مجوزهاي توليد سوسيس و كالباس سه‌ماهه شد

در حالي كه جديدترين ضرب‌الاجل سازمان غذا و دارو براي حذف تدريجي خمير مرغ از فرآورده‌هاي پروتييني، از نيمه دوم امسال و 26 روز قبل آغاز شده، سخنگوي سازمان غذا و دارو در گفت‌وگو با «اعتماد» خبر داد كه براي جلوگيري از هرگونه سوءاستفاده صنايع توليد‌كننده سوسيس و كالباس، از اين پس مجوزهاي توليد براي اين صنايع سه‌ماهه خواهد بود و صرفا نتايج بررسي‌هاي انجام شده در طول اعتبار مجوز و تاييد نبود خمير‌مرغ در محصول توليد شده مي‌تواند زمينه تمديد مجوز سه‌ماهه را فراهم كند.
به گزارش امید به نقل از تابناک، محمد هاشمي روز گذشته در واكنش به آخرين اظهارات رييس اتحاديه فرآورده‌هاي گوشتي كه مدعي ضعف نظارت‌ها بر توليد فرآورده‌هاي پروتييني شده و از تداوم استفاده توليد‌كنندگان سوسيس و كالباس از خمير مرغ با وجود بخشنامه سازمان غذا و دارو درباره ممنوعيت استفاده از اين ماده اوليه خبر داده بود، به «اعتماد» گفت: «بايد بر اساس تعامل حركت كنيم. اگر غير اين باشد و بخواهند از قوانين جاري كشور سرپيچي كنند، مجوز متخلفان باطل شده و اجازه توليد محصول هم لغو خواهد شد.»
 
وي البته تاكيد كرد كه طي مهلتي كه از سوي سازمان غذا و دارو براي حذف خمير مرغ از سوسيس و كالباس در نظر گرفته شده، آيين‌نامه‌هاي مربوط هم تدوين و تصويب خواهد شد كه بعد از ابلاغ اين آيين نامه كه در جلسات مشترك با اعضاي انجمن‌هاي داراي مجوز صنعت فرآورده‌هاي پروتييني در حال تهيه است، ممنوعيت استفاده از خمير‌مرغ در سوسيس و كالباس الزامي و اجباري خواهد بود. وي همچنين خبر داد كه طي مذاكرات انجام شده با سازمان دامپزشكي، قرار است قطعه‌بندي مرغ در قصابي‌هاي سطح شهرها ممنوع شده و كشتارگاه‌ها، تنها مراكز مجاز به قطعه‌بندي مرغ باشند تا از تخلف توليد‌كنندگان سوسيس و كالباس كه از ضايعات مرغ موجود در قصابي‌ها به جاي اسكلت مرغ در توليد محصولات خود استفاده مي‌كردند هم جلوگيري شود.
 
كاهش 15 تا 20 درصدي مصرف فرآورده‌هاي پروتييني
 
انتشار اخبار ماه‌هاي گذشته درباره استفاده از ضايعات مرغ در توليد سوسيس و كالباس كاهش 15 تا 20 درصدي مصرف فرآورده‌هاي پروتييني را به دنبال داشته است. در حالي كه توليد‌كنندگان سوسيس و كالباس پيش‌بيني كرده‌اند كه با حذف خمير مرغ از محصولات خود متحمل زيان 200 ميليون دلاري خواهند شد، روز گذشته محمد موسوي؛ رييس اتحاديه فرآورده‌هاي گوشتي گفت: «مشكلاتي كه از طرف برخي‌ها براي صنعت فرآورده‌هاي گوشتي ايجاد شده و نگراني براي مصرف‌كنندگان و تزلزل و نابساماني براي توليدكنندگان به وجود آورده از اين جهت است كه دست‌اندركاران و مسوولان نظارت به جاي آنكه وظايف خود را در نظارت بر مواد اوليه واحدهاي توليدي اعمال كنند، درصدد حذف خمير مرغ از توليد شده‌اند. به جاي آنكه اين موضوع در كميته‌يي تخصصي با حضور صاحبان صنعت و تشكل‌هاي ذي‌ربط مورد بررسي قرار گيرد يك‌باره جنبه خبري پيدا كرده و آن را از چرخه توليد حذف مي‌كنند. هر واحد توليدي يا كشتارگاه‌هاي مرغ زيرنظر مسوولان فني و نظارتي اداره مي‌شود حال اگر مسوولان نظارتي نتوانند در محل كشتارگاه وظايف خود را انجام دهند چرا بايد واحدهاي فرآورده‌هاي گوشتي را زير سوال برده و سرمايه‌گذاري و نيروي انساني شاغل در آنها را با مشكل روبه‌رو سازند.»
 
هرچند ضعف نظارت‌ها يكي از عوامل مهم در زمينه‌سازي براي تخلف توليد‌كنندگان محصولات غذايي است، اما اين‌بار بازهم، ناديده گرفتن تاكيدات قانون آن هم صرفا با هدف سود بيشتر خبرساز شده است. در حالي كه ظرف سال‌هاي گذشته، سوسيس و كالباس به دليل قيمت ارزان‌تر از ساير اقلام پروتييني در مقايسه با خاصيت سير‌كنندگي آن، به‌شدت مورد استقبال ايراني‌ها قرار گرفته، بنا بر اعلام چندباره مسوولان سازمان ملي استاندارد، از سه سال قبل و با بخشنامه اين سازمان، تمام توليد‌كنندگان فرآورده‌هاي پروتييني از استفاده از خمير مرغ در محصولات خود منع شده‌اند كه علت اصلي براي اين ممنوعيت، وجود شبهاتي در مورد چگونگي تهيه خمير مرغ و سوءاستفاده برخي توليد‌كنندگان از ضايعات مرغ به جاي خمير مرغ بوده است.
 
با اين حال، بي‌توجهي به تاكيدات اين بخشنامه تا امروز هم ادامه داشته و حتي طي هفته‌هاي گذشته و پس از واكنش مسوولان سازمان غذا و دارو درباره ضرورت اجراي بخشنامه سازمان ملي استاندارد، برخي توليد‌كنندگان سوسيس و كالباس به صراحت اعلام كرده‌اند كه استفاده از خمير مرغ را در محصولات‌شان متوقف نخواهند كرد.
 
با اين حال، روز گذشته هدايت حسيني؛ مديركل نظارت و ارزيابي فرآورده‌هاي خوراكي و آشاميدني سازمان غذا و دارو به صراحت تاكيد كرد: «سازمان غذا و داروي وزارت بهداشت از ابتداي سال گذشته به واحدهاي توليدي اين محصول تاكيد كرده كه در توليد خمير مرغ موظف به تطابق با سياست‌هاي وزارت بهداشت هستند و اگر اين اتفاق نيفتد، مجوز توليد آنها متوقف خواهد شد. تا زماني كه در وزارت بهداشت در مورد سلامت خمير مرغ مطمئن نشويم، استفاده از آن در محصولات غذايي مجاز نخواهد بود.»
 
برآورد مي‌شود كه مصرف سالانه خمير مرغ در توليد فرآورده‌هاي پروتييني- سوسيس و كالباس- حدود 50 الي 70 هزار تن باشد كه اين ماده اوليه با وجود ادعاي برخي توليد‌كنندگان درباره حذف خمير مرغ طبق بخشنامه سال 90 سازمان ملي استاندارد، در بيش از 150 كارخانه توليد فرآورده پروتييني مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
 
ممنوعيت مصرف سوسيس و كالباس براي 78 ميليون نفر
 
رسول ديناروند؛ رييس سازمان غذا و دارو همواره در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره مصرف سوسيس و كالباس هشدار داده كه ميزان مصرف اين ماده غذايي در سفره خانواده ايراني بايد به حداقل برسد زيرا فاقد هرگونه ارزش غذايي است.
 
تركيبات سوسيس و كالباسي كه در ايران توليد مي‌شود اين ماده غذايي را به محصولي تبديل كرده كه مصرف آن تقريبا براي تمام آحاد جامعه ايران ممنوع و مضر است.
 
ناصر كلانتري؛ رييس سابق انيستيتو تحقيقات تغذيه در گفت‌وگو با «اعتماد» مي‌گويد: «سوسيس و كالباس داراي چربي اشباع است و به اندازه مصرف روغن نباتي كه حاوي چربي اشباع است، ضرر دارد. اگر قرار است حداكثر 20 تا 25 درصد انرژي روزانه ما از روغن‌هاي خوراكي تامين شود، بايد از اين ميزان، حداكثر هشت تا 10 درصد را به چربي اشباع اختصاص دهيم در حالي كه چربي موجود در سوسيس و كالباس، از بدترين نوع و اشباع است. به دليل شيوه توليد اين محصولات، توليد‌كنندگان به ناچار از ميزان بالاي ادويه‌ها و طعم‌دهنده‌هاي متعدد در توليد سوسيس و كالباس استفاده مي‌كنند و به همين دليل، مصرف سوسيس و كالباس براي مادران باردار، مادران شير‌ده و كودكان كمتر از پنج سال مطلقا ممنوع است زيرا موجب نارسايي جنين، ايجاد حساسيت و افزايش رفلاكس معده و عوارض پوستي و ريوي در كودكان شيرخوار مي‌شود. متاسفانه مردم فكر مي‌كنند با مصرف سوسيس يا كالباسي كه روي بسته آن عبارت 80 درصد گوشت درج شده، واقعا گوشت مصرف مي‌كنند در حالي كه چنين نيست و بخش عمده اين محصولات را مواد غيرگوشتي تشكيل مي‌دهد. اگر در مجموع نگاه كنيم، با توجه به آمار بالاي ديابت، بيماري‌هاي قلبي و عروقي، پرفشاري خون، چاقي، سرطان‌ها، مشكلات گوارشي در كشور، مصرف سوسيس و كالباس تقريبا براي تمام مردم مضر است.»

افزودن نظر جدید