- کد مطلب : 6451 |
- تاریخ انتشار : 2 دی, 1393 - 10:05 |
- ارسال با پست الکترونیکی
در یزد چه خبر است؟
به گزارش امید،دو سال قبل طرحی با عنوان تدفین 8 شهید گمنام در میدان امیرچخماق یزد، از سوی کمیته جستجوی مفقودین ستاد نیروهای مسلح مطرح شد که با مخالفت استانداری وقت، اجرای آن متوقف ماند. با اینحال طی 20 روز گذشته، اجرای این طرح دوباره از سرگرفته شد، اما اینبار ساعتی پیش در اقدامی غیرقانونی پیکر 8 شهید گمنام توسط عدهای متحصن خاکسپاری شدند.
این درحالی است که طبق توافقات صورت گرفته در جلسه شورای تامین استان که روز شنبه به صورت اضطراری برای تصمیمگیری همین موضوع برگزار شده بود، محل دفن شهدا از محوطه امیرچخماق به ضلع شرقی این میدان منتقل شد. با اینحال پس از اخذ این تصمیم، عدهای متحصن که گفته میشود در هر ساعت به تعداد آنها اضافه میشد، میدان را قرق کردند و مانع از انجام تصمیمات شواری تامین استان شدند.
پیش از این نیز در اقدامی غیرقانونی و در حالی که عصر روز شنبه جلسه شورای تامین با حضور نماینده ولی فقیه برگزار میشد، قبرهای کنده شده در حال آجرچینی بودند. با اینحال هیچ نهاد قانونی و اجرایی در استان مانع از فعالیتهای غیرقانونی نشد.
پس از برگزاری جلسه شورای تامین استان، روز یکشنبه (30 آذرماه) استانداری یزد طی بیانیهای از مردم یزد دعوت کرد تا در روز سه شنبه 2 دی ماه ساعت 9 صبح در مراسم تشییع و تدفین هشت شهید گمنام که از صحن قدس امامزاده جعفر (ع) تا ضلع شرقی مجموعه امیرچخماق برگزار می شود حضور یابند.
به گزارش اداره کل روابط عمومی استانداری یزد قرار بود، مراسم تشییع و تدفین این شهدا، از صحن قدس امامزاده جعفر (ع) تا ضلع شرقی مجموعه امیر چخماق برگزار می شود و ضلع شرقی مجموعه امیر چخماق، به نام باب الشهدای حسینیه ی امیر چخماق نامگذاری میشود.
این درحالی است که یکروز قبل از وعده استانداری، شهدا به طور غیرقانونی در محوطه اصلی میدان تاریخی امیرچخماق خاکسپاری شدند.
همچنین پیش از این مدیر کل میراث فرهنگی یزد نیز مخالفت خود را با اجرای دفن شهدای گمنام در میدان تاریخی امیرچخماق اعلام کرده بود.
وی به سه دلیل مخالف اجرای این طرح بود. نخست اینکه طبق ضوابط و قوانین حاکم بر ثبت اماکن تاریخی هرگونه دفن اموات در این قبیل اماکن یا محوطههای تاریخی ممنوع است. دوم آنکه فعالیتهای پژوهشی در محدوده امیرچخماق، اعمم از فعالیتهای باستانشناسی آن تکمیل نشده و به همین علت هرگونه حفاری به هر دلیلی منجر به مخدوش شدن لایههای باستانی و تداخل در روند مطالعات علمی است؛ و سوم آنکه خود مجموعه امیر چخماق دارای طرح نجات بخشی است. همانطور که میدانید احتمال ریزش یکی از مناره ها وجود دارد که برای جلوگیری از بحث تخریب آن باید طرح هایی اجرا شود. به عنوان مثال ممکن است نیاز به گودبرداری و سایر اقدامات حفاظتی و مرمتی داشته باشد.
از سوی دیگر "درویش امیری"، معاون امور استانها و مجلس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در گفتگو با رسانهها اعلام کرد که دفن شهدا در میدان تاریخی امیرچخماق یزد پیامدهای خوبی ندارد که از آنجمله احتمال ثبت نشدن این میدان در فهرست میراث جهانی است.
همچنین در پی اتفاقات میدان امیرچخماق یزد، سازمان میراث فرهنگی بیانیه ای صادر کرد.
به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی ، در این بیانیه آمده است:
«پیکر مطهر و معظم شهیدان هر جا آرام گیرد یاد مبارک و آرامبخش و بهجتانگیز خود را در فضا میپراکند و صفا و معنویت میآفریند.» مقام معظم رهبری.
فرهنگ شهادت بالاترین فرهنگها است و سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ، حفاظت از این میراث معنوی برجسته را جزو وظایف ذاتی و بنیادین خود می داند.
موضوع حفاظت از میراث فرهنگی، از اساس با موضوع حفاظت از ارزش های مذهبی و ملی کاملا مشترک و منطبق می باشد. به این دلیل می بایست تمام توان نسل حاضر، معطوف معرفی فهم ارزش های برجسته و ممتاز ایرانی اسلامی شود.یکی از راه های انجام این کار ، ثبت ملی و جهانی میراث فرهنگی کشور بوده و هست که نشان دهنده درک مردم از ارزش های یک اثر و فهم دیگر جوامع از فرهنگ این کشور و شهرهای مختلف آن خواهد بود. به ویژه که این شهر، دارالعباده یزد باشد.
طی ده روز گذشته با توجه به اینکه حفظ حرمت شهدای گمنام یادگار هشت سال دفاع مقدس به عنوان پر افتخار ترین منازعه نظامی ایران در چند قرن اخیر بر همه مردم و مسئولین کشور واجب بوده و باید محل دفن پیکر مطهر شهدا در مکان هایی انتخاب شود که موجب حفظ شئونات و حیثیت آنها و پناهگاهی برای عاشقان انقلاب اسلامی ایران و ارزش های دفاع مقدس باشد بر این اساس، با توجه به مغایرت های قانونی حاکم بر حفاظت از اماکن فرهنگی و تاریخی در این اقدام و ضرورت عملیات استحکام بخشی مجموعه تاریخی امیر چخماق یزد برای ثبت جهانی آن و سایر حساسیتهایی که در این موضوع وجود داشت بنای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، برطرف کردن مشکل به دور از جنجال و هیاهو بود.
مجموعه تاریخی امیر چخماق بالغ بر چند دهه است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و لذا هرگونه اقدام در آن منوط به رعایت ضوابط حفظ آثار تاریخی و فرهنگی کشور است. از طرفی این بنا به دلیل نشست زمین و مشکلات فنی دچار آسیب شده است و نیاز به اقدامات استحکام بخشی دارد. به نظر این سازمان موضوع انتخاب مکان و طراحی یادمان شهدا باید با استفاده از ظرفیتهای معماری ملی و جهانی انجام شود تا خود نیز میراث معماری آینده کشور محسوب شود.چنانچه در بسیاری از کشورهای جهان فاخرترین طرح و معماری را برای چنین اماکنی انتخاب می کنند.
از زمان طرح موضوع دفن پیکر مطهر شهدای گرانقدر در مجموعه تاریخی امیر چخماق یزد، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اطلاع از جوانب متعدد این موضوع حساسیت خانواده محترم شهدا و فهم مردم فرهنگی و متدین یزد، راه حل های قانونی و منطقی که در برگیرنده حفظ و حراست از ارزش های دفاع مقدس باشد را به طور روشن به شرح زیر به مسئولین محترم استان اعلام کرد که با استقبال ایشان مواجه شد.
مدیر کل میراث فرهنگی استان در جلسات محلی و نیز با مکاتبات مختلف، دلایل فنی ، فرهنگی، ضوابط ملی و جهانی ، قوانین موجود را متذکر شد. علاوه بر این پیگیری، مکاتبات و مذاکرات متعدد ریاست سازمان با نهادهای مختلف از جمله ستاد فرماندهی کل قوا، وزارت کشور، وزارت اطلاعات ، فرمانده کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح و نماینده ولی فقیه و امام جمعه یزد و مسئولین اجرایی استان یزد انجام شده و معاون حقوقی و امور مجلس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری نیز برای تشریح مواضع سازمان و موارد قانونی ذی ربط به یزد اعزام شد و در جلسه شورای تامین استان در روز شنبه 29 آذرماه 93 شرکت کرد . همچنین طی مکاتبات و مذاکرات متعدد معاونت میراث فرهنگی سازمان با استاندار و معاونین استانداری یزد و دیگر مسئولین مربوطه ، صراحتا ملاحظات سازمان به لحاظ قوانین ذی ربط اعلام شد و راه حل های مختلفی برای حل مشکل ارایه گردید.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تلاش کرد با رایزنی و مشاوره های لازم شرایط مطلوبی حاصل شود. تا ظهر روز یکشنبه 30 آذر ماه با توجه به تاکیدات مسئولین و نظر دلسوزان استان قرار بر استفاده از مکانی در ضلع شرقی مجموعه مذکور بود. مکانی که قدمگاه مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) در خلال سفر معظم له به استان یزد بوده و مورد توافق مسئولان قرار گرفت.
علاوه بر این، با توجه به توصیه مقامات مختلف و وزارت کشور به استاندار یزد ، مکان های جدیدی برای دفن پیکر مطهر 8 شهید گمنام در مسجد حضیره یزد یا مسجد مصلی مطرح شده بود.
روز اول دی ماه نیز پیگیری های مکرر مدیران سازمان میراث فرهنگی برای اجرای مصوبه شورای تامین استان ادامه داشت تا اینکه ظهر امروز اقدامی خلاف مصوبات شورای تامین استان و شهرستان یزد و تاکیدات مسئولان عالی رتبه کشور انجام شد.
آنچه به مردم عزیز کشور باید گزارش شود آن است که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تمام اهتمام خود را از طریق مسئولان ذی ربط و قانون به دور از هیاهو و جنجال سازی و نیز با مذاکرات غیر علنی برای حل مشکل به طرق قانونی به عمل آورده اما عوامل ذیربط با بی مهری نسبت به میراث فرهنگی و تاریخی و قوانین کشور علی رغم مصوبات شورای تامین استان یزد و توصیه مسئولین ملی و استانی مبنی بر جابجایی محل یاد شده اقدام نمودند.
بدیهی است مسئولیت هر گونه عواقب فرهنگی و تاریخی و حفاظت از بنای مذکور متوجه کسانی است که بر خلاف قوانین مرتبط و تصمیمات مراجع قانونی استان، اقدام به این کار کرده اند.
امیدواریم مسئولین همه بخش های مختلف، نهادها و سازمان ها و دستگاه های اجرایی در کلیه امور خود را مقید به رعایت قوانین و مقررات مربوطه دانسته و از ایجاد تنش جلوگیری کنند.
افزودن نظر جدید