مجلس جدید و مدیریت واحد شهری

علی نوذرپور-با آمدن احمدی‌نژاد به دولت، تمامی کادر مدیریتی وزارت کشور تغییر کرد. احمدی‌نژاد رفت بعد از آنکه کلی از ساختارها و منابع انسانی گذشته فرو کوبیده شد.بعد از آن دولت روحانی با فداکاری دکتر عارف و از خودگذشتگی این مرد بزرگ و عارف سیاست ایران روی کار آمد و بارقه‌های امید در جامعه مایوس از عملکرد گذشته شکل گرفت.

 در این اوضاع و احوال، معاون جدید عمرانی وزیر کشور از نگارنده دعوت به کار کرد و مجددا معاونت امور شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها را بر عهده گرفتم؛ یک روز قبل از معارفه زمانی که هنوز در دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام بودم، معاون وقت عمرانی وزیر کشور، نامه‌‌ای که قالیباف به انضمام یک جلد کتاب به وزیر کشور داده بود، برای بررسی و اعلام نظر برایم ارسال کرد. کتاب پیوست «پیش‌نویس قانون جامع مدیریت شهری» بود. هم‌زمان شهردار وقت تهران در یک تشریفات اداری، پیش‌نویس یادشده را به رئیس وقت مجلس داده بود. آن پیش‌نویس پس از دو سال بحث و بررسی با حضور همه عوامل ذی‌نفع و با مسئولیت و مشارکت استانداری‌ها و شهرداری‌های کشور و نیز سازمان‌های مردم‌نهاد در حوزه مدیریت شهری و اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌ها تبدیل به پیش‌نویس لایحه‌‌ای شد به نام «مدیریت شهری». پیش‌نویس لایحه یادشده بالاخره در سال 1394 با امضای وزیر کشور تقدیم دولت شد و یک سالی نیز در کمیسیون خاص امور کلان‌شهر تهران و سایر کلان‌شهرها مورد بحث و بررسی قرار گرفت و دو بار نیز کلیات آن در هیئت دولت مورد بحث قرار گرفت. اما به واسطه مخالفت جدی اکثریت وزرا، پیش‌نویس لایحه فقط در حد پیش‌نویس باقی ماند. بعدها مجلسی‌ها همان لایحه را تحت عنوان «طرح» به جریان انداختند. مدتی هم در کمیسیون‌های مختلف بررسی شد و در نهایت نیز به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسید. به‌زودی مجلس جدید آغاز به ‌کار خواهد کرد و قالیباف، یکی از چهره‌های اصلی آن است. کسی که بیش از یک دهه شهردار تهران بود و به دفعات از ضرورت تشکیل مدیریت واحد شهری سخن گفته بود و پیش‌نویس اولیه لایحه که حاصل سال‌ها مطالعه و بررسی محققان و مدیران شهری بود در ابتدای دولت اول روحانی به دولت و مجلس تقدیم کرده بود.

در ادامه، بحث و بررسی آن در وزارت کشور و کمیسیون تخصصی دولت، مدیران، معاونان و خودشان در نهایی‌شدن پیش‌نویس لایحه همکاری داشتند. هر چند در ادامه بررسی آن در یکی از جلسات «کمیسیون خاص امور کلان‌شهر تهران و سایر کلان‌شهرها» گفته بود که این لایحه به سرانجامی نخواهد رسید مگر آنکه اجماع رؤسای سه  قوه باشد و عزمی ملی برای تحقق این امر فراهم آید و بدون این هماهنگی با صرف اراده و خواست شهرداران و وزارت کشور به جایی نخواهد رسید. حال در موقعیتی هستیم که پیشنهاددهنده لایحه یادشده در مجلس حضور دارد و دولت روحانی نیز حداقل یک سال تا انتها فاصله دارد. آیا قالیباف همچنان بر اعتقاد خود هست و این ایده‌اش را عملی خواهد کرد؟ آیا روحانی به قول خود مبنی بر ارائه لایحه مدیریت شهری به مجلس همچنان استوار است؟ آیا شهرداران، اعضای شوراهای اسلامی شهرها خواهند توانست با تحقق این وعده قانونی برنامه‌های توسعه میان‌مدت کشور را در این دوره ببینند. نگارنده هم از ابتدای خدمت در وزارت کشور یعنی از سال 1370 تا انتهای آن سال 1395 و  هم‌اکنون در شهرداری تهران با این ایده و قاعده صحیح در نظام اداره شهرهای کشور زندگی کرده‌ام و امیدوارم که بالاخره کشور بتواند از ظرفیت قانون اساسی و با استفاده از تجارب شهرهای موفق، مدیریت واحد شهری را  محقق کند.

+شرق

افزودن نظر جدید