منافع روابط ایران و بریتانیا 

دکتر علی بیگدلی (کارشناس روابط بین‌الملل):در تمام فراز و نشیب‌هایی که در رابطه میان ایران و بریتانیا طی ۶ دهه گذشته وجود داشته‌است، هیچ یک به اندازه آخرین باری که روابط میان دو کشور قطع شد، مخرب نبود. سال ۱۳۹۰ اتفاقاتی انتقام‌جویانه و بر اثر عواملی پشت‌پرده باعث حمله تعدادی از افراد به سفارت بریتانیا و قطع چهارساله روابط با این کشور شد.

 

با این حال طی یک سال گذشته، دولت یازدهم مجدداً برای از سرگیری این رابطه تلاش کرده‌است. از سویی دولت جدید بریتانیا به ریاست خانم ترزامی، که با مأموریت اجرایی کردن خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا روی کار آمده ‌است با نظر به این موضوع که اقتصاد بریتانیا بازارهای بسیاری را در روند خروج از اتحادیه اروپا از دست خواهد داد، نگاهی تازه به بازارهای خارج از اتحادیه دوخته‌است.

ایران، کشوری جوان و ثروتمند، با الگوی مصرفی مشابه مردم اروپا، یکی از بازارهای بزرگی است که بریتانیا علاقمند است در دوران سخت پسااتحادیه، با آن ارتباط تجاری خوبی داشته‌باشد. در نتیجه این تحولات دولت بریتانیا علاقه بیشتری به تسریع بهبود روابط با تهران است.

این مبادله سفیر میان ایران و اتحادیه اروپا می‌تواند سرآغاز رابطه‌ای نوین میان ایران و بریتانیا و دیگر کشورهای اروپای غربی است باشد.

آقای بعیدی‌نژاد، سفیری که ایران برای ریاست نمایندگی ایران در لندن معرفی کرده است، شخصیت بسیار مطلوبی است. نگارنده بر اساس شناختی که از نزدیک از ایشان دارد از آرامش و صعه‌صدر ایشان در کنار توانایی و دانش بالای دیپلماتیک با خبر است. آقای بعیدی نژاد پیش از این در مذاکرات هسته‌ای توانایی‌های دیپلماتیک و دانش خود را به رخ طرف‌های اروپایی کشیده ‌است و قطعاً در محل جدید ماموریت‌شان با احترام مورد استقبال قرارخواهد گرفت.

به گمان نگارنده انتخاب آقای بعیدی‌نژاد برای سفارت ایران در لندن انتخاب بسیار به جا و شایسته‌ای بود. در عین حال انتخاب همتای ایشان در تهران هم، انتخاب خوبی است. آقای نیکولاس هاپتون، دیپلمات خوبی است که توانایی صحبت کردن به زبان فارسی را دارد، قبلاً سفیر بریتانیا در یمن و قطر بوده ‌است و طی مدت خدمتش در تهران تجربیات خوبی کسب کرده‌ است.

فضا پس از برجام کمک کرده ‌است که ایران و بریتانیا بتوانند بدون توجه به تاریخچه تعاملات گذشته، نگاه جدیدی به رابطه خود داشته ‌باشند. همزمان با اعلام خبر گشایش تعدادی از شعب بانک‌های ایرانی در آلمان، بریتانیا هم برای اینکه از دیگر همتایان اروپایی خود در نزدیکی با ایران عقب نماند، برای بازگشایی شعب بانک‌های ایرانی در لندن ابراز تمایل کرده‌است.

به اعتقاد نگارنده  فضای منقبضی که در دولت قبل در سیاست خارجی پدید آمده‌ب ود در حال تبدیل شدن به یک فضای منبسط است که اجازه می‌دهد روابط گسترده و جامعی میان ایران و کشورهای مختلف جهان شکل بگیرد. طی سال‌های اخیر کم کم انباشت تجربه‌های جدید در سیاست خارجه باعث افزایش عقلانیت در سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های سیاست خارجی شده‌است که می‌تواند عامل گشایش در روابط خارجی باشد و بر همین اساس می‌توان گفت که ممکن است دیگر شاهد بروز اتفاقاتی مانند گذشته در رابطه میان تهران و لندن نباشیم.

آخرین منفعتی که از افزایش سطح روابط با بریتانیا انتظار می‌رود، بهبود و از سرگیری روابط تهران با اتاوا است. می‌دانیم که کانادا به نوعی تابع انگلیس در روابط خارجی محسوب می‌شود، همانگونه که دولت کانادا سفارت خود را پس از حمله به سفارت بریتانیا در تهران تعطیل کرد، این انتظار می‌رود که  به خصوص با توجه به نگاه مثبت نخست‌وزیر جوان کانادا نسبت به روابط با ایران، روابط تهران-اتاوا هم به زودی از سر گرفته‌شود.

برچسب‌ها :

افزودن نظر جدید