تحلیل‌های رسانه‌های اصولگرا از آرایش سیاسی انتخابات

تحلیل ها حول سه یا چهار کاندیدا می چرخد. رسانه های اصولگرا هر یک از زاویه ای به بررسی وضعیت کاندیداهای ریاست جمهوری و سناریوهای احتمالی پیش رو در عرصه انتخابات می پردازند.

به گزارش امید، پس از پایان مهلت ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری بازار تحلیل داغ است. تحلیل هایی که بیش از همه از اردوگاه اصولگرایان منتشر می شود. در اردوگاه اصلاح طلبان اوضاع شفاف تر است. کاندیدای نهایی آن ها یک نفر است، آیت الله هاشمی رفسنجانی. اما در اردوگاه اصولگرایان تعدد نامزدها وجود دارد که کار را پیچیده کرده است. از سوی دیگر اسفندیار رحیم مشایی هم با سنگ تمام دولت در عرصه حاضر شده است.

تحلیلگران اصولگرا و رسانه های این جریان هر یک با زاویه دیدی سعی در شفاف کردن صف آرایی ها انتخاباتی دارند. رسانه ها و تحلیلگران تندرو هاشمی و مشایی را در یک کفه ترازو قرار می دهند و اصولگرایان و سوم تیری ها را در کفه دیگر.

مدیر مسئول روزنامه کیهان امروز در یادداشتی سعی کرد این آرایش را تبیین کند. حسین شریعتمداری هاشمی و مشایی را در یک کفه قرار داد و قائل به ایجاد پیوند میان "جریان انحراف" و "جریان فتنه" شد. کیهان هاشمی را کاندیدای "فتنه" دانست.

شریعتمداری نوشت: «براي ائتلاف با اصحاب فتنه مانند هر معامله ديگري پاي داد و ستد در ميان است. حلقه انحرافي اگرچه هويت ندارد ولي دست گشاده‌اي بر رانت قدرت و ثروت دارد. و اين همان امتيازي است که به اصحاب فتنه داده است و از سوي ديگر اصحاب فتنه در مقابل برخورداري از رانت قدرت و ثروت حلقه انحرافي، اين حلقه را در بازي بعدي مي‌پذيرد.»

به این ترتیب روزنامه کیهان به گونه ای قائل به وجود دو قطبی «فتنه و انحراف- اصولگرایان و نیروهای انقلاب" در عرصه انتخابات است. این رویکرد به گونه ای دیگر در تحلیل سایت های تندرو اصولگرا نیز وجود دارد.

رجا نیوز که نزدیک به جبهه پایداری است و از کاندیداتوری باقری لنکرانی حمایت می کرد پس از حضور ناگهانی سعید جلیلی در ستاد انتخابات کشور غافلگیر شد. گروه پایداری تلاش فراوانی را صورت داد که سعید جلیلی را قانع کند که به عنوان کاندیدای رسمی آن ها در عرصه انتخابات حاضر شود ولی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان تن به خواست پایداری نداد و پس از معرفی کاندیدای آن ها در عرصه انتخابات حاضر شد تا نشان دهد ارتباطی با این گروه ندارد.

با این حال حضور جلیلی وضعیت پایداری را با مشکل روبه رو کرد. سایت رجا نیوز نیز که از رسانه های این جریان است سعی در تببین گفتمان گروه پایداری دارد.  این سایت نیز قائل به وجود یک دوقطبی در انتخابات است. دو قطبی "سازش- مقاومت"، براساس این تحلیل هاشمی رفسنجانی و رحیم مشایی در جبهه سازش قرار می گیرند و جلیلی و لنکرانی در جبهه مقاومت. "رجانیوز" دیگر کاندیداها را جدی تلقی نمی کند و آن ها را در تحلیل خود حذف کرده است! در تحلیل رجانیوز فقط طیف دولت، اصلاح طلبان و گروه پایداری دیده شده است.

پایه تحلیل رجانیوز برای قرار دادن مشایی و هاشمی در جبهه سازش، رویکرد این دو درباره مسائل سیاست خارجی است. این سایت نوشت: «اسفنديار رحيم مشايي كه پيش از اين از دوستي با مردم اسرائيل سخن گفته بود و اين روزها از مذاكره با امريكا سخن مي‎گويد، در كنار هاشمي رفسنجاني كه به تازگي گفته بود با اسرائيل سر جنگ ندارد و آرمان فلسطين را از يك آرمان اسلامي به يك موضوع عربي تقليل داده بود.» رجا نیوز و کیهان هر دو  جبهه مشایی- هاشمی را وابسته به خارج از کشور و دشمنان انقلااب و اسلام می دانند.

اما در رسانه های اصولگرا تحلیل های دیگری نیز دیده می شود. تحلیل هایی که قائل به وجود یک انتخابات سه قطبی بدون حضور کاندیدای دولت است. در این تحلیل ها اسفندیار رحیم مشایی رد صلاحیت شده تلقی می شود. این در حالی است که در تحلیل کیهان و رجانیوز اسفندیار رحیم مشایی به نوعی یکی از قطب های انتخابات به حساب می آید.

سایت "الف" وابسته به احمد توکلی امروز در تحلیلی انتخابات را سه قطبی توصیف کرد. براین اساس هاشمی رفسنجانی در یک سو، سعید جلیلی در سوی دیگر و محمد باقر قالیباف ضلع سوم رقابت است.

"الف" در تحلیل خود چند فرض را وارد کرده است. قالیباف کاندیدای ائتلاف پیشرفت است. مشایی ردصلاحیت می شود. سعید جلیل کاندیدای سوم تیری هاست و نامزد اصولگرایان سنتی رای چندانی نخواهد گرفت.

این سایت با این چند فرض در تحلیل "رای خور" قالیباف را به عنوان کسی تلقی کرده است که می تواند از سبد رای هاشمی  برداشت کند.

الف معتقد است که قالیباف به دنبال جذب آرای طبقه متوسط شهری است و هاشمی هم همینطور، در نتیجه بخشی از سبد رای این دو یکی است.

این سایت رقابت هاشمی و جلیلی در دور دوم را باز تولید انتخابات 88 دانست به گونه ای که سبد رای هاشمی همان سبد رای موسوی است و سبد رای جلیلی همان سبد رای احمدی نژاد است.

سایت وابسته به احمد توکلی سناریو دیگری را نیز بررسی کرده است که آن هم این است که جلیلی و قالیباف به دور دوم انتخابات برسند، در این حالت انتخابات غیر قابل پیش بینی می شود.

در طرف دیگر تحلیل ها نیز برخی رسانه های اصولگرا رقابت اصلی را میان سه قطی هاشمی، جلیلی و قالیباف می دانند با این تفاوت که وزن هاشمی و قالیباف بیش از جلیلی است و توانایی های قالیباف را بالاتر از جلیلی ارزیابی می کنند. سایت های فردا و شفاف از زمره این رسانه ها هستند.

افزودن نظر جدید