراد امروز سردمدار جریاناتی شدند و دیگران را نیز محاکمه می‌کنند.

وی بابیان اینکه انقلاب اسلامی و تفکر امام در هیچ جا اجازه ترور را صادر نکرده، گفت: حضرت امام هیچ حرکتی جز حرکت مردمی که با اقبال عمومی جامعه همراه باشد را به رسمیت نشناختند.

سید حسن خمینی با اشاره به دیدگاه امام پیرامون صدور انقلاب اظهار داشت: یک بمب‌گذاری در دنیا توسط انقلابیون ایران صورت نگرفته است و درواقع صدور انقلاب صدور تفکر بوده نه سلاح.

تولیت آستان امام خمینی با تأکید بر اینکه ما با کلام خود انقلاب می‌‌کنیم نه با خشونت و سلاح گفت: گاهی اوقات افرادی برای گرفتن اجازه بمب‌گذاری پیش از انقلاب به ایشان مراجعه می‌‌کردند اما چون حضرت امام احتمال کشته شدن یک غیرنظامی را نیز می‌دادند اجازه چنین کاری را صادر نمی‌کردند ولی امروز به‌راحتی در بازار بغداد بمب‌گذاری کرده و صدها نفر را می‌کشند. 

سید حسن خمینی ادامه داد: ما امروز محتاج بازتعریف و بازشناسی گفتمان سیاسی خود هستیم که تنها مختص درون جامعه ما نباشد؛ ما برای جامعه اسلامی محتاج تعریفی وسیع‌تر از گفتمان شیعی هستیم و برای جامعه انسانی هم باید یک گفتمان سیاسی را ارائه دهیم که هدف آن تعالی جامعه باشد.

وی در پایان با تأکید بر اینکه هر گفتمانی که باعث سقوط اخلاق در جامعه شود دینی نیست، خاطرنشان کرد: ما باید گفتمانی را ارائه دهیم که نتیجه آن اخلاقی‌تر شدن جامعه باشد.

 

افزودن نظر جدید