- کد مطلب : 7419 |
- تاریخ انتشار : 13 فروردین, 1394 - 09:40 |
- ارسال با پست الکترونیکی
ماراتن ایران و 1+5 در خط پایان
به گزارش امید، لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه پس از بازگشت به لوزان برای پیوستن مجدد به مذاکرات هسته ای اعلام کرد:« ما تنها چند متر با خط پایان فاصله داریم اما در عین حال به خوبی می دانیم که چند متر پایانی دشوارترین بخش است.» او همچنین گفت این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. فابیوس افزود در این میان همچنین موضوع منع گسترش تسلیحات هسته ای و « تعامل دوباره ایران با جامعه بین المللی » مطرح است.
فابیوس به جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و دیگر همتایانش از آلمان و انگلیس و همچنین به مدیران سیاسی روسیه و چین پیوست. یک مقام آمریکایی تأیید کرد کری با محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود و همچنین هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اواخر شب نشستی چهار ساعته برگزار کرد .
دیپلمات بلندپایه آمریکایی سپس در ساعت یک و 20 دقیقه بامداد به دیدار فابیوس و فرانک والتر اشتاینمایر همتایان فرانسوی و آلمانی خود رفت و چند دقیقه بعد نیز مذاکرات را با ظریف و اشمید از سر گرفت.
ظریف پیشتر در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد:« ایران آمادگی خود را برای تعامل اعلام کرده است و اکنون زمان آن فرا رسیده است تا شرکای ما در مذاکرات فرصت را غنیمت بشمارند. » ظریف همچنین گفت ایران نشان داده است که خواهان داشتن « روابطی حسنه » با جهان است ، اما « در مقابل زور و زیاده خواهی ها تسلیم نخواهد شد.»
پس از 18 ماه برگزاری مذاکرات فشرده هنوز مشخص نیست آیا شش قدرت جهان و ایران می توانند بر سر چارچوب سیاسی توافق نامه جامع هسته ای به توافق برسند و بدین ترتیب مانع از دست یابی ایران به یک بمب هسته ای شوند یا خیر.
هدف تبدیل این توافق سیاسی به توافق نامه جامع هسته ای تا روز 30 ماه ژوئن بر اساس تعهدات فنی خاص است ، زمانی که مدت زمان توافق نامه موقت هسته ای - که در نوامبر 2013 حاصل و سبب محدود شدن فعالیت های هسته ای ا یران در ازای کاهش نسبی تحریم ها شد - به پایان می رسد.
موفقیت در حصول چنین توافق نامه ای به بن بست 12 ساله در این زمینه پایان خواهد داد. ناکامی در انجام چنین کاری نیز ممکن است آمریکا و اسرائیل را در مسیر دست زدن به اقدام نظامی با هدف متوقف کردن برنامه هسته ای ایران قرار دهد.
کاخ سفید اعلام کرد مذاکرات همچنان « سازنده » است و پیشرفت هایی نیز حاصل شده است. جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد:« اما اگر ما در شرایطی قرار داشته باشیم که احساس کنیم مذاکرات به بن بست رسیده است در آن صورت، آمریکا و جامعه بین المللی آماده کنار کشیدن از مذاکرات است.»
با وجود از دست رفتن مهلت ضرب الاجل نیمه شب سه شنبه، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه قبل از ترک لوزان در روز چهارشنبه درباره « توافق کلی درباره همه ابعاد توافق نامه نهایی » ابراز امیدواری کرد . عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران نیز در این باره ابراز امیدواری و اعلام کرد بر این باور است که « در پایان روز ما قادر خواهیم بود به نتیجه برسیم و بیانیه ای درباره همه موضوعات » صادر خواهد شد.
او همچنین گفت دو موضوع مهم همچنان باقی مانده است ، راهکار برداشتن تحریم ها علیه جمهوری اسلامی و موضوع تحقیق و توسعه تجهیزات هسته ای جدید. قدرت های جهان از ایران می خواهند برنامه هسته ای خود را محدود کند تا بدین ترتیب، مدت زمان « فرار هسته ای » مورد نیاز برای به دست آوردن مواد هسته ای کافی به منظور ساخت یک بمب افزایش یابد. ایران ادعاها را درباره تلاش برای ساخت سلاح هسته ای رد می کند و مذاکره کنندگان ایرانی به صورت سخت گیرانه ای تحت فشار قرار دارند تا بدون کاهش تحریم ها با محدود شدن برنامه هسته ای ایران موافقت نکنند.
قدرت های جهان همواره از برداشتن یکجای تحریم ها خودداری کرده اند و به جای آن ترجیح می دهند مرحله به مرحله این تحریم ها را کاهش دهند تا در صورت نقض مفاد توافق نامه هسته ای از سوی ایران بتوانند بار دیگر تحریم ها را اعمال کنند. اگر چارچوب کلی که مذاکرات بر سر آن در جریان است متضمن تعهدات قاطعانه از سوی ایران نباشد ، ممکن است باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در خنثی کردن تلاش های مخالفان جمهوری خواه خود برای تصویب تحریم های جدید علیه ایران با دشواری هایی مواجه شود. مذاکره کنندگان ایرانی همچنین تحت فشارهای تندروهای داخلی قرار دارند تا امتیازات زیادی به طرف مقابل ندهند و این در حالی است که آنها باید به وعده حسن روحانی رئیس جمهور ایران درباره موفقیت در لغو تحریم ها جامه عمل بپوشانند. جمهوری خواهان آمریکایی بیم آن دارند که ایران همچنان قادر خواهد بود بمب بسازد ، موضوعی که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز درباره آن ابراز نگرانی کرده است. این در حالی است که به صورت گسترده ای گفته می شود این خود اسرائیل است که زرادخانه هسته ای در اختیار دارد. نتانیاهو در سخنرانی اخیر خود در کنگره آمریکا درباره دست یابی به توافقی بد هشدار داد که « صلح جهان و امنیت اسرائیل و خاورمیانه را به خطر می اندازد.»
افزودن نظر جدید