- کد مطلب : 12788 |
- تاریخ انتشار : 11 دی, 1395 - 11:09 |
- ارسال با پست الکترونیکی
اعظم طالقانی: نقش پدرم در انقلاب با یک سریال کمرنگ نمیشود
سریال معمای شاه به کارگردانی محمد ورزی، 80 قسمت دارد که اکنون در حال پخش از شبکه یک سیما است. سریالی با ژانر تاریخی که سعی کرده آنچه قبل از انقلاب اسلامی تا زمان خروج شاه از ایران و به رهبری رسیدن آیت الله خمینی، بر کشور را روایت کند. هر چند که به گفته کارگردان این فیلم هزینههای میلیاردی صرف ساخت فیلم و همچنین5 سال هم زمان برای ساخت آن صرف شده اما به گفته برخی منتقدان این سریال، روایتی جهت گیرانه دارد. چراکه با حذف برخی شخصیتهای تأثیرگذار و کمرنگ جلوه دادن نقش تاریخی آنها و همچنین روایتهایی از شخصیتهایی چون آیت الله طالقانی، این جهت گیری بیش از پیش به چشم میآید. در همین زمینه چندی پیش سید محمود کاشانی فرزند آیتالله کاشانی هم به این سریال اعتراض کرد و گفت که سازندگان سریال قصد دارند بر ایستادگی کاشانی در برابر مداخله بیگانگان سرپوش بگذارند. وی همچنین محمدرضا ورزی کارگردان این سریال را به دروغ پردازی در «پدرخوانده» و «کاخ تنهایی» متهم کرده بود.حال اما اعظم طالقانی، فرزند آیت الله طالقانی هم به جرگه منتقدان این سریال پیوسته است. او در گفتوگو با «امید ایرانیان» تاکید میکند که برخی واقعیتها در سریال مذکور تحریف شده است و برخی شخصیتهای تأثیرگذار –تا قسمتهای پخش شده این سریال -حذف شدهاند که تحریف تاریخ به معنای واقعی است.
مشرح این گفتوگو در ادامه میآید:
خانم طالقانی، به نظر شما سریال معمای شاه به کارگردانی محمد ورزی که این روزها از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در حال پخش است، تا چه اندازه توانسته واقعیت شخص آیت الله طالقانی را به تصویر بکشد و آن چه که به تصویر میکشد تا چه حد با واقعیتی که شما از ایشان میشناسید، مطابقت دارد؟
آن چه که سریال معمای شاه از پدر من، آیت الله طالقانی به تصویر کشیده است، از نظر ما شاید پنجاه درصد و در بهترین حالت، شصت درصد مطابق واقعیت ایشان است.
در قسمتی از سریال معمای شاه که دوشنبه، ششم دی ماه جاری پخش شد، آیت الله طالقانی در زندان در حال مصرف سیگار تصویر شدهاند. فارغ از سنجش و قضاوت مصرف سیگار، آیا این تصویر مطابق با واقعیت است؟
بله در قسمتی از این سریال که اخیراً پخش شد، ایشان در حال مصرف سیگار بودند. من باید نکتهای را عرض کنم، اینکه شما جوانها تقصیر ندارید. در آن دوران نبودید و از برخی مسائل خبر ندارید. اما توصیهام این است که بیشتر تحقیق و مطالعه کنید. اگر تاریخ را بخوانید میبینید که در آن دوران فشار زیادی بر ایشان تحمیل میشد. پدرم تا اندازهای در فشار بودند که حتی در این سریال هم نصیری میگوید «چه قدر طالقانی به زندان رفته و بیرون آمده است.» پاکروان هم در پاسخ به تصیری میگوید «حال این دفعه میفرستمش زندان و زمینگیرش میکنم». اتفاقاً ایشان را فرستادند و 10 سال هم محکومش کردند.
در آن زمان من متوجه بودم مصرف سیگار ایشان نه به خاطر تفریح بلکه به خاطر فشارهایی بود که بر ایشان تحمیل میشد. با تمام آن احوال، ایشان سعی میکردند به خودشان مسلط باشند. اما پس از این زندان آخری که پنج سال مدتش بود و با آیت الله منتظری با هم آزاد شدند، یک روز به منزل ما آمدند و گفتند «من میخواهم با خودم خلوت کنم. میخواهم به خودم فکر کنم». به ایشان گفتم «یعنی چه که میخواهید با خودتان خلوت کنید»؟ گفتند «یعنی این که من از خانوادهام توقعی ندارم که از من پذیرایی کنید یا نکنید، فقط میخواهم در خلوت خودم باشم». من واقعاً نمیدانستم این جمله که میخواهم با خودت خلوت کنم یا خودسازی کنم و غیره یعنی چه. فکر میکردم ایشان میخواهند به سر و وضع، لباس و این مسائل خود بپردازند و توجه بیشتری کنند. بعداً متوجه شدم که منظور ایشان از آن شرایط چه بوده است. بنابراین میخواهم بگویم که ایشان همیشه و همه جا هم سیگار نمیکشیدند. معمولاً با خودشان خلوت میکردند. بنابراین با نشان دادن این تصاویر نه نقش پدرم در انقلاب کمرنگ میشود و نه اینکه چهره او مخدوش میشود.
سپس انقلاب سال 1357 پیش آمد و ایشان در آن شرایط باز هم منزلشان پایگاه انقلاب شده بود؛ منزل تبدیل به دفتر شد. اما ایشان مجبور بودند جایی تهیه کنند چرا که مردم مرتباً امانتهایی به دفتر ایشان میآوردند ؛ از پول گرفته تا جواهر و اسلحه که باید جمعآوری میشدند، محاسبه میشدند و به محلهها میرسیدند.
پس در واقع به نظر شما، مصرف سیگار ایشان به دلیل فشارهای خاص و زیادی بود که رویشان وجود داشت. درست است؟
بله. بنا بر آن چه که پیشتر گفتم، ایشان همیشه شرایط خاصی داشتند و زیر فشار زیادی بودند. هنگامی که ایشان به بافق کرمان تبعید شده بودند، من هم کنارشان بودم، میدیدم که شب تا صبح ایشان بیدار میشوند، دستش را به پشتش میزند و دائم راه میرود و برای اعدامهایی که در تهران صورت میگرفت، مثنوی، قرآن و نماز میخواند. شب تا صبح ایشان در فشار بود و اصلاً خواب نداشت.
من از ایشان میخواستم که کتابهای تفاسیرشان را کامل کنند. اما ایشان به من پاسخ دادند که «من باید دو تا لومینال 5 بخورم تا بتوانم یک ساعت بخوابم. من نمیتوانم استراحت کنم که فکرم را آزاد کنم برای نوشتن تفاسیر. شرایطم شرایط خیلی سختی است».
ایشان 69 سال داشتند که از دنیا رفتند ولی این قدر ناراحتی کشیده بودند که اندازه نداشت. من زندان رفتنهای ایشان را به یاد دارم. از یک شب تا یک هفته و تتا تا یک سال هم به زندان رفته بودند حتی حکم 10 سال زندان هم داشتند. البته حکم ده سال ایشان به شش سال کاهش پیدا کرد و بعد از شش سال آزاد شدند. البته شش سال پیاپی بدون مرخصی و غیره. الآن برای این زندانیان مرخصی وجود دارد و شرایط با زندان رفتن در آن سالها، تفاوت دارد. ما همیشه باید این افراد را پشت میلههای زندان میدیدیدم واین دردناک بود.
بنابراین میخواهم بگویم که ایشان به عنوان تفریح و استراحت سیگار نمیکشیدند. اما عکس ایشان را هنگامی که سیگار به دست داشتند روی جلد مجلات انداختند و برخی بدگوییهای زیادی کردند. مثلاً میگفتند که این چپگراها سیگار میکشیدند و مثلاً علامت چپ بودنشان همین بود. خب، دکتر علی شریعتی هم سیگار میکشیدند. اینها ملاک این نیست که این افراد برای خوشی و راحتی سیگار میکشیدند. در آن سالها و شرایط جامعه سیگار کشیدن زن و مرد هم نداشت و عادی بود.
به نظر میرسد که تهیهگنندگان سریال معمای شاه، آیتالله منتظری را به عنوان یکی از روحانیون سیاسی آن دوره که البته حضور پررنگی نیز داشته است، در این سریال حذف کردهاند. نظر شما درباره این حذف چیست؟ از دیدگاه و در خاطرات شما به عنوان فردی نزدیک به آیتالله طالقانی، ایشان چه اندازه در آن دوره فعالیت داشتند و ارتباط میان آیتالله طالقانی و آیتالله منتظری چگونه و در چه حد بود؟
اگر تهیهکنندگان این سریال، نقش آیتالله منتظری را از آن حذف کرده باشند، بسیار تاریخ را دچار انحراف کردهاند. حذف آیتالله منتظری از تاریخ به معنای تحریم واقعیت تاریخی ایران است. البته ممکن است در سریال هنوز به آن زمان نرسیده باشند. اما به هر حال آیتالله منتظری و کارهایی که انجام داده و روابط نزدیکی که با حضرت امام و نقشی که در انقلاب اسلامی داشته، قابل تحریف نیست چراکه بسیار پر رنگ بوده است. یعنی شما به هر زمان از تاریخ در قبل یا بعد از انقلاب اشاره کنید، نقش آیت الله منتظری و فعالیتهای ایشان را میبینید.
من خاطرم هست که سال 1354 که دستگیر شدم و حتی قبلش که به ملاقات پدرم میرفتیم، آیت الله منتظری هم در این ملاقاتها بودند. اما متأسفانه در این فیلم از مبارزات و فعالیتهای ایشان چیزی دیده نمیشود. شاید البته هنوز زمانش نرسیده باشد. ایشان در سال 1345 همراه پسرشان دستگیر شدند و تبعیدها و زندانهای بسیاری را در مسجد سلیمان، نجف آباد، طبس، خلخال، سقز و غیره تجربه کردند. ایشان در رابطه با رفراندوم و مسائل بسیار دیگری مثل روحانیت بازداشت شدند و در نهایت در سال 1357 همراه با آیتالله طالقانی از زندان آزاد شدند. این مبارزات ایشان غیر قابل حذف است. نمیدانم چه طور وقتی به قسمتهای زندان رفتن پدرم اشاره میکنند، آیت الله منتظری را نشان نمیدهند؟ مسئله مهم دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، طبق اطلاعاتی که داریم، تلاشهای آیتالله منتظری و برخی روحانیون بوده تا آیتالله خمینی طی نامهای از سوی علما و اساتید حوزه علمیه، به عنوان مرجع تقلید انتخاب شوند و دادگاه نتواند برای ایشان حکم اعدام صادر کند.بنابراین چه طور میتوان نقش به این مهمی را حذف کرد؟ واقعاً جای سؤال دارد.
درباره حصر ایشان هم صحبتها بسیار مفصل است که طی نوشتههایم که در آینده نزدیک منتشر خواهند شد با آنها آشنا خواهید شد.
چه خاطراتی از ارتباط میان این دو شخصیت در ذهن دارید که گویای حضور آیتالله منتظری در آن برهه زمانی و ارتباط ایشان با آیتالله طالقانی است؟
در سال 1354 تا 1356 که من هم در اوین بودم، خاطرم هست که مرحوم طالقانی، آیتالله منتظری، آقای هاشمی رفسنجانی و تعداد دیگری از روحانیون همه با هم در یک بند زندانی بودند. یاد دارم که آیتالله طالقانی به من میگفتند که حال جسمانی آیتالله منتظری به قدری بد است که وقتی تشنج میکند، از این سمت اتاق به سمت دیگر پرت میشود. هنگامی هم که برخی فعالان حقوق بشر به بازدید زندان میآیند، آیتالله منتظری به آنها با زبان انگلیسی میگوید که درباره این چیزها با من صحبت نکنید و آنها هم پاسخ میدهند که فهمیدیم چه میخواهید بگویید؛ چرا که شکنجهای که به ایشان داده بودند بسیار سنگین بود. به خصوص به خاطر ضرباتی که بر گوش ایشان وارد کرده بودند، گوش ایشان عفونت کرده بود و تا 6 ماه از آن عفونت میآمد.
پس در واقع حذف ایشان از این سریال- البته اگر به قول شما زمانش رسیده باشد و این حذف صورت گرفته باشد- تاریخ معاصر ایران را به خصوص در ابعاد مرتبط با انقلاب 1357 دچار تحریف کرده است؟
بله. ایشان به قدر کافی زجر کشیده در آن نظام و در این انقلاب زحمت و رنج کشیده است. خودش و خانوادهاش مظلومند. درست نیست که حق خانوادهای که هم شهید داده، هم مظلومند، هم زحمت و زجر کشیدهاند و خون دلها خوردهاند، در این جامعه ضایع شود. یک کلمه هم حرف بزنند، میروند دادگاه و محاکمه میشوند. خیلیها بودهاند که حرفهای ناحق و نامربوط زدهاند و هیچ دادگاهی هم نرفتهاند و هیچ محاکمهای هم نشدهاند.
حال یک کسی آمده از خاطرات، مدارک و مستندات آیتالله منتظری مطالبی را مطرح کرده تا به خصوص کسانی که متهمند از خودشان دفاع کنند و بگویند که برای مثال چنین چیزی نبوده است؛ این به نفع نظام بود. اما به جای بهرهبرداری درست، بهرهبرداری نادرستی از آن شد.
افزودن نظر جدید