آتش زیر خاکستر در شورای شهر 

روزنامه الکترونیک امیدایرانیان نوشت: در شرایطی که همه نگاه‌ها به سمت شهرداری به دلیل تخلفات مالی و غیر قانونی که در این سازمان رخ داده، معطوف شده و تیغ تیز انتقادات روی گلوی شهرداری، خط انداخته، انتخابات هیات رئیسه در واپسین ماه‌های عمر شورای شهر تهران، برگزار شد.

 

جلسه دویست و هشتاد و هفتم شورای شهر تهران در حالی برگزار شد که سایه سنگین بحث واگذاری «یک میلیون و یکصد» متر مربع املاک و اراضی پایتخت به مبلغ بیش از 22،000،000،000،000 ریال از سوی شهرداری با قیمت نازل و به صورت قستی به مدیران عالی‌رتبه شهرداری، بر آن سنگینی می‌کرد.

علاوه بر این‌که شورا وظیفه نظارت بر شهرداری را بر عهده دارد و قرار است درطرح تحقق و تفحصی که به امضای 15 نفر از اعضاء رسیده، شهرداری مورد بازخواست قرار بگیرد، بحث دیگری هم تخلفات مالی شهرداری را به شورا ربط می‌دهد؛ نام 5 چند عضو شورای شهر در میان دور نخست اسامی‌ دریافت‌کنندگان املاک (با قیمت‌های نجومی) به صورت قسطی و با قیمت نازل، وجو داشت.

لیست اسامی طرف‌های دریافت‌کننده‌ی اراضی و املاک واگذار شده شامل اسامی بیش از 100 شخص حقوقی و حدود 150 نفر شخص حقیقی است. سایت معماری‌نیو که منتشرکننده این اسامی بود- هرچند تعدای از اعضای شورای شهر، می‌گویند که از حدود دو سال پیش در این زمینه به شهردار تذکر داده‌اند و در جریان این امر بوده‌اند-، تا پیش از روز سه‌شنبه که جلسه علنی شورا برگزار شد) اسامی 32 نفر از مدیران عالی‌رتبه شهرداری را هم منتشر کرد اما نزدیک به پایان جلسه بود که مدیر مسئول این سایت که از شب دوشنبه خبر احضار او به دادسرا در کانال‌های تلگرامی دست به دست شد، اسامی همه 150 نفر را در سایت قرارداد.

پیش از آن اما انتخاب هیات‌رئیسه اصولگراهای شهر را در جایگاه خود ابقاء کرد؛ مهدی چمران با ۱۶ رأی بیشترین آرا را کسب کرد و دوباره بر صندلی ریاست نشست. احمد مسجد جامعی، گزینه دیگر ریاست، ۱۴ رأی کسب کرد و یک رأی سفید هم در این میان بوده است که گمانه‌زنی‌ها این را متعلق به رحمت‌الله حافطی می‌داند.

با پایان رأی گیری برای انتخاب نائب رئیس شورای اسلامی شهر تهران، مرتضی طلایی توانست در رقابت با احمد حکیمی‌پور و رحمت الله حافظی پیروز شود و با کسب ۱۷ رأی به عنوان نایب رئیس شورای شهر انتخاب شد. احمد حکیمی پور در این انتخابات ۱۳ و حافظی یک رأی کسب کردند.

همچنین انتخاب دو منشی و عضو هیات رییسه شورا در سال چهارم با نامزدی ابوالفضل قناعتی، محسن پیرهادی، محمد مهدی تندگویان و محسن سرخو برگزار شد. که در این رأی‌گیری محسن پیرهادی و ابوالفضل قناعتی هرکدام با کسب ۱۷ رأی به عنوان دو منشی هیات رییسه انتخاب شدند، همچنین سرخو ۱۳ رأی و تندگویان، ۱۵ رأی کسب کردند.

در پایان رأی گیری، رضا تقی‌پور با کسب ۱۶ رأی اعضای شورای شهر تهران، به عنوان سخنگوی شورای شهر تهران باقی ماند. اسماعیل دوستی نیز در این رأی گیری، ۱۴ رأی کسب کرد و در این میان یک رأی سفید نیز وجود داشت.

امید ایرانیان در میان اخبار انتخابات و اظهار نظرهای اعضای شورای شهر در این‌باره نگاهی هم به انتخابات آینده و برنامه اضلاح‌طلب‌ها انداخته است. این موضوع هم که چرا حافظی که پیش از این مورد قبول اصلاح‌طلب‌ها بو د و یک‌مرتبه تنها یک رأی کسب کرد هم در گفت‌وگوهایی که انجام شد، مورد بررسی قرار گرفت.

از سوی دیگر جزئیاتی از تخلفات مالی اخیر شهرداری هم دور از بررسی نماند؛ یکی از نکات کمتر مطرح‌شده این بحث، حضور دو خبرنگار در میان اسامی دریافت‌کنندگان املاک غیر قانونی از شهرداری باشد؛ خبرنگاری که محسن سرخو می‌گوید پیش از این کتابی با عنوان «خاطرات دوگل» نوشته بود و الان در خارج از کشور به سر می‌برد. جستجویی در نام این خبرنگاران با توجه به ادرس‌هایی که اعضای شورای شهر می‌دهند ما را به نام «تافته‌های جدابافته» یا «نور چشمی‌هایی» می‌رساند که از زمین تا آسمان با یک خبرنگار معمولی (از جنبه‌های گوناگون) متفات هستند.

بحث کارگران و آن دسته از کارمندان شهرداری هم که با عضویت در تعاونی‌ها با گذشت چندین سال، هنوز املاک خود را دریافت نکرده‌اند از دیگر بحث‌های مطرح‌شده بود که به نظر می‌رسد عدم رسیدگی به تخلفات مالی شهرداری می‌تواند آتشی را در وجود کارگران و کارمندانی به وجود بیاورد که هنوز با گذشت چند سال که پول پرداخت کرده‌اند هنوز ملکی را درافت نکرده‌اند؛ آتشی که زیر خاکستر پنهان است. این نکته را هم باید در نظر داشت که اخیراً شهردار فعالبیت تعاونی‌های پرداخت‌کننده ملک به این افراد را به حالت تعلیق درآورده است.

 

حافظی به مسجدجامعی رأی نداد، ما هم به او رأی ندادیم

اسماعیل دوستی که در انتخاب هیات‌رئیسه 14 رأی آورد و از رقیب خود دو رأی کمتر داشت درباره برنامه شورا دردوره بعد که اگر بخواهد از انتخاب مجلس، الگوبرداری کند، می‌گوید که «ما کار خودمان را می‌کنیم».

او ادامه می‌دهد: پیش‌بینی ما همین چیزی بود که اتفاق افتاد. ما دیشب 13 رأی را به آقای مسجدجامعی پیش‌بینی می‌کردیم اما امروز 14 رأی اوردیم به این دلیل که فکر می‌کنم آقای شیبانی به آقای مسجدجامعی رأی داد ضمن این‌که آقای ساعی هم به من رأی داد.

او در مورد یک رأی آقای حافظی هم توضیح می‌دهد که «او به مسجد جامعی رأی نداد اگر رأی می‌داد نشان می‌داد که به سمت اصلاحات آمده است و این‌طور شد که ما هم به او رأی ندادیم؛ به آقای حکیمی‌پور رأی دادیم. ضمن این‌که اصولگراها هم رأی ندادند.»

دوستی می‌گوید که «ما تصمیم گرفته بودیم که اگر مسجدجامعی رئیس بشود به آقای حافظی رأی بدهیم.

مطیع شورای عالی اصلاحات هستیم

دوستی برنامه بعدی‌ در مورد انتخابات شورای شهر را منوط به نظر شورای عالی اصلاحات می‌داند و می‌گوید: «هر تصمیمی که شورای عالی اصلاحات (زیر نظر دکتر عارف) اتخاذ کند، ما آن تصمیم را می‌پذیریم.»

دوستی با بیان این‌که عضو این شورا نیست، می‌گوید که این جلسات به طور منظم برگزار می‌شود و اصلاح‌طلب‌ها هم به طور حتم باید تابه نظرات این شورا باشند. ضمن این‌که احزابی هم که نامه نوشته‌اند، اشتباه می‌کنند و باید برگردند.

تشکیل جلسه حزب اعتماد ملی در خصوص شوراها

دوستی این خبر را هم می‌دهد که «به زودی حزب اعتماد ملی هم در رابطه انتخابات آینده شورای شهر، جلسه‌ای خواهد داشت و بدون شک دراین جلسات از جریان اصلاحات و شورای عالی اصلاحات جدا نخواهیم شد و محکم و استوار در خدمت جریان خواهیم ماند.»

اما این سؤال هم از دوستی مطرح می‌شود که آیا مثل مجلس شورای اسلامی یک سری اصولگراهای منتقدتر و معتدل‌تر، مثل آقای حافظی، به لیست اصلاحات اضافه می‌شوند یا خیر و او پاسخ می‌دهد که «این نظر هم بستگی به رأی و تصمیم شورای عالی اصلاحات دارد و ما نمی‌توانیم این تصمیم را بگیریم و البته من این قضیه را بعید می‌دانم.»

اما بحث واگذاری املاک و اراضی شهرداری به یک سری از مدیران رده بالای شهرداری و تعدادی از اعضای شورای شهر در مقایسه با بخشی از کارمندان و کارگران شهرداری که چندین سال است پولی را به عنوان سهام گذاشته‌اند هم مطرح می‌شود؛ دوستی در این‌باره می‌گوید: ما محکم از تعاونی‌ها حمایت می‌کنیم و از آقای قالیباف هم می‌خواهیم که بحث بازنشستگان و کارمندان شهرداری و املاکی را که قرار بود ه به آن‌ها تعلق بگیرد را به جد دنبال کند. در رابطه با سایر واگذاری هم او توضیح می‌دهد که «ما دو کار خواهیم کرد؛ یا از آقای قالیباف درخواست می‌کنیم که شفاف توضیح دهد و جریان را کاملاً شفاف‌سازی و بازگو کند؛ نحوه واگذاری و تخفیفی که داده است و اگر این اتفاق نیفتد بحث تحقیق و تفحص را به طور جدی دنبال خواهیم کرد.» دوستی با همچنین توضیح می‌دهد که آیین‌نامه داخلی شورا اجازه تحقیق و تفحص را به اعضای شورای شهر داده است.

قالیباف در مورد توقف تعاونی‌ها اشتباه کرده

احمد حکیمی‌پور اما حرف زیادی برای گفتن ندارد و می‌گوید که همه حرف‌ها را زده است و ملت الان منتظر عملکرد ما هستند.

او انتخاب هیات رئیسه می‌گوید که مناسبات تفاوتی نکرده و همان مناسبات است و اصلاح‌طلب‌ها از آن مناسباتی که باعث این رای‌ها می‌شود، تبری می‌جویند.

او در مورد متوقف‌کردن تعاونی مسکن برخی کارمندان شهرداری توسط آقای قالیباف می‌گوید: همه کارمندان شهرداری این واگذاری حقشان است؛ حرف ما این است که به نام کارکنان شهرداری این ویژه‌خواری‌ها صورت نگیرد؛ ما دنبال افرادی می‌گردیم که از سهم کارکنان شهرداری، ملک‌های مرغوب با قیمت بالا را با قیمت خیلی پایین گرفته‌اند و در آن ابهام وجود دارد.

او توضیح می‌دهد که «آقای قالیباف کار درستی نکرده‌اند که این موضوع را متوقف کرده‌اند؛ او باید این موضوع را از مسیر صحیح پیش ببرد؛ نامه بازرسی و موارد واگذاری املاک به افراد خاص، روشن است؛ چه ربطی به کارمندان دارد؟»

قهرمانی با طعم یک میدان و ملک

عضو ورزشکار شورای شهر اما در مورد اتهامات واردشده به او در خصوص دریافت ملک از شهرداری را در می‌کند و با بیان این‌که در این چند روزی که اسامی منتشر شد او در سفر خارج از کشور بوده است،  به امید ایرانیان می‌گوید: «این ملک به واسطه قهرمانی‌اش به او تعلق گرفته و مصوباتش هم موجود است.»

هادی ساعی توضیح می‌دهد که «درآن زمان هم یک میدان را به نامم کردند و هم بحث خانه مطرح شد که همان زمان به من تعلق گرفت.»

او توضیح می‌دهد که «پیش از آن‌که ما به المپیک برویم، آقای قالیباف اعلام کردند که در صورت مدال‌آوری این املاک به شما تعلق می‌گیرد.»

کیمیا علیزاده هم خانه گرفت

ساعی به جوایزی که الان هم مدال‌آوران المپیک نظیر کیمیا علیزاده دریافت کرده‌اند اشاره می‌کند و می‌گوید که این روالی معمول بوده ضمن این‌که آقای دبیر هم که در دور اول شورای شهر، ملک دریافت کرده بود- زمانی که عضو شورای شهر هم نبود-، مصوباتش روی میز قرار دارد که این جوایز را از طرف شهرداری دریافت کرده است.

او با اشاره به این‌که در لیستی که اسامی اعضای شورای شهر را مطرح کرده بود، جلوی نام او چیزی ننوشته بودند، توضیح می‌دهد که «منتشرکنندگان اسامی خودشان متوجه شدند که نام من را به اشتباه در لیست آورده‌اند و چون خودشان اصلاح کردند دیگر لزومی به توضیح من نبود.»

اصلاحات بخواهد، تا ببینیم چه می‌شود

در مورد هیات‌رئیسه او توضیح می‌دهد که رأی همیشه با اکثریت است و زمانی‌که اکثریت تصمیمی را می‌گیرند بقیه هم باید تابع باشند.

ساعی در مورد گمانه‌زنی‌های که خبر می‌داد، شب پیش از رأی‌گیری، اعضای اصللاح‌طلب شورا با ورزشکاران جلسه‌ای داشته‌اند، ضمن تکذیب وجود چنین جلسه‌ای درمورد خودش می‌گوید که «اصلاً در این چند روزه نه با اصلاح‌طلب‌ها و نه با اصولگراها ارتباطی نداشته است.»

او در مورد این‌که آیا در دور بعد، گرایشش به سمت اصلاحات خواهد بود یا خیر، می‌گوید که «به هیچ‌وجه، گرایشی به هیچ لیستی ندارد و مستقل آمده است ضمن این‌که در مورد کاندیدا شدن در دور بعد انتخابات شورا هم هنوز تصمیم نگرفته‌است.»

ساعی اظهار خوشحالی می‌کند که رای‌اش را همیشه مستقل داده و این‌که تا به حال هم هیچ حزبی نخواسته – با توجه به روحیه‌مستقل او- با او جلسه بگذارد. او درمورد این ‌که اگر اصلاحات بخواهد نام او را بر اساس سیاست‌های شورای عالی اصلاحات در لیستش قرا دهد، می‌گوید که «این بستگی به شرایطی دارد که پیش خواهد آمد.»

او در مورد واگذاری املاک شهرداری به یک سری از افراد خاص از سوی شهرداری و درمقابل ان بحث تعاونی‌هایی که آر کارمندان شهرداری پول گرفته‌اند و هنوزبه آن‌ها خانه‌هایشان را تحویل نداده‌اند، به امضای خودش در طرح تحقیق و تفحص اشاره می‌کند و به شدت موافق است که این اتفاق رخ دهد.

ساعی تاکید می‌کند که این افراد حقشان است ملکی را که به آن‌ها قول داده شده و روی ان سرمایه‌گذاری کرده‌اند را دریافت کنند.

واگذاری‌های نجومی در شرایطی که عده زیادی سرپناه ندارند

یک عضو شورای شهر می‌گوید که «سازمان املاک و مستغلات شهرداری اشکالاتی دارد که باعث می‌شود املاک شهرداری را خارج از نظارت شورای شهر واگذار یا هبه کند و یا در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی قرار دهد.»

محسن سرخو ادامه می‌دهد که «املاک شهرداری باید تحت ضوابطی فروخته شود که شواری شهر به تصویب رسانده باشد.»

او توضیح می‌دهد که «حقوق‌های نجومی هم همگی مصوبه هیات امنا و مجامع و هیات‌مدیره‌ها را داشته به این معنا که از لحاظ قانونی بحثی در آن وارد نیست اما این‌که 700 یا 800 میلیون تومان یا یک میلیارد تومان در یک ملک به یک فرد خاص تخفیف بدهند خلاف عرف است و اصلاً پذیرفته‌شده نیست در شرایطی که مردم اکثراً سرپناه ندارند و مشکل مسکن دارند؛ به خصوص زمانی که اسم اعضای شورای شهر مطرح می‌شود. اعضای شورای شهر حکم ناظر بر عملکرد شهرداری را دارند و این‌که بخواهند به صورت فردی با شهرداری وارد معاملاتی شوند کار اشتباهی است. او با بیان این‌که با بردن آبروی اشخاص در سایت‌ها مخالف است، می‌گوید که تمام تخفیف‌هایی که به اشخاص حقیقی داده شده باید برگردند. و این‌ها اموال عمومی هستند و هر دو طرف اجازه ندارند بگیرند یا بدهند.

سرخو می‌گوید که بازرسی کل کشور این اسناد را به 65 نفر داده بود و بالاخره این 65 نفر مسئول دفتر داشته‌اند و با افراد بسیاری در ارتباط بوده‌اند و طبیعی است که این اسناد منتشر شوند.

او در مورد تعلیق تعاونی‌های مسکن کارمندان شهرداری و این برداشت که شهرداری به کارمندان فشار می‌آورد تا آن‌ها به مطرح‌کنندگان فشار بیاورند و این بحث متوقف شود، می‌گوید: تمامی تعاونی‌های مسکنی که در نیمه جنوبی شهر تهران ساخت و ساز کرده‌اند تقریباً از این اشکالات ندارند اما تعاونی مسکن‌هایی که در شمال شهر تهارن مناطق یک و دو و سه، با پنجاه درصد قیمت ملک گرفته‌اند قابل بررسی هستند و من هم سؤال کرده‌ام از شهرداری که آیا غیر از کارکنان شهرداری اسامی دیگری نظیر اسامی هنرپیشه‌ها یا خبرنگاران و... را هم داریم؟

او توضیح می‌دهد که واگذاری به کارکنان شهرداری بلامانع است اما همان هم باید تحت ضوابطی باشد که به تصویب شورای شهر برسد؛ شهرداری همان‌طور که اجازه ندارد منابع نقدی‌اش را سرازخود صرف کند در مورد منابع غیرنقدی هم همین‌طور است.

او می‌گوید که دو بار لیست خواسته از آقای قالیباف و دو سال پیش نامه داده لیست املاکی را آن‌ها واگذار کرده‌اند را بدهند که تا به حال دست او نرسیده است.

سرخو همچنین تاکید می کند این‌که افرادی ملک گرفته‌اند یا نه خیلی از روی لیست، قابل بررسی نیست؛ خیلی‌ها به نام خودشان نگرفته‌اند؛ به نام دیگران گرفته‌اند ولی بهره‌برداری می‌کنند؛ برخی خانه گرفته‌اند؛ برخی مراکز تجاری ساخته‌اند و همه این‌ها باید معلوم شود.

اما او در مورد اسم دو خبرنگاری که او به آن‌ها اشاره کرده بود که در لیست دریافت‌کنندگان از شهرداری قرار گرفته‌اند، گفت: شما بنا را بر این بگذارید ما که این‌جا نشسته‌ایم، قبل از سازمان بازرسی و قبل از افشاگری‌های سایت‌ها از دو سال پیش در جریان واگذاری‌ها بوده‌ایم. این واگذاری‌ها مربوط به سال 92 است و من جرئیات آن و زیر اسامی 150 نفر و مصوباتش و این‌که چه کسانی پای این مصوبات را امضاء کرده‌اند را هم دارم.

او می‌گوید که دنبال مچ‌گیری نیست و دنبال اصلاح کار است و الان این نگرانی را داشته که این خبرنگار که الان در یک کشور دیگر است بار دیگر یک کتاب خاطرات دیگر بنویسد و سال آینده بار دیگر در گرماگرم  انتخابات کتاب خود را به یکی از سازمان‌های مربط به شهرداری غالب کند که آن را در انباری بریزند تا خمیر شود و من گفتم تا قبل از این‌که کتاب خاطرات... مثل خاطرات «دوگل»، جلوی آن را بگیریم.

سرخو می‌گوید که تشکر می‌کند از افرادی که به او رأی ندادند چون علاقه‌ای ندارد که با این سن و سال درجایگاه هیات‌ رئیسه بنشیند و این‌که چون او تابع کارجمعی است پذیرفته که درلیست اعضای هیات‌رئیسه باشد و الا خودش به سر سوزنی علاقه‌ای به این کار نداشته است. او می‌گوید که اصلاً اعتقاداتی به جلسات پیش از برگزاری انتخابات نظیر جلساتی که می‌گویند اصلاح طلب‌ها با ورزشکارها داشته‌اند، ندارد.

مسجدجامعی: حافظی شجاعت دارد

احمد مسجدجامعی درمورد تجمع کارکنان و اعتراض هم مردم و هم کارمندان شهرداری، می‌گوید که این یک گزارش است و قرار است شهرداری راجع به آن نظراتش را بدهد و از سوی دیگر برخی از دریافت‌کنندگان همکاران ما هستند و می‌گویند که برای املاکشان سند و مدرک دارند؛ گزارشی داده شده و باید پاسخ آن داده شود و درون آن ممکن است تخلفی هم اتفاق افتاده باشد نه این‌که تخلفی نباشد و تبعا باید به این تخلف‌ها رسیدگی شود.

او با تلخ خواندن فضا به وجود گروه‌های حقیقت‌یاب تاکید می‌کند.

مسجد جامعی در مورد حضور افرادی مثل آقای حافظی در لیست اصلاحات می‌گوید: آقای حافظی کارشناس بسیار خوبی هستند و شجاعت دارند و بودن چنین آدم‌هایی در شورا خوب است ضمن این‌که سابقه هم دارد.

طرح مجلس را پیش از این مسجدجامعی مطرح کرده بود

مسجدجامعی می‌گوید: ما در دوره گذشته به برخی از اعضای غیر اصللح‌طلب پیشنهادهایی دادیم که در لیست اصلاح‌طلب‌ها قرا بگیرند و خودان نپیذفتند به این دلیل که می‌گفتند شورا منشاء اثر نیست و اختیارات لازم را ندارد و برخی هم ترجیح می‌دادند که در لیست دیگری باشند و این کموضوع در شورای چهارم هم حاکم است و برخی افراد چهره‌های حزبی نیستند برای نمونه آقای دنیامالی که پیشنهاد خود من هم بود و رای‌اش هم رأی آقای شهردار نبود.

با این اوصاف ابتکاری را که در مجلس شورای اسلامی مبنی بر قرارگرفتن افرد اصولگرا و مستقل در لیست اصلاح‌طلب‌ها به کار برد، پیش از این مسجدجامعی در انتخابات شورا به کار برده بود هرچند این اتفاق رخ نداد.

آتش زیر خاکستر

اما نگاهی به اسامی افرادی که طرح تحقیق و تفحص از شهرداری را امضاء کردند، این سؤال را در ذهن هر شهروندی می‌تواند به جای بگذارند که چرا افرادی که به آن‌ها اتهام دریافت املاک از شهرداری وارد شده بود- به استثنای هادی ساعی-، این نام هرا امضاء نکردند؟ آیا آن‌ها با این عمل می‌خواهند بگویند که موضوع را به کلی قبول ندارند یا این‌که نمی‌خواهند نامشان در کنار نام امضاءکنندگان لیست که بیشتر اصلاح‌طلب‌ها هستند، قرار بگیرد؟

به نظر می‌رسد با این قبیل اعمال نمی‌توان استقلال خود را آر احزاب نشان داد؛ شاید مستقل‌ترین فردی که هم‌اکنون عضو شورای شهر است، رحمت‌الله حافظی باشد که با این‌که اصلاح طلب‌ها بهخ او رأی ندادند باز هم نامش در لیست تحقیق و تفحص دیده می‌شود.

او پس از این‌که یک رأی کسب کرد، گفت: «مدعیان اصولگرایی تحمل اصولگرای منتقد را ندارند. امسال کاندیدای نایب رئیسی شدم تا ثابت شود و در تاریخ شوراها ثبت شود که مدعیان اصولگرایی در شورا تاب و تحمل منتقد اصولگرای خود را نیز ندارند.»

افزودن نظر جدید